Bralna značka za bodoče in novopečene mamice

V obdobju, ko pričakuješ otročka, lahko počneš marsikaj. Verjamem, da se vsaka mamica po svoje pripravlja, kakor najbolje ve in zna. Za eno to pomeni zbiranje mini oblačil, pranje, likanje in pospravljanje. Za drugo opremljanje otroške sobice, za tretjo obiskovanje telovadbe in meditacija. Ker se podajamo v čisto novo, še neodkrito vesolje znanosti o porodu in dojenčkih, bi rade kaj pametnega tudi prebrale. Današnja tema bo tako “bralna značka” za bodoče mamice.

Vir fotke: Unsplash

Jaz sem delala skoraj do zadnjega, zato za kakšne večje projekte prenavljanja stanovanja nisem imela časa (niti nimamo prostora). Oblačilca so nam prijazno posodili prijatelji, tako da je bilo to rešeno. Za telovadbo v času nosečnosti preprosto nisem imela prave energije, zato sem to idejo kmalu opustila. Svoje priprave sem tako skoncentrirala predvsem na psihološki del, še posebej ko sem zares začela razmišljati o porodu. Nekako sem čutila, da je lahko porodna izkušnja veliko lepša, kot samo “naj mi dajo epiduralno in adijo”.

Bralna značka – se še spomniš, kako to gre?

Literature na to temo je ogromno. Če si knjižni molj, naj te razveselim – zate obstaja kar nekaj polic s knjigami o dojenčkih. Če pa nisi in bi rada namig za nekaj res dobrih knjig, ga z veseljem delim s teboj. Moje najljubše sem razporedila v 4 tematske kategorije. Pripisala sem kratke obnove, da ti bo lažje že takoj ugotoviti, ali te vsebina zanima. Evo, kot taprava bralna značka iz šolskih časov. 🙂

Priprava na porod

 • Ina May Gaskin: Modrost rojevanja

Vesela sem, da mi je ta knjiga prišla pod roke že sredi nosečnosti. Mislim, da ne pretiravam, če rečem, da mi je odprla oči in povsem spremenila pogled na razumevanje poroda. Gre za resnično navdihujoč porodni vodnik, ki ga je napisala Ina May Gaskin, ena vodilnih babic na svetu. V njem je opisala svoje dolgoletne izkušnje babištva in jih združila z najsodobnejšimi znanstveni dognanji. Rdeča nit je njene filozofije je spoštovanje ženskega telesa in če se le da, naravni porod. Opogumlja ženske, da zaupamo svojemu telesu, ki premore veliko več, kot mislimo. Prav zanimivo je brati, kako lahko babice, ki z ljubeznijo spremljajo porod in pomagajo mamici tudi pred in po njem. In še več, ženskam lahko prihranijo marsikateri poseg ali zdravniški ukrep, ki v resnici sploh ni vedno potreben.

 • Marsden Wagner: Moj porodni načrt

V tem delu avtor zelo jasno razloži vse možnosti, ki jih ima mamica pri porodu, in morebitna tveganja. Glavno sporočilo je, da za zdrav porod ne potrebuješ nujno zdravil in operativnih posegov, pač pa zdravo pamet, informiranost in dobro ekipo strokovnjakov. Pomaga ti tudi oblikovati tvoj porodni načrt, ki ga lahko pred porodom izročiš osebju v porodnišnici.

O dojenju

 • Ksenija Šoster Olmer: Dojenje in materinstvo iz srca
 • Mojca Vozel: Želim dojiti

Dojenje je lahko nekaj najlepšega na svetu, ni pa nujno vedno tako. Včasih žal ne steče tako preprosto in lahko mamicam povzroča nemalo težav. Obe avtorici se posvečata kopici dilem o dojenju in odgovarjata na vprašanja zaskrbljenih mamic. Ali bom imela dovolj mleka, kako dojenčka pravilno pristaviti, kako pogosto in kako dolgo naj bi ga dojila. Ali naj vzpostavim urnik dojenja, kako si pomagam pri bolečih bradavicah, kako vpliva prehrana mamice na mleko in tako naprej. Obe knjigi sta pravi zakladnici znanja in nasvetov. Z nežno žensko energijo in močnim materinskim čutom mamicam nudita oporo in pomoč v napornih prvih mesecih dojenja.

O otroškem spanju

 • Elisabeth Pantley: Otroško spanje – brez joka v sanje
 • Annette Kast-Zahn, Hartmut Morgenroth: Vsak otrok se lahko nauči spati

“Kako pa kaj spite?” je po moje najbolj pogosto vprašanje, ki ga okolica vztrajno zastavlja novopečenim staršem. Eni starši imajo s tem več sreče, drugi manj. Dobra novica pa je, da so spalne navade stvar, ki se je lahko dojenčki naučijo. Obe uspešnici se posvečata reševanju težav z nemirnim spanjem dojenčka; če ju berete dovolj zgodaj, pa se jim morda celo izognete. Zadeva ni nujno tako črno bela, kot je veljalo včasih – pustiti otroka jokati tako dolgo, dokler med hlipanjem ne zaspi, ali pa ga nositi/dojiti v naročju cele noči. Obstaja tudi prijazen način, kako uspavati otroka. Ko spoznamo razlike v spalnem vzorcu otrok in odraslih, lažje razumemo, zakaj se dojenček toliko zbuja. Predvsem pa nam to pomaga pri pripravi “načrta za učenje spanja”. Tako lahko otroku pomagamo razviti dobre spalne navade in se posloviti od neprespanih noči.

O izzivih zgodnjega starševstva

 • Dr. Harvey Karp: Najsrečnejši dojenček daleč naokoli

Vsi si želimo zdravega, umirjenega in zadovoljnega otročka. Avtor v tej knjigi razlaga, kako s preprostimi metodami učinkovito potolažiti dojenčka, ko neutolažljivo joka. Karp predstavi metodo 5 š-jev: štručkanje, šampionska lega, šuškanje, širokosrčno zibanje in še sesanje. Gre za povsem naravne metode, ki sprožijo dojenčkov refleks pomiritve in mu podaljšajo spanje. Naj bi pomagalo tudi pri krčkih in kolikah (res je, samo kapljice običajno ne pomagajo).

 • William in Martha Sears: Povezovalno starševstvo

Odlična knjiga, ki starše spomni, da dojenček za zdrav razvoj potrebuje predvsem veliko ljubezni, pozornosti in čuječnosti. Morda se nam to zdi povsem samoumevno, vendar se včasih ob vseh “dobronamernih nasvetih” okolice izgubimo. Zakonca Sears sta sicer avtorja mnogih uspešnic o razvoju otroka in starša 8 otrok. Tukaj razložita, kako je tesna povezanost mamice in dojenčka ključna, da otrok zraste v zadovoljnega, samostojnega in odgovornega človečka. Ključ je v tem, da upoštevamo svoj materinski čut in prisluhnemo otroku in njegovemu razvoju. Tako mu na povsem naraven in pristen način pomagamo postaviti zdrave temelje za nadaljnje življenje.

O zgodnjem razvoju dojenčka, vzgoji in ustreznih spodbudah

 • Margot Sunderland: Znanost o vzgoji

Tole pa se splača nabaviti za v domačo knjižnico. Priročnik, ki ni aktualen samo v prvem letu otrokovega življenja, ampak zagotovo vsaj še naslednjih 7 let. Avtorica na zelo poljuden način pojasni znanstvena dejstva o vplivu vzgoje na razvoj otrokovih možganov. Kako lahko odnos starša do otroka v najzgodnejših letih sooblikuje njegove možgane in zaznamuje njegovo mentalno zdravje za vse življenje. Hkrati na primerih vsakdanjih težavnih situacij razlaga, kako vzgojiti odgovorne in samozavestne otroke, ki znajo uživati v zadovoljujočih odnosih.

 • Tina Payne Bryson, Daniel J. Siegel: Celostni razvoj otrokovih možganov

Tudi ta knjiga se posveča delovanju otrokovih možganov. Poudarja pomen sodelovanja leve in desne hemisfere za zdravo reagiranje v težkih situacijah. Razlaga 12 praktičnih metod, kako se soočati z vsakodnevnimi izzivi, tako da se v otroških možganih aktivirata obe možganski polobli. Šele tako lahko majhni otroci uspešno prebrodijo neprijetne dogodke in se iz njih nekaj naučijo ter rastejo. Mi pa skupaj z njimi.

 • Richard C. Woolfson: Bistro dete

Večina novopečenih staršev se v prvem letu otrokovega življenja sprašuje, kdaj se zgodijo pomembni mejniki v razvoju. Mene kot mamico najbolj zanima, kako lahko otroka pri tem kar najbolje podprem in spodbujam. V tem vodniku so pregledno predstavljene spretnosti, ki jih otrok osvoji od rojstva do 15. meseca starosti. Poglavja so razdeljena na koordinacijo oči in rok, jezik, učenje, gibanje in socialni ter čustveni razvoj. Poleg tega pa avtor našteje kopico nasvetov in predlogov za dejavnosti, s katerimi spodbujamo določene spretnosti, npr. govor in hojo.

Bralna značka za mamice

Iz teorije v prakso

Tako, to bi bila moja prva bralna značka za bodoče in novopečene mamice. Mene je vsaka od teh knjig po svoje navdihnila in me malo razsvetlila. Fino je brati in se učiti nove stvari, hkrati pa opazovati otrokov razvoj v praksi. Seveda marsikaj prebranega sproti tudi pozabiš, ampak glavna sporočila ti vseeno ostanejo. Bolj se mi zdi pomembno, da postopoma dobiš občutek, kaj je dobro za tvojega otroka. Da se znebiš strahov, postajaš iz dneva v dan bolj suveren in zaupaš vase. Da gradiš odnos z otročkom po svojih najboljših močeh. Konec koncev so otroci naši največji učitelji, tako da se prav veselim vsakega novega dneva, kaj bo prinesel.

Ko spet preberem kaj zanimivega, objavim novo bralno značko. Toliko o knjigah … če pa te bolj zabava digitalni svet, pa sem pripravila tudi en zapis o mobilnih aplikacijah za mamice.

Pa ti, imaš tudi ti seznam najljubših knjig, ki bi jih morale prebrati novopečene mamice?

Follow:
Deli:

2 Comments

 1. Urša
  20/11/2019 / 13:07

  Odlično! Komaj čakam, da se lotim branja!

  • tamibuh
   Author
   21/11/2019 / 10:45

   Super, res so fine in uporabne! 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *