Ajda Rotar Urankar in Minimellows obnorela mamice | INTERVJU

Ali je tukaj sploh še kdo, ki ne pozna nasmejane Ajde? Nekoč poznana “le” kot lepa žena priljubljenega voditelja Davida Urankarja je danes uspešna mlada podjetnica in odmevna zgodba zase. Ajda Rotar Urankar počne toliko reči, da se človek resno vpraša, ali ji kdaj sploh uspe zatisniti oči. Izpod njenih rok se namreč rojevajo tako zanimivi in dodelani projekti, da jo je pravo veselje spremljati v vseh različnih vlogah. Tudi kot ustanoviteljico otroške znamke Minimellows.

Ajda Rotar Urankar
Foto: Urška Klajder, Studio Prispodobe

Ajda a.k.a. multisposobni multipraktik

Kljub najstniški ljubezni do Davida se je zelo mlada pogumno podala na triletni študij oblikovanja v Veliko Britanijo in za svoje delo tam prejela mednarodno prestižno nagrado. “To so bila zame najtežja leta”, se spominja napornega obdobja, ki pa sta ga z Davidom uspešno prestala in ostala skupaj vse do danes. Po poklicu je torej oblikovalka, danes zaposlena kot vodja produkta v uspešnem mednarodnem podjetju Celtra. Več o Ajdinem študiju in delu oblikovalke lahko izveš tukaj, ko je gostovala v podcastu Reneseansa.

Ajda je tudi priljubljena vplivnica s skoraj 20.000 sledilci na Instagramu in voditeljica kar dveh podcastov. Prvi je Na svoji strani, kjer z zanimivimi gosti skozi navdihujoče pogovore spodbuja k branju knjig. Nedavno se mu je pridružil še drugi – Minimellows, kjer so tematike namenjene predvsem bodočim in novopečenim staršem. Kako ji uspe tako spretno prepletati vse svoje vloge, lahko poslušaš v tej epizodi, ko je gostovala v podcastu Lovim ravnotežje. Njeno pozitivno energijo in zgovorne rezultate so opazili tudi pri izboru nagrad Elle Style Awards, kjer je bila letos nominirana za vplivnico z vizijo.

Družina ji pomeni vse na svetu

V prvi vrsti je Ajda danes žena in mlada mamica dvema ljubkima fantkoma, petletnemu Liamu in enoletnemu Nelsu. Družina ji pomeni vse na svetu in morda se ji je prav zaradi te predanosti pred šestimi leti utrnila ljubka zamisel, ki je kmalu prerasla v poslovno idejo. Poleg redne službe tako zadnjih pet let vodi še svoj otroški butik Minimellows, znan po najmehkejših ninicah za dojenčke daleč naokoli.

Ajda, Nels in Liam
Foto: Urška Klajder, Studio Prispodobe

Minimellows – vrhunska kakovost za najmlajše

V današnjem intervjuju sva govorili predvsem o njenemu malemu podjetju, ki je pri nas vse bolj prepoznavno in uspešno. Z jasno vizijo ponuditi dojenčkom samo najboljše Ajda premišljeno dodaja nove izdelke in počasi širi asortiman svoje ponudbe. Poleg neverjetno mehkih ninic so sedaj na voljo tudi izredno mehke mokasinke, pa estetske voščilnice in lesena igra Spomin. Mamice s(m)o tako navdušene, ker so vsi izdelki resnično dodelani, veliko pozornosti pa je tudi v ljubkih detajlih, embalaži, spremljevalnih tiskovinah. Pa še vse je narejeno v Sloveniji, kar ima tudi močno težo.

Če te torej zanima zakulisje znamke Minimellows, si hitro skuhaj kavico (če si je še nisi) in v miru preberi naslednje vrstice. 😉

Darilni paketki ninica in mokasinke
Ajda, ideja za znamko Minimellows se ti je porodila med prvo porodniško. Nam lahko zaupaš, kdaj in kako je nastala prva ninica?

Prvo kravico Paulino sem sešila, ko sem bila noseča z Liamom – to je zdaj že 6 let nazaj. Vem, da dojenček ne potrebuje veliko, zato sem si tako zelo želela, da bi ga ob rojstvu pričakala samo ninica. Taka res lepa, kvalitetna, ki bi ga spremljala več let, potem pa bi jo shranila za spomin.

Kravica Paulina mi pomaga zaspati
Ali si že na začetku vedela, da si želiš ustvariti nekaj več kot le popolno ninico za Liama? Kdaj si se na tej poti odločila, da se boš projekta lotila tako resno in profesionalno, da bo iz njega nastalo malo podjetje?  Kako si se lotila zagona lastne blagovne znamke?

V bistvu se je vse dogajalo tako spontano, da sem kdaj, ko se ustavim, tudi jaz presenečena – a hkrati izjemno srečna in hvaležna – da se je ta ideja iz srca prelevila v pravo malo podjetje. Ko sem Liamu sešila kravico Paulino, si nisem niti predstavljala, kaj bo iz tega nastalo. Takrat nisem razmišljala, da bi kdaj to preraslo v podjetje, da bi jih ustvarjala tudi za druge. V mislih sem imela samo svojega otročka. Pa se je potem vse počasi začelo odvijati, ko se je Liam rodil in je imel to svojo kravico Paulino res rad. Povsod jo je imel s seboj. Za spanje si je z njo pokril učke, čez dan pa jo je imel za igro.

Najprej se je začelo tako, da so me prijateljice spraševale, če bi lahko tako ninico naredila tudi njim, za otroke, potem se mi je parkrat zgodilo celo, da me je kakšna mamica kar v centru Ljubljane vprašala, kje sem kupila kravico, ki jo je imel Liam v vozičku. Pa mi je potem zelo dobra prijateljica predlagala, da bi odprla svoj butik. Najprej mi je bilo to čisto nenavadno, izven moje cone udobja, potem pa me je po parih mesecih prepričala.

Povedala si, da si prvo ninico sešila sama. Kdaj je prišlo do prelomne točke, ko si se odločila poiskati prvo šiviljo? Jo je bilo težko najti?

Od začetka sem šivala za lastno veselje. Tudi, ko sem jih prodajala, sem jih šivala res z veseljem, pomirilo me je. Potem pa so naročila tako začela rasti, da tega nisem več utegnila početi sama. Vse ninice so šivane na roko in to vzame kar precej časa. Sploh pri obrazkih – vsak detajl, da ima ninica pravi nasmeh, lepe učke – tega ne naredi mašina, vsaka nit je všita na roko. Tako sem se odločila, da najdem šiviljo.

Kakor se sliši smešno, je bilo res težko najti tisto pravo. Sem imela kar nekaj “testnih”, profesionalnih žensk, ki so bile po poklicu šivilje, vendar niso zadele obrazkov ninic kot sem si zamislila. Vajene so bile delati s stroji, šivanje na roke pa je čisto druga zgodba. Mislim, da sem prvo šiviljo iskala eno leto. Brez heca. Želela sem tudi, da je to nekdo, ki bo z veseljem šival, da bo začutil to zgodbo. Zato se mi zdi tudi tako pomembno, da je šivilja plačana pošteno, kot se zagre, ta poklic je namreč po mojem mnenju čisto podcenjen.

Ninice Minimellows veljajo danes za sinonim najkvalitetnejših ninic pri nas. Kje se skriva čudežni recept?

Zelo pomembno je, da je material kvaliteten. Ninice peremo v prvem letu uporabe tudi do 50x in zelo pomembno je, da je ninica po vseh teh pranjih še vedno popolna. Otrok se nanjo navadi in ne moremo si privoščiti, da bi po treh pranjih kar razpadal ali pa da bi bilo blago vidno “znucano” in da bi moral starš kupiti novo. Naše ninice so iz najboljših materialov. Ne samo izredno kvalitetnih, ampak tudi preverjenih in testiranih v Veliki Britaniji, po njihovih strogih standardih.

Novorojenčki, ki so v stiku z ninicami, imajo zelo občutljivo kožo in pomembno je, da so ninice iz primernih materialov. To je ta tehničen vidik. Potem je pa še drug, tudi zelo pomemben aspekt, da so narejene z ljubeznijo. To se pri izdelkih definitivno čuti. Vse te raziskave, ki smo jih naredili – od tega, kako pomagajo najmlajšim pri spodbujanju njihovega razvoja, do optimalne oblike, simpatičnih oblik, … Pri nas res nič ni prepuščeno naključju. 

Zaradi naštetih razlogov imajo ninice tudi svojo ceno, ki je razmeroma visoka. Se ti zdi, da je slovenski trg prepoznal kvaliteto, torej da znajo starši ceniti vrhunski izdelek in so pripravljeni zanj odšteti več?

Ja, zanimivo je, da smo v prvih letih večino ninic prodali v severno in zahodno Evropo. Že precej kmalu so bile na voljo tudi v dunajskem otroškem muzeju, kar je res veliko priznanje, večina naročil pa je prišla iz Švedske, Nemčije, Velike Britanije, … Zadnje leto pa je prodaja v Sloveniji čisto ponorela. V najboljšem možnem smislu. Se mi zdi, da smo tudi pri nas začeli gledati na otroške stvari malo drugače, in damo raje malo več denarja za res kvalitetne, lokalno narejene stvari, kot da bi imeli cel kup nekih nepotrebnih igrač, ki se pokvarijo po tednu uporabe. 

Minimellows spomin
Ko sva že pri vrhunskih izdelkih, morava omeniti še enega. Pred kratkim si v ponudbo Minimellows dodala še ljubke mokasinke za dojenčke, ki so plod skupnega dela s slovensko znamko Mia & Mika. Nam zaupaš, kako je prišlo do tega sodelovanja?

Tega sodelovanja sem pa tako vesela! Je res popoln odraz naše vizije. Že več kot 2 leti sem želela v ponudbo dodati copatke. Od začetka sem res intenzivno iskala, s kom bi šla v sodelovanje, pa nihče ni ustrezal našim strogim kriterijem, da so izdelki res kvalitetni, narejeni iz najboljših materialov, v Sloveniji in da izgledajo res lepo. Pa me je vmes malo minilo, ker nisem našla nobenega primernega in sem se posvetila drugim stvarem.

Dodali smo čestitke, leseno igro Spomin, ves čas pa sem imela v mislih, da moram najti nekoga še za copatke. Ko sem naletela na Jeleno in njeno Mia & Mika, sem takoj vedela, da je to to. Pri ljudeh vedno zaupam instinktu. Njena energija, ljubezen do dela, visok standard za kvaliteto – že po prvem sestanku sem začutila, da je to tisto, kar sem iskala ves ta čas. In že zelo kmalu se je izkazalo, da me občutek ni varal – mokasini so ravno nekaj dni nazaj prejeli prestižno nagradno Junior Design Awards v kategoriji najboljše obuvalo za prve korake.

Imaš v bodoče namen še razširiti ponudbo izdelkov Minimellows? Kakšna je vizija znamke?

Raje imam manj izdelkov, pa te zares kvalitetne. Tudi te, ki so stalno v ponudbi, nenehno izpopolnjujemo. Od samega izdelka, do načina, kako je zapakiran, dodajanja posvetil, temu res ni konca. 🙂 Vsake toliko dodamo v ponudbo kaj sezonskega v zelo omejenih količinah, imam pa v mislih nekaj res čudovitih stvari, ki bi dopolnile naš butik.

Zagotovo bomo dodali tudi kaj za dojenčke. S tem, ko rasteta tudi moja dva otroka, pa si želim, da bi ponujali več tudi za starejše in malčke, ne samo dojenčke. Tako je recimo nastala lesena igra Spomin, ker sem videla Liama, kako uživa, ko trenira možgančke. Pa sem si rekla, da zakaj ne bi s spominom trenirali še kreativnosti. V našem setu je namreč 1 par prazen, da otrok doriše svoj spomin.

Nam lahko na kratko orišeš, kako izgleda ozadje takšnega branda? Koliko časa ti poleg redne službe sploh še ostane za Minimellows? 

Zdi se mi, da sem svoje delo že precej zoptimizirala. Zadnje čase – ta november in december – je mogoče res malo divje, drugače pa kar gre. December je bolj tak nor, da potem, ko zaključim delavnik redne službe, ostanem pokonci še kar nekaj časa, da oddelam še Minimellows delavnik. 🙂

Zelo dobro se zavedam, da to ni trajna rešitev, tako da intenzivno iščem osebe, ki bi mi odnesle kakšen del stvari. Poleg 3 šivilj sem v zadnjih mesecih sklenila sodelovanje še z 2 osebama, ki mi pomagata pri vsebinskem delu. Pomembno mi je, da so v ekipi ljudje, ki znamko čutijo, ki so ne le odlični, v tem kar delajo, ampak tudi karakterno pašejo zraven in to zelo radi počnejo.

Minimellows spomin za darilo
Nedavno si znamki Minimellows priključila še istoimenski podcast, namenjen bodočim in novopečenim staršem. Od kod ideja zanj in o kakšnih tematikah konkretno boš govorila?

Pomislila sem, koliko starši dnevno prepešačijo, sploh v prvih mesecih, ko se otrok rodi. Nek del tega sprehoda velikokrat dojenček v vozičku spi, tako da se mi je zdela super ideja, da lahko ta čas namenijo strokovnim temam in nasvetom v zvezi s starševstvom. Rada bi nudila oporo in širila strokovne nasvete tudi za tiste, ki se na starševstvo pripravljajo, in pa že bolj izkušene starše, s starejšimi otroki. Gre za teme, ki zanimajo ali pa so v nekem obdobju zanimale tudi mene – od razvoja dojenčkov, do tega, da kot starš ne pozabiš nase.

Letos si že drugo leto zapored novembrski dobiček od prodaje namenila v dobrodelne namene, zbrali ste kar 1.334 eur! To se mi zdi res lepa gesta. Kako je potekala akcija in komu bodo namenjena sredstva? Kakšen je bil odziv ljudi?

Letos smo celoten dobiček prvih treh tednov namenili otrokom iz socialno ogroženih družin v programu Botrstvo. Lani novembra me je nekaj stisnilo, ko sem videla družine, ki nimajo niti za šolske potrebščine, jaz pa sem se tako veselila božiča. Ne toliko zaradi daril kot zaradi vzdušja. Tako zelo sem si zaželela, da bi bil vsaj ta prazničen čas čaroben ne samo za moja otroka …

Zato sem se odločila za akcijo Dobrodelni november za veseli december, saj je primaren namen Minimellows, da otrokom nudimo le najboljše. Nekaterim z izdelki, drugim s finančno podporo. Odziv strank je bil res super. Tako lepo mi je, ko mi kdo napiše spodbudno sporočilo. Najlepši občutek mi je pa ob koncu akcije, ko lahko Zvezi prijateljev mladine Lj-Polje sporočim znesek.

In še zadnje vprašanje, ki verjetno zanima še marsikoga. Ob vsem, kar počneš, se zdi, kot da ima tvoj dan vsaj 36 ur. Kako ti uspe tako uspešno in zagnano krmariti med možem, dvema majhnima fantkoma, redno službo, svojo znamko in sedaj še dvema podcastoma? Prosim, zaupaj nam to skrivnost. 🙂

Haha 🙂 Recept je precej preprost – nekako sem se naučila oziroma sem se res tako disciplinirala, da sem totalno efektivna pri svojem delu. Ko sem z Liamom in Nelsom, sem res z njima. Takrat se odklopim in sem z mislimi popolnoma pri njima. Kar se tiče službe, je pa tako, da res izkoristim vsako prosto minuto. Če kdo recimo zamuja na sestanek, ne gledam na uro, kdaj se mi bo javil, ampak vmes že odgovarjam maile. Kakorkoli banalno se to sliši, sem ugotovila, da tako zapolnim neverjetno veliko časa.

Ko si postavim urnik, se ga vedno držim, ker sem ugotovila, da mi prestavljanje stvari samo razvleče čas. Največ časa mi pravzaprav vzamejo nove stvari. Toliko, da jih naštudiram. Potem kar laufajo same od sebe. Tukaj imam v mislih predvsem oba podcasta, Minimellows in Na svoji strani – to mi zdaj vzame vsaj 3x manj časa, kot mi je na začetku. Takrat sem imela to srečo, da sem si vse splanirala že, ko sem bila na porodniški, zdaj je pa tako zalaufalo, da dela z njima skoraj več ni.

Družinska fotografija družine Urankar
Foto: Urška Klajder, Studio Prispodobe

***

Draga Ajda, najlepša hvala za tvoj čas in iskrene odgovore. Želim ti, da ti nikoli ne zmanjka čudovitih idej in ustvarjalne energije, ki poganja tvoj svet! Naj izdelke Minimellows ponese čim dlje, da bodo dosegli čim več otroških objemov!

***

Tako, zdaj še malce bolje poznaš Ajdo, Minimellows in njeno simpatično družino. Če imaš okoli sebe kakšnega dojenčka, pa še nimaš ideje, kaj mu podariti, zdaj veš, kam se obrniti. Pokukaj v Ajdin spletni butik! Lahko pa si pomagaš tudi z mojim seznamom darilc za malčke, kjer so se seveda znašli tudi ljubki izdelki Minimellows.

Follow:
Deli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *