5 najlepših lifestyle trgovin v stari Ljubljani

Spomnim se časov, ko sem na potovanjih v tujini najraje hodila po trgovinicah, ki so prodajale lepe stvari. Dodatke za dom in pisarno, nekaj nakita, posebne skodelice, dizajnerske igrače, lepe zvezke in še kaj. Tudi če nisem ničesar kupila, sem si dušo privezala že samo z obiskom takih butičnih trgovin. V Sloveniji podobnih stvari enostavno ni bilo za dobiti. A zadeva se je le razvila in lifestyle trgovine so zaživele tudi pri nas. Še največ jih je v Ljubljani, kar pripisujem tudi vedno večjemu številu turistov, ki se v zadnjih letih ustavijo tukaj. Večinoma se nahajajo v starem mestnem jedru, med Ciril-Metodovim in Starim trgom, pa tudi na levem bregu Ljubljanice je kakšna. Nekatere niso le dobro založene, ampak imajo tudi prikupen interier, ki privabi mimoidoče, da vstopijo in najdejo nekaj zase. Danes zate odkrivam 5 najlepših lifestyle trgovin v Ljubljani, ki ti bodo zagotovo polepšale še tako deževen dan.

1. Gud SHOP

Gud Shop mi je simpatičen že od zunaj. Tam te zmeraj pričaka en lušten quote, ki te spravi v dobro voljo, še preden vstopiš. Trgovinica s hipsterskim pridihom ponuja kar nekaj skandinavskih top brandov, kot so Bloomingville, Ferm Living, House Doctor. Poleg njih pa še celo četico domačih – moji najljubši so Little Otja, Equa in celo njihov lastni, GUDwork. Med izdelki na policah najraje pregledam printe z ljubkimi živalicami Little Otja, ki so krasna popestritev moje domače stenske galerije. Pa lične čestitke, dizajnerske razglednice in krasne planerje GUDwork. Da o keramičnih skodelicah in krožničkih z napisi sploh ne govorim. Vse to ponujajo tudi v spletni trgovini, ampak vseeno svetujem obisk v živo, ne bo ti žal. Pripravi denarnico, verjetno ti ne bo uspelo oditi praznih rok. 🙂

2. SMILE Concept Store

Lično urejena trgovinica, ki tudi okoljsko osvešča. Že nekaj časa je poleg must have nahrbtnika Kanken njihova glavna zvezda flaška Dopper. To sta pravzaprav flaška in kozarček v enem, ki spodbujata projekte za ohranjanje pitne vode. Ob začetku šolskega leta svoje police vedno dobro založijo s pisano druščino kulskih planerjev, beležk in to do blokcev. V Smile pa se velja odpraviti tudi, kadar je na vidiku kakšna dekliščina ali baby shower. Nikjer drugje pri nas namreč ne najdeš tako ljubkih in stilskih servietk, krožničkov, slamic in kozarčkov. Potem pa so tukaj seveda še čudovite stenske nalepke, Zulu nogavičke, masivni albumi in še in še. Pobrskajte tudi v spletni trgovini.

  • Naslov: Mestni trg 6
  • INSTA

3. Babushka Boutique

Še en biserček v Stari Ljubljani, ki ga ne gre spregledati. Če nimaš ideje za domiselno in estetsko darilo, jo tukaj zagotovo najdeš. Babushka je dobro založena z mnogimi izbranimi izdelki, ki se jih kar ne moreš nagledati. Imajo celo poseben kotiček za fante, kar pride prav, ko ne veš, kaj dragemu kupiti za darilo. Na poličkah poleg unikatnega nakita najdeš hudomušne in zabavne igrice, emajlirane skodelice, pa orodje, ki ni samo orodje. In seveda celo paleto ličnega pisarniškega materiala, posebnih zvezkov in čudovitih voščilnic. Med izdelki lahko pobrskaš že v spletni trgovini, morda ti bo tako na licu mesta lažje izbrati. Jaz bi imela nekaj iz vsake police. Božiček, me slišiš?

  • Naslov: Stari trg 18
  • INSTA

4. Parada

Med mojih 5 najlepših lifestyle trgovin v Ljubljani vsekakor spada tudi Parada. Je čisto sveža trgovinica, ki je v starem mestnem jedru zaživela letos poleti. Skriva se v enem izmed prenovljenih atrijev na Mestnem trgu, ravno prav odmaknjena od vrveža turistov. Pred trgovino so posejani vintage stolčki in pisane blazine, kjer lahko malo posediš in se skriješ pred turisti. Ko odklopiš mestni vrvež in prisluhneš prijetni tišini atrija, zaslišiš ritme glasbe, ki prihajajo iz trgovine. Nato prestopiš prag masivnih vrat, kjer te pozdravi prijazna lastnica Petra in ti z žarom v očeh predstavi izdelke na policah. Trgovinica je prava paša za oči in dušo, ponuja pa izbrane izdelke domačih in tujih oblikovalcev. Če greš v staro Ljubljano, je nikar ne izpusti.

  • Naslov: Mestni trg 10
  • INSTA

5. Trgovina IKA

Trgovina IKA je v Ljubljani najbrž pionirka na tem področju, saj je tukaj že več kot 10 let. Z ljubeznijo do vsega lepega jo vodita mama Ika in hči Iva. Njuno poslanstvo, kot pravita, je kupcu predstaviti pisan in čudovit svet slovenskega oblikovanja. V IKI tako najdeš raznovrstne dekorativne izdelke za dom in modne dodatke, ki so plod domačih oblikovalcev. Med mojimi najljubšimi so domiselni predpasniki in kuhinjske krpe Jagababa in zdaj že kultne skodelice za kavo PolonaPolona. Pa prelepe pletenine Baraga, copatki in balerinke Uršanina, izrezljani leseni podstavki Pleksimanija in seveda printi ter voščilnice. Če se ne utegnete sprehoditi do trgovine, lahko za izdelki pobrskate tudi v spletni različici.

  • Naslov: Ciril-Metodov trg 13
  • INSTA

Tako, to je po mojem skromnem mnenju 5 najlepših lifestyle trgovin v prestolnici. Pri tako bogati se včasih komaj zadržim, da ničesar ne kupim, saj bi imela vse po vrsti. Ampak me nazaj drži moževo pravilo: “Če ne veš, kam boš postavila ali pospravila, potem ne kupuj”. 😀

Katere pa so tvoje najljubše lifestyle trgovinice?

Opomba: Vse fotografije, razen tistih pod trgovino Parada, sem našla bodisi na spletnih straneh bodisi na instagram profilih zgoraj omenjenih trgovin. Edino v Paradi sem jih tokrat naredila sama.

Follow:
Deli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *