10 preprostih idej za trajnostno zavijanje daril

Preden se podamo v zadnji vikend pred Božičem in se vsi prelevimo v Božičkove pomagače, imam zate še eno praznično obarvano objavo. Čeprav bomo letošnje praznike preživeli v bistveno bolj okrnjeni družbi, pa na darilca vseeno ne bomo pozabili, drži? In prav je, da tudi pri tem opravilu malo pomislimo na okolje in izberemo čim bolj naravne materiale. Danes imam zate nekaj idej za bolj trajnostno zavijanje daril. Upam, da te katera prepriča in jo preizkusiš! 😉

Zakaj je trajnostno zavijanje sploh pomembno?

Zato, ker veliko darilnih papirjev in trakov ne moremo reciklirati. Prav tako ne selotejpa, plastičnih okraskov ali vrvic iz sintetičnih materialov. Tudi če darilo zavijemo v naravni papir, si malokdo vzame čas in iz njega odstrani selotejpke, preden ga vrže v zaboj za papir.

Kako se ga lotimo?

Na začetku. V resnici lahko storimo veliko! Pozlačen papir ali tistega z bleščicami nadomestimo z navadnim ovojnim ali vsaj takim, ki nima nerazgradljivih dodatkov. Ali s časopisnim papirjem. Namesto selotejpa lahko uporabimo washi tape ali kar navadno rjavo vrvico. Zagotovo imamo doma kakšne darilne vrečke, ki jih lahko ponovno uporabimo in podarimo naprej. Dekoracijo za darila pa lahko narišemo, spečemo, poiščemo v naravi ali izdelamo sami. Vidiš? Čisto preprosto je, učinek pa bo velik.

Vabim te, da se sprehodiva čez mojih 10 favoritov za letošnje trajnostno zavijanje daril!

1. Namesto plastičnih pentelj uporabi modelčke za kekse

Najlažje je v trgovini kupiti že narejene pentlje in jih na hitro nalepiti na zavito darilo. Tukaj je ideja, ki ti ne bo vzela niti sekunde več časa. Namesto plastičnih trakov in pentelj na darilo z naravno vrvico priveži modelčke za kekse. Ne le da izgleda nadvse simpatično, prejemnik darila jih bo lahko še večkrat uporabil in se ob peki keksov spomnil nate.

FOTO: Stilizmo

2. Nabavi navaden ovojni papir in ga potiskaj sam

Zagotovo ima vsak od nas kak večji kos papirja, ki pozabljen leži v kakšnem predalu in čaka na ponovno uporabo. Če ga nimaš, lahko tudi nabaviš navaden ovojni papir – to je tisti poštni rjavi papir, v katerega zavijejo pakete. Dobiš ga recimo tukaj. Potrebuješ še 1 večji krompir, ki ga prerežeš na pol. Na vsako polovico nariši preprost motiv, ki ga boš lahko izrezal/a z manjšim nožkom, npr. smrečico, srce, zvezdo … Pripravi si črno blazinico za žige ali pa preprosto zmešaj nekaj črne ali bele tempere z vodo. S svojo krompirjevo štempiljko izdelaj unikaten vzorček na darilni embalaži.

3. Naj darila postanejo gozdne živali

Če imaš doma majhne otroke, jih bo tak paketek zagotovo navdušil. Za osnovo uporabi navadni ovojni papir, nato pa darilce spremeni v gozdnega prijatelja, recimo jelenčka ali medvedka. Iz kartona, časopisnega ali kolaž papirja izreži oči, ušesa, nosek, tačke in rogove in jih s silikonsko pištolo prilepi na zavito darilo. Lahko pa dele telesa samo narišeš s črnim flomastrom. Dodaš samo še eno barvno pentljico in darilo lahko gre pod smrečico. Na povezavi pod prvo fotko najdeš že narisane dele telesa, ki jih lahko naprintaš in uporabiš sam.

4. Darilo polepšaj z unikatno ročno izdelano snežinko ali zvezdo

Letos so spet sila popularne ročno izdelane snežinke in zvezdice in zakaj ne bi z njimi okrasili tudi darilc. Krasen IGTV tutorial najdeš pri Mateji (@ljubkidom), ki je mojstrica dekorativnih DIY tutorialov. Takšno zvezdico lahko nato obdarovanec obesi na novoletno jelko ali kam drugam v praznično okrašenem stanovanju.

5. Pojdi na sprehod v gozd in naberi zeleno dekoracijo

Če še malo ostanem pri naravnih materialih, je izjemno preprosta, a še vedno krasna ideja tudi tole. Darilo zavij v enobarven papir, najbolje da izbereš naravne odtenke. Z navadno rjavo vrvico naredi pentljo, vanjo pa zatakni vejice različnih grmičkov in dreves. Te lahko najdeš na sprehodu v naravi, kar pa je v teh časih praktično edino, kar je sploh še dovoljeno početi zunaj. 🙂 Trajnostno zavijanje daril par excellence.

6. Izdelaj mini venčke iz naravnih materialov

Nadgradnja prejšnje ideje. Če uporabiš preprost ovojni ali celo časopisni papir, lahko daš darilu poseben pečat tudi z naravnim mini venčkom. Ideja prihaja od neverjetno nadarjene Metke iz Sanjskega šopka, o kateri sem pisala že tukaj. Če kreativne žilice nimaš, pa bi darilca vseeno okrasil s temi čudovitimi naravnimi okraski, so na voljo za nakup v Metkini cvetličarni. Meni so popolni!

Sanjski šopek mini venčki
Foto: Sanjski šopek

7. Izdelaj večplastno smrečico iz časopisnega papirja

Popolnoma enostavno darilo lahko čudovito nadgradiš še z enim hitrim DIY projektom – večplastno papirnato smrečico. Iz časopisnega papirja z cik-cak škarjami izreži vsaj 10 enakih smrečic. Vse prepogni po dolžini na polovico. Z lepilom zalepi eno na drugo, tako da ga namažeš vsakič samo po pregibu. Ko se lepilo posuši, razpri smrečico, da dobi volumen. Na vrh prilepi še kakšno janeževo zvezdico in voila – trajnostno zavito darilo je gotovo.

Smrečica na darilu
Foto: Pinterest

8. Pozabi na papir in zavij darilo kot Japonci: tehnika FUROSHIKI

Še bolj trajnostna od papirja je zagoto uporaba blaga, ki ga lahko uporabljamo v neskončnost. Furoshiki je japonska tehnika zavijanja daril, ki je v zadnjem času obnorela svet. Za zavijanje lahko uporabimo kuhinjsko krpo, ruto ali večji robec iz blaga. Tehnika sploh ni zapletena, naučiš se jo lahko z mojstrico minimalističnega zlaganja in pospravljanja Marie Kondo. Ko narediš vozel, pa lahko še vedno dodaš malo zelenja, suho pomarančo ali vejico bombaža. Bolj zero waste ne gre!

9. Posuši pomaranče, izdelaj volnene cofke

Še dve preprosti ideji za dekoracijo enostavno zavitih daril. Prva: posušene pomaranče, ki so popolnoma naravne, pa še lepo dišijo. Druga: volneni cofki ali mini pom pomčki (tutorial sem spet našla pri Mateji – Ljubki dom). Lahko pa skombiniraš oboje – ni krasno?

10. Speci piškote in poskrbi za sladko dekoracijo

Za konec pa še eni okraski, ki zagotovo ne bodo šli v nič. En dan pred obdarovanjem speci cimetove piškote v obliki zvezdic, smrečic, jelenčkov. Vanje pred peko naredi luknjico. Na dan obdarovanja jih s trakcem priveži na darila. Grem stavit, da ne bo ostal niti eden! 😉

Piškoti kot božični okraski
Foto: Sylvia’s Simple Life

Tako, to je bilo mojih 10 predlogov za bolj trajnostno zavijanje daril. Upam, da sem te spodbudila h kreativnosti in želji, da za svoje drage letos pripraviš lepa in naravi prijazna darilca.

Lahko pa pokukaš tudi na Instagram profil Sanjskega šopka, kjer Metka vsak dan v storyjih pokaže kakšno super idejo za zavijanje.

Pa veselo obdarovanje! 😉

Follow:
Deli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *