10 načinov, kako sebi in drugim pričarati praznični december

Na radijskih postajah že poslušamo zimzelene božične pesmi, mesta so praznično okrašena, otroci pa nestrpno pričakujejo prižig lučk. Vabila na prednovoletne zabave kapljajo, seznami za darila se polnijo, trgovci si manejo dlani. December je za ovinkom! Z njim pa tudi vsa hektika, ki jo prinesejo prazniki. Običajno moj december mine, še preden se ga dobro zavem. Ti zveni znano? Letos sem si po dolgem času zadala, da se mu malo bolje posvetim. Razmišljala sem, kako bi ta čas kar najbolje izkoristila, da mi njegov praznični čar spet ne uide. Danes tako s teboj delim 10 načinov, kako sebi in drugim pričarati praznični december. Upam, da mi bo uspelo. Se mi pridružiš?

Kako sebi in drugim pričarati praznični december
Vir fotke: Unsplash

PRVI: Naredi dobro delo #1

Zagotovo imaš v svoji okolici nekoga, ki bi bil vesel tvoje pozornosti. Morda so to stari starši, sodelavec, soseda? Pomisli, kaj lahko storiš zanje, da jim polepšaš dan in te hkrati ne stane veliko. Je to obisk, s katerim odlašaš že mesece? Ali majhna pomoč pri kakšnem opravilu? Morda samo telefonski klic, ki bo nekoga spomnil, da misliš nanj? Lahko nekomu podariš svoja stara oblačila, ki jih ne nosiš več? Karkoli se spomniš, pa naj se zdi še tako brez veze, šteje. Jaz bom izvedla sledeče:

  • starejši sosedi Sonji bom prinesla kaj dobrega s tržnice, ker vem, da gre sama težko do tja.
  • za našo omo bom s pol leta zamude končno pripravila album s praznovanja njenega 90 rojstnega dne.
  • z malo zamude bom izpolnila obljubo in prebrala tastov nov scenarij.

DRUGI: Poskrbi za praznično vzdušje doma

Če doma nimaš prostora za veliko in bogato okrašeno božično jelko, naj te to ne ustavi. Svojemu domu lahko kljub temu dodaš praznično noto! Prijetno vzdušje si pričaraj z nekaj zelenja, kakšno dišečo svečo in manjšo dekoracijo, ki bo prav tako izpolnila svojo nalogo. Sedaj potrebuješ samo še toplo deko in playlisto najljubših božičnih pesmi. Meni so izredno ljube enostavne DIY dekoracije s skandinavskim pridihom, saj upoštevajo pravilo manj je več. Pa še cenovno ugodne so. Samo malo je treba pobrskati po domačih predalih in dokupiti le kak kos. Uporabi domišljijo, poišči material in akcija!

TRETJI: Že 25-ič poglej najljubši božični film

Kdo ne mara zabavnih, veselih in malo pocukranih božičnih klasik? Pa kaj, če sem Love Actually pogledala že toliko krat, da znam koreografijo Hugha Granta že na pamet? 😀 Med moje najljubše spadajo še Pisma Sv. Nikolaju in Počitnice s čednim Judeom Lawom. Brez dvoma bodo vsi trije na sporedu tudi letos. Kateri so pa tvoji najljubši?

ČETRTI: Obleci najbolj udobne nogavice in se razkomoti

In poglej enega od filmov iz prejšnje točke.

Vir fotke: WishWishWish

PETI: Naredi dobro delo #2

Greva še malo nazaj k dobrodelnosti. Saj veš, da nimajo vsi takšne sreče kot jaz in ti, ki tole bereš. Tukaj niso samo otroci, ki jim družinska situacija žal ne omogoča, da bi jih pod smreko zjutraj pričakala darilca. Tukaj so tudi starostniki, ki si težko privoščijo karkoli več kot nujne in osnovne življenjske dobrine. Obstaja ogromno možnosti, da s svojim prispevkom v obliki darila, hrane ali zgolj nakazila vsaj enemu človečku polepšaš praznike. Na voljo imaš super projekte, kot so Trije zimski botri, Božiček za en dan, Botrstvo, Anina zvezdica … Lahko pa se obrneš tudi na Društvo Humanitarček, Zvezo prijateljev mladine ali Slovensko filantropijo. Vse podrobnosti o omenjenih akcijah in organizacijah so lepo opisane v tem članku. Jaz sem se odločila za prvo. Bodi faca in pomagaj drugim pričarati praznični december tudi ti.

ŠESTI: Skuhaj domač punč ali vroči gin in povabi prijatelje

Praznični december ti bosta nedvomno pričarala tudi omamno dišeči punč ali vroči gin! Kaj pa če ju letos pripraviš kar doma, povabiš prijatelje in uživaš na kvadrat? Jaz bom letos zagotovo preskočila večerno druženje ob kuhanem vinu na božičnih stojnicah, zato mi je ta ideja še posebej všeč. Le da bo moja varianta punča letos brezalkoholna, se razume. 😉

Dober recept za praznični punč najdeš v Anini kuhinji, za vroči gin pa pokukaj med recepte Akademije Jezeršek.

SEDMI: Napiši voščilnice na roko

Se še spomniš časov, ko smo si pošiljali pisma, razglednice in voščilnice? Vem, zdi se, kot da je od takrat pretekla že cela večnost. In ker so papirnate voščilnice danes že prava redkost, se jih sama še toliko bolj razveselim. In tiste “taposebne” še vedno hranim v posebni škatli. A ni fino, ko si nekdo vzame čas, izbere lično čestitko, zapiše lepo misel in ti jo pošlje po pošti? Kapo dol vsakemu, ki mu to še uspeva v današnji bitki s hitrim tempom življenja. In potem to pisemce priroma do tebe. V nabiralniku te pričaka kot majhno darilce, ki ti nedvomno polepša dan.

Torej – dajva letos polepšati dan vsaj 5 osebam, ki si zaslužijo to pozornost. Jaz bom voščilnice verjetno nabavila kar v mojih najljubših lifestyle trgovinicah, ko pa so tako lepe. In ne pozabi – potrudi se, vzemi si čas in zapiši kaj lepega, osebnega in toplega. Saj so vendar prazniki! 😉

OSMI: Poskrbi za prenos tradicionalnih družinskih receptov

Prepričana sem, da tudi pri tebi doma mame, babice in tete za praznike pridno pečejo. Vsaj pri meni je tako. In zagotovo imaš med njihovimi recepti nekaj favoritov, za katere si želiš, da bodo nekoč postali tudi tvoj zaščitni znak. Prav vsako leto si želim tudi sama pripraviti kakšne fine piškote, pa mi vedno zmanjka časa in energije. Letos, ko imam doma otročka, pa mi je samo še bolj jasno, da so družinski recepti zakladnica, h kateri se otroci vedno radi vračamo. In če hočem nekoč dobro peči tudi sama, potem je zdaj skrajni čas, da se začnem učiti! Oh kakšna škoda bi bilo izgubiti in ne ohraniti teh družinskih receptov. In še en plus: domači piškotki so lahko tudi luštno darilce za prijatelje. Win win! Oh, kako bo dišalo! 😀

DEVETI: Naredi si zalogo vitaminov

Če kaj nujno potrebuješ v divjem mescu, ki prihaja, so to zagotovo vitamini. Poskrbi za zvrhano zalogo citrusov, ki bodo z veliko dozo vitamina C tvojemu imunskemu sistemu pomagali, da se prebije čez mesec. Lahko jih uporabiš čisto preprosto, recimo dodaš limono v čaj, pomarančo pa vzameš s seboj v službo. Lahko pa jih malo bolj resno vključiš v svoje obroke in tako poskrbiš za dodaten vnos vitaminov. Spodaj najdeš 3 simpatične in preproste recepte:

  1. Sunny Citrus Beet Juice
  2. Baked Feta with Dill, Caper Berries and Citrus
  3. Chaat Masala Citrus Salad

DESETI: Poskrbi za spomine leta 2019

In za konec še nekaj zabavnega. Jaz se pravzaprav ne spomnim, kdaj sem nazadnje razvila kakšne fotografije in jih razporedila v album. Najbrž 10 let nazaj. Pa ti? Včasih sem tako vestno delala albume, zdaj pa se ob preveliki količini narejenih fotk kar ne spravim. Najbolj me demotivira dejstvo, da je fotografij toliko, da sploh ne vem, kje bi začela. In od tega jih imam večino na telefonu.

Ampak veš, kaj je fino? Da danes obstajajo mobilne aplikacije, ki ti precej olajšajo cel postopek. Fotografije lahko daš razvit direktno s telefona in jih dobiš čez nekaj dni na dom. Potem pa jih samo še nalepiš v album. Med najbolj popularnimi aplikacijami pri nas, ki to omogočajo, sta trenutno Printee in Cewe. Če želiš, lahko namesto fotografij naročiš tudi fotoknjigo, ki se praktično “pripravi” kar sama. V tem primeru si oglej še Once Upon. Za čudovite albume pa nujno pobrskaj med temi v Smile Concept Store.

Torej, kaj če si za konec leta izdelaš album spominov na leto 2019? Tako se lahko čez nekaj mesecev usedeš in v roke primeš najlepše ali najbolj zabavne trenutke preteklega leta. Jaz se bom poskusila omejiti in izbrati 200 najlepših fotografij, če ne spet ne bom prišla nikamor. 🙂

Tako, zdaj pa samo še globoko vdihni in se pripravi na najbolj nor mesec v letu. Upam, da ti je katera izmed naštetih idej všeč in ti jo bo uspelo realizirati. Če nič drugega, vsaj ne pozabi na vitamine in naredi kakšno dobro delo. 😉 Kakorkoli, želim ti, da uspeš sebi in drugim pričarati praznični december. Pa srečno!

Follow:
Deli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *