5 top mobilnih aplikacij za bodoče in novopečene mamice

Ker imam doma novorojenčka, se občasno še vedno lovim in včasih ne vem, kje se me drži glava. Ti zveni znano? Naj te razveselim. Poleg človeške pomoči in zanimive literature si lahko malo pomagaš tudi s telefonom. Kot da ga že tako in tako ne gledaš dovolj, a ne? 😀 Danes ti želim predstaviti mojih 5 najljubših mobilnih aplikacij za novopečene mamice, ki so mi v zadnjih mesecih olajšale življenje.

Vir fotke: Canva

Sicer nisem ravno neka strašna zbirateljica mobilnih aplikacij. Raje imam “pospravljen” telefon, da točno vem, kje kaj najdem. Malo smešno se sliši, ampak aplikacije, razmetane po ne vem koliko straneh, me malo živcirajo. Vseeno pa imam zdaj na telefonu naloženih nekaj top “mama” aplikacij, ki jih v zadnjem času uporabljam skoraj vsak dan. Te zadevice so super, ker mi pomagajo biti na tekočem z razvojem otročka in beležiti pomembne stvari.

Z aplikacijami si pomagam ostati organizirana in informirana

Na začetku sem še optimistično zapisovala določene zadeve v zvezek, ampak ni trajalo dolgo. Med vsemi dnevnimi opravili enostavno nisem uspela zabeležiti vsega. Pomanjkanje spanja, utrujenost in nebogljeni dojenček, ki je zahteval mojo pozornost ves čas, so naredili svoje. Kmalu si skoraj nisem več zapomnila, na kateri strani sem ga nazadnje dojila in koliko ur je spal čez dan.

Na tem mestu mi je prišlo prav nekaj odličnih mobilnih aplikacij, ki so mi olajšale življenje. Najprej sem se še malo upirala, češ jaz tega ne potrebujem, jaz bom to spontano, brez tehnologije. Hitro pa sem ugotovila, da si lahko z aplikacijami samo pomagam in samo bolje spremljam dojenčkov ritem. Zdaj jih uporabljam dnevno, saj mi pomagajo pri boljši organizaciji, hkrati pa so tudi dober vir informacij o razvoju otroka.

Pomislila sem, da bi morda koristile tudi kateri izmed vas, zato bom naštela mojih 5 najljubših.

Aplikaciji za bodoče mamice in očke

1. Ovia Pregnancy

Najboljša prijateljica mamice med mobilnimi aplikacijami v času nosečnosti. Po tednih spremlja nosečnost in otrokov razvoj od začetka do poroda in še čez. Poleg tega mamico dodatno informira s koristnimi članki o prehrani, gibanju in lajšanju nosečniških težav. Spomnim se, kako sem vsak teden nestrpno pričakovala nov update, kakšna zelenjava/sadje bo moj otroček ta teden. Hkrati sem lahko spremljala, kako počasi, a vztrajno sta rasli njegova virtualna rokica in nogica. Res zabavno je opazovati, kako iz drobcene maline postane jagoda, pa kasneje krompirček, melona in na koncu lubenica. Lahko pa si za primerjavo velikosti ploda izbereš tudi neobičajne živali, igrače ali izdelke francoske peke. 🙂

Poleg tega ima Ovia še nekaj dodatnih možnosti. V njenem koledarju si lahko beležiš preglede v času nosečnosti – ginekolog, nuhalno svetlino, morfologijo … Predlaga ti seznam nujnih potrebščin za v porodnišnico, ko pride dan D, pa lahko z njo celo meriš in zapisuješ popadke. To zadnje mi je prišlo res prav. Super uporabna zadeva.

Cena: zastonj

2. Who’s Your Daddy (za bodoče očete)

Kar je Ovia za mamice, je Who’s Your Daddy za očete. Ta aplikacija je namreč prilagojena moškim (in tudi ustvarili so jo moški). Z ravno pravšnjo mero humorja tedensko informira bodočega očeta, kaj se dogaja z njegovim potomcem v ženinem trebuhu. Poleg tega mu v kratkih in jedrnatih opisih sporoča, kaj se dogaja z mamico. Tako da se lahko sproti pripravi na kakšne tegobe zaradi ponorelih hormonov. Velikost otročka iz tedna v teden primerja z rečmi iz moškega sveta, npr. s kladivom, žago, čelado. Hkrati pa odšteva, koliko je še do predvidenega datuma poroda.

Meni najljubši del te aplikacije je ta, da ima poleg tedenskih namigov vsak dan tudi zabavni namig dneva. Ta očetu sugerira, naj zmasira mamico ali jo pelje na večerjo ali na zadnje daljše potovanje v dvoje. Kako super, a ne?

Dodatno ima še pregledno časovnico, kjer so zabeleženi vsi ključni momenti med nosečnostjo. Pa še nekaj koristnih orodij, kot so merilec popadkov, seznam za v porodnišnico, seznam imen in očetovska to do lista.

Cena: 2,99 €

Aplikacije za novopečene mamice in očke

3. Baby Tracker

Preprosta in zelo uporabna aplikacija, ki jo od vseh uporabljam največ. Z njo sproti beležim vse ključne dnevne aktivnosti, kot so dojenje, previjanje in spanje. Omogoča hiter in enostaven vnos podatkov, ki ga opraviš mimogrede in ti ne vzame več kot 5 sekund. Najboljše je, da pri dojenju zabeleži stran in tudi čas, ki ga otrok porabi na posamezni dojki. Pri naslednjem dojenju pa te opozori, na kateri strani se je nazadnje dojil. Vem, obstajajo tudi stari dobri načini z menjavanjem elastike okoli zapestja ali zaponke na modrčku, ampak meni je to lažje. Aplikacija beleži tudi čas, ki je pretekel od zadnjega dojenja ali previjanja, tako da lahko sklepaš, kdaj bo naslednja ponovitev.

Kar mi je še posebej všeč, so dnevni povzetki. Z dvema klikoma lahko zelo pregledno vidiš, kako se podatki spreminjajo iz dneva v dan in lahko primerjaš rezultate. Tako počasi ugotoviš, kakšen ritem ima tvoj dojenček in se glede nanj tudi ti lažje organiziraš. Še en plus: podatke lahko izvoziš v pdf., kar pride še posebej prav, če jih potrebuješ recimo za k zdravniku. Skratka super pomoč, ki pod eno streho združi vse ključne aktivnosti dojenčka in mamici pomaga ostati organizirana. Kolikor je to pač možno. 😀

Cena: zastonj

Baby Tracker - mobilna aplikacija za novopečene mamice

4. The Wonder Weeks

Tudi ta je pravi biser! Več krat nagrajena mobilna aplikacija za sveže pečene mamice, ki bi jo toplo priporočala tudi očetom. Zakaj? Ker te potolaži, ko je tvoj dojenček dva dni skupaj siten ali slabše spi in ne veš več, kaj storiti. Takrat ti Wonder Weeks razloži, da je ravno v enem od razvojnih preskokov in so zgoraj opisane nevšečnosti čisto normalne. In predvsem – da bodo kmalu minile.

Aplikacija starše na poučen način pelje čez 10 razvojnih preskokov, skozi katere gredo vsi dojenčki ob približno enakem času. Gre za majhne razvojne spremembe v možganih in telesu dojenčkov, ki močno vplivajo na dogajanje v njih. Po domače, malo “jih vržejo s tira”. Aplikacija jasno razloži, kaj točno se dogaja v dojenčkovi glavi, kako spoznava svet okoli sebe in katere spretnosti trenutno usvaja. Všeč mi je, da zraven vedno najdeš namige, kako ga lahko kot starš pri tem še dodatno spodbujaš. Najboljše pa je dejstvo, da veš, kdaj pričakovati naslednji preskok, da se lahko nanj prej psihično pripraviš. 😉

Cena: 3,99 €

5. Sound Sleeper

Če potrebuješ pomoč pri uspavanju, potem ti zna tole priti prav. Tudi jaz še nisem tam, kjer bi otroka samo odložila v posteljo in bi kar sam zaspal. Verjetno že veš, da pri uspavanju poleg zibanja pomaga white noise oz. po slovensko beli šum. Beli šum in vse njegove verzije – zvok sesalca, fena za lase, zvok maternice in še česa. Skratka tisto neumorno glasno šumenje, ki se dojenčku zdi tako domače in pomirjujoče, tebi pa verjetno skrajno nadležno. 🙂

Jaz si zvečer večinoma pomagam tako, da med pozibavanjem v naročju vklopim zvok maternice in običajno dete zaspi v 10 minutah. Nato zvok pustim še kakšno uro, da preglasi ostale zvoke v stanovanju, da otrok zares potone v globok spanec. Aplikacija nudi tudi druge prijetnejše zvoke, ki uspavajo malčke in celo odrasle – npr. zvok prasketajočega kamina ali nevihte. Če pa se naveličaš šumenja, imaš tudi nabor klasičnih uspavank.

Tole zna priti zelo prav tudi v avtu, še posebej za daljše poti, če dojenček nikakor ne more zaspati. Preverjeno!

Cena: zastonj (možen upgrade za plačilo)

Tako, to je bilo mojih 5 najljubših aplikacij za novopečene mamice. Imaš tudi ti svoje najljubše?

Follow:
Deli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *