Carica sveta in trendovske prenove domov | INTERVJU

Kdor se dnevno vsaj nekaj časa zadržuje na Instagramu, je skoraj gotovo že naletel na profil Carica sveta. Njen navdihujoč, večinoma interior design obarvan feed pritegne vsakogar, ki išče ideje za prenovo doma po zadnjih trendih. Pa tudi tistega, ki idej ne išče, ob Carici kaj kmalu zasrbijo prsti, da bi se česa lotil! Carica to namreč počne tako izvirno, da je pravo veselje opazovati prostore njenega doma, kako živahno spreminjajo podobo. Zdi se, da zanjo ni nič lažjega kot kombiniranje lepih kosov pohištva, ki se na koncu zlijejo v carsko celoto.

Spoznaj Carico sveta

Carica sveta ali za domače Urška Oman je mega mamica, ki ji je iz svojega hobija uspelo ustvariti sanjsko službo. Ta pot se je začela pred štirimi leti, ko je zapisala prvo objavo na svojem blogu. S trdim delom, vztrajnostjo, veliko ustvarjalnosti in pravimi odločitvami je spretno krmarila do točke, ko je hobi prerasel v delo. Urškin blog Carica sveta je danes tako prava zakladnica idej in nasvetov za vse, ki imamo radi lepe domove.

Urška Oman - Carica sveta

Ob dveh majhnih otročkih in kopici poučnih vsebin na blogu deluje, kot da Urška nikoli ne počiva. A tudi ko počiva, to počne kreativno. Če nič drugega, zagotovo brainstorma o kakšni nedokončani sobi, barvni osvežitvi stene, prestavljanju novega kavča ali preobrazbi dotične omare. Recimo enega izmed njenih Hemnesov (poznavalci Ikee bodo vedeli, o čem govorim). 🙂 V njen kreativni počitek pa sodi tudi redni sprehod po Pinterestu, kjer išče inspiracijske fotke dih jemajočih interierjev.

Kadar ne navdihuje, te zagotovo vsaj nasmeji

Urško spremljam že kakšni dve leti in čeprav je še nisem uspela spoznati osebno, imam občutek, da govoriva isti jezik. Tudi mene zanima interior design, rada imam DIY projekte in obožujem trike za cenovno dostopne prenove doma. Pred časom sem recimo pisala, kako ustvariti domačo stensko galerijo, se spomniš? Obe naju tudi druži neskončna ljubezen do Ikee. Urška je ima pol doma, jaz pa sem na podlagi Ikeinega besedišča napisala svojo sicer jezikoslovno diplomo. 😀 Še najbolj od vsega mi je pri srcu njen iskren odnos do sledilcev in hudomušen smisel za humor. Kadar me ne navdihuje, me zagotovo vsaj nasmeji. No, večinoma ji uspeva oboje hkrati!

Vedela sem, da bo Urška super sogovornica, zato sem jo povabila na virtualno kavo in pokramljala z njo. Nekega dne se bova, upam, v miru usedli in poklepetali tudi v živo. Danes pa vabim tebe, da si prebereš najin intervju. Urška v njem razkriva:

  • kako je njen blog prerastel v biznis,
  • od kje črpa inspiracijo,
  • kako so nastale Carske prenove in
  • kako si lahko z njo pomagaš tudi ti.

Pristavi vodo za kavo in se nama pridruži! 😉

Urška, v Instagram svetu te poznamo pod imenom Carica sveta. Kdo je pravzaprav Urška in od kod ime Carica sveta? Dojemaš sama sebe kot vplivnico (influencerko)?

Tamara, hvala za to vprašanje in s tem možnost, da lahko nekaj besed namenim imenu svojega profila in bloga. Z blogom sem začela nekaj časa nazaj, ko sem se osredotočala predvsem na materinstvno in realno življenje preproste novopečene mame. Takrat ni bilo veliko takšnih blogov. Moja želja je bila, da povem na glas, da je okej, če smo mamice utrujene, nenaspane, lačne, tečne, … Vse to in še več. Želela sem, da se vsaka, ki najde pot do mojega bloga, najde v objavah. Se poistoveti z menoj in kljub mastnim lasem in majici, umazani od otroškega bruhca, uvidi, da je carica sveta. Moja misija je bila, da vzpodbudim vsako mamo, da je dovolj dobra in da ji gre materinstvo super od rok.

Zato je nastala Carica sveta; ne, ker bi tako egoistično oklicala samo sebe, ampak zato, da bralke začutijo to, da so ravno one carice. Carice (svojega) sveta. Čas je tekel naprej in našla sem se v renovaciji in opremljanju doma. Še nedolgo nazaj sem razmišljala o spremembi imena, ker sem spremenila smer pisanja. Zdelo se mi je, da trenutno ime morda več ni primerno. Po dolgem razmišljanju in čisto preveč popite kave sem se vseeno odločila, da Carica ostane. Prirasla mi je k srcu, svoje sledilke tudi nagovarjam kot carice in zato sem poslušala srce in obdržala ime. Sem pa vesela, da sem lahko povedala, kako je sploh prišlo do tega imena. Zdaj bodo tudi nove sledilke razumele, zakaj in kako ravno Carica sveta.

Imaš torej krasen blog Carica sveta, kjer lahko beremo o temah, povezanih s prenovo stanovanja, materinstvu in DIY projektih. Kako dolgo ga že pišeš in kaj ti pomeni bloganje?

Hvala za pohvale! Pišem že kar nekaj let, prvo objavo sem napisala leta 2016. Takrat sem se posvečala izključno materinskim temam, tu in tam sem dodala še kakšno vsesplošno. Interier rubrika je prišla na blog kasneje, bi rekla, da se s tem ukvarjam zadnje leto. Sprva mi je bloganje pomenilo predvsem ventil za sproščanje; svoje besede, skrbi, dvome sem izlila na virtualni papir in takoj občutila olajšanje, ker sem to podelila z drugimi. V zadnjem času pa mi bloganje predstavlja možnost predstavljanja svojih idej in nasvetov. Gre za združevanje prijetnega s koristnim v obliki interier objav. Tu imam možnost podrobno opisati razne prenove, prikazati luštne izdelke, ki se mi zdijo, da bi bili všeč drugim caricam.

Carica sveta, jedilnica
Letos si na blogu dodala še ponudbo svojih storitev – pomoč pri prenovi stanovanja. V kakšnem primeru te lahko stranka najame?

Tako je; odločitev po ponujenih storitvah je nastala zaradi velikega povpraševanja po svetovanju pri opremljanju doma. Še vedno brezplačno odgovarjam na dileme caric kar v inboxu na Instagramu. Ko pa želi kdo kaj več, se lahko odloči za enega izmed paketov, ki jih ponujam. In od tam gradiva naprej. Se pravi celotno zasnovo stanovanja, osvežitev doma z novo dekoracijo ali svetovanje glede postavitve pohištva, iskanja pravih kosov. Najame me lahko vsak, ki si želi dovršenega interierja, pa se morda ne znajde ravno najbolje pri izbiri stila. Ali v poplavi vseh ponudb pohištvenih ali dekorativnih kosov.

Pakete sem oblikovala tako, da dobijo stranke čim več za čim ugodnejšo ceno. Da ponudim možnost praktično vsakemu, ki se nerodno spogleduje z opremljanjem, da skupaj narediva en krasen ambient po prijazni ceni. Vem, kako naporen in dolgotrajen je proces opremljanja in koliko je skritih stroškov v njem. Zato sem se tudi odločila za ponudbo paketov svetovanja. Z dobrim štartom lahko na koncu veliko privarčujemo tako na času, živcih in denarju.

Primer sodelovanja pri prenovi spalnice zveste sledilke Manje:

Carske prenove_spalnica
Po izobrazbi nisi notranja oblikovalka, pač pa nekaj popolnoma drugega, drži? Od kod torej ljubezen do interierjev? Zdaj delaš oboje ali si se morala na neki točki osredotočiti samo na eno “službo”? Je bila težka odločitev?

Po poklicu sem diplomirana fizioterapevtka, kar je skoraj vsakemu šok, ko to omenim. Priznam, da sem že v osnovni šoli govorila, da bom notranja oblikovalka. In še zdaj ne vem točno, kako me je pot zanesla v fizioterapijo. Je očitno že moralo tako biti. V začetku letošnjega leta sem začela s službo kot pripravnica fizioterapije. Istočasno pa se je tudi na mojem blogu zgodil velik premik in s tem je prišlo veliko dodatnega dela. Na koncu sem morala postaviti na tehtnico, ali Carica ali ne. Časa za oboje enostavno ni bilo, pa če sem se še tako zelo trudila z organizacijo dela in premišljenim urnikom. To je bila ena najtežjih odločitev, ki sem jo premlevala res dolgo. Res sem vesela, da sem se na koncu odločila za svoje sanje in da Carica ni šla v pozabo.

Marsikdo se danes najbrž znajde v podobni dilemi. Torej med redno službo in hobijem, ki preraste v nekaj več. Kako si se ti znašla na tej poti? Si naletela na kakšne ovire, strahove? Kaj je zdaj boljše kot prej?

Verjamem, da je veliko takšnih, ki se morajo odločiti za eno ali drugo. Pri delu, ki ga opravljamo povprečno 8 ur na dan, je nujno, da v njem maksimalno uživamo. Ko sem se odločila, da bom nadaljevala z blogom in poskušala Carico sproti nadgrajevati s koristnimi vsebinami, sem dejansko začela živeti z njo 24 ur dnevno. Vsak, ki se loti svojega posla, ve, da so začetki najtežji. Tukaj ni dovolj 8 ur na dan, ampak daješ od sebe vse cel dan, vsak dan.

Zdaj je veliko boljše, ker sem umirjena, imam začrtan cilj in nimam skrbi, kdaj bom kaj naredila za svoj brand. Enostavno si lahko vzamem čas za to brez drugih ovir. Popoldneve lahko zdaj v veliki meri posvetim svojima otrokoma. Prej, ko sem poskušala voziti službo in hobi, žal nista imela kaj dosti od mene. Tudi te slabe vesti več ni. Vsakemu s podobno situacijo lahko samo svetujem, da postavi na tehtnico oboje; službo in hobi in dobro premisli, kje bi rad pristal čez nekaj let.

Svoje sledilce na Instagramu razveseljuješ z dnevno dozo inspiracije za lepši dom. Skozi objave nam odstiraš čudovite kotičke svojega doma. Veliko krat tudi deliš iskrene trenutke s svojo družinico in nas spodbujaš z domiselnimi DIY projekti. Zdi se, da ti nikoli ne zmanjka trendovskih idej za prenove prostorov. Kje iščeš inspiracijo?

Inspiracija je ena mojih najljubših besed. Iščem jo povsod, tudi na večernem sprehodu, občudujem revije in knjige, seveda brez interneta ne gre; tukaj imam v mislih predvsem tuje interier bloge in Pinterest, brez katerega verjetno niti ne bi mogla živeti. Ideje se pri meni veliko časa kuhajo, skušam biti domiselna in kreativna. Včasih preteče res veliko časa od začetnega brainstorminga do zaključenega projekta.

Carica sveta, kuhinjski otok
Tvoji sledilci zdaj že nestrpno pričakujemo vsak četrtek, ko so na sporedu Carske prenove. Kdorkoli se ti lahko oglasi z željo po prenovi določenega prostora, ti pa mu zastonj svetuješ, kako se ga lotiti. Pripraviš mu celoten mood board. Ta iniciativa se mi zdi super! Verjamem, da ti je močno razširila krog občinstva, pa tudi utrla pot do monetizacije tvojega hobija. Koliko mailov na teden povprečno prejmeš za Carske prenove in po kakšnem ključu jih izbiraš?

Carske prenove objavim vsak četrtek že dobrega pol leta in res nisem pričakovala takšnega odziva! To sem vzela predvsem kot poskus, da vidim, če so carice sploh zainteresirane za moje ideje. Prenove so bile res super sprejete, vedno več prošenj z nedokončanimi prostori dobivam na mejl, odločim se pa zelo težko. Včasih po navdihu, velikokrat pa imam v mislih tudi druge sledilke, ki mi dnevno pišejo za kakšne nasvete. Tako na koncu za carske prenove izberem tiste dileme, ki so pogoste tudi pri ostalih. Kak teden dobim 10 prošenj, kak teden manj ali več. Se pa trudim odpisati tudi tistim, ki niso prišle na vrsto, vsaj s kakšno idejo.

Pa če se še malo ustaviva pri DIY projektih. Všeč mi je, da so tvoje ideje budget friendly, lahko se jih loti praktično vsak. Vseeno pa moramo imeti doma vsaj nekaj osnovnega materiala. Kaj ne sme manjkati v osnovni opremi vsake DIY carice?

Že od majhnega sem rada kaj sama ustvarila. Še danes sem navdušena nad DIY projekti, ki so v koraku s časom in ne udarijo preveč po denarnici. Veliko lahko naredimo sami, potrebujemo samo čas in kreativnost, pa seveda veliko dobre volje. Kaj ne sme manjkati v DIY opremi? Uh … Trenutno sem na točki, ko imam doma res veliko materiala. V kleti imamo veliko raznega orodja, ostankov barv in tapet, nabor različnih čopičev. Vedno imam rada pri roki tudi pištolo za vroče lepilo, dobre škarje, obojestranski lepilni trak.

Naslednji projekt bo predelava omarice v dnevni sobi. Zdaj se dnevno spogledujem tudi z mrežo ratana, ki se mi zdi res super DIY kos. Z njo lahko naredimo marsikaj, npr. predelamo kakšne predale, nočne omarice in jih preobrazimo v luštne boho kose.

Zaradi zanimivih in privlačnih vsebin, ki jih pripravljaš, so te začela opažati tudi podjetja. Kako se kot mikrovplivnica znajdeš v tem poslu? Pristopijo podjetja do tebe ali jih pocukaš za rokav tudi sama?

Tukaj bi povedala, da res cenim vsakega, ki prepozna v meni pot do novih sledilcev. Na začetku se spomnim, da sem tako zelo komaj čakala na prvo ponudbo. Ko je ta prišla, sem dobila potrditev, da delam nekaj prav in mi je res polepšalo dan. Kaj dan, verjetno kar teden (beri: mesec).

Večinoma pristopijo podjetja sama. Če gre za izdelek, nad katerim sem navdušena in vem, da bi bile tudi ostale carice, se zmenimo za sodelovanje. Če pa so to kakšni izdelki, ki ne grejo v koncept bloga, prijazno zavrnem. Zdi se mi res pomembno, da ne promoviram vsakega kosa samo zato, ker ga lahko. Izberem le tiste, za katere sem prepričana, da jih bom z veseljem objavljala nekaj časa.

Seveda gre tudi v obratni smeri; zelo dolgo sem potrebovala, da tudi sama napišem kakšno ponudbo za sodelovanje. Obstaja namreč tisto nepisano pravilo, da mora bloger čakati na podjetje, da samo pristopi do njega. S tem se zdaj več ne strinjam. Če najdem kak izdelek, ki bi res super šel v celoten koncept in za katerega mislim, da ga enostavno moram predstaviti caricam, napišem mail brez oklevanja. Tako sem pred kratkim pisala mamici, ki ustvarja res čudovite (takšne next level) dodatke za otroško sobico. Hotela sem, da njeno delo vidi čim več ljudi in da jo podprem kolikor se le da. Verjamem, da se moramo med seboj podpirati. In to se je pri naju res lepo odvilo, za kar sem res hvaležna. Taka sodelovanja z majhnimi podjetji na začetku njihove poti so mi še posebej pri srcu.

Lani ste skupaj z Matejo (Ljubki dom) in Vito (Mamakuha) zagnale še en simpatičen projekt – Carice. Skupaj poskrbite za najlepše otroške zabave. Kako je trg sprejel to ponudbo? Gleda na to, da smo Slovenci bolj te sorte, da raje vse pripravimo sami, kot pa odštejemo kak evro več. Čeprav bi tako prihranili čas in energijo.

O ja, Carice! Tukaj bi se predvsem osredotočila na predzadnji stavek; res je, velikokrat smo naletele na šoke ob ponudbi s ceno. Zdi se mi, da to pri nas še vseeno ni tako iskano, saj sama dekoracija zabave marsikomu ni zelo pomembna.

Trenutno Carice počivajo – vsaka od nas ima svoj blog, svoje sledilce in naročnike, kar nam vzame veliko časa. Dejansko smo v vsako zabavo do zdaj dale vse, kar imamo, in se ekstra potrudile. Na koncu pa od tega nismo imele skoraj nič. Želele smo dostopne cene, ampak ko smo naredile in naročile ves material, je za nas ostalo res malo.

Z veseljem pa še vedno priskočimo na pomoč prijateljicam pri dekoraciji zabavic. To nas še vedno veseli, le kot karierna pot v tem trenutku ne.

Carica sveta, družinica
Predstavljam si, da mora biti kar zahtevno usklajevati družinsko in poslovno življenje pod isto streho. Dva majhna otročka, urejanje doma, redno objavljanje na družbenih omrežjih, komunikaciranje s sledilci in naročniki … Kako izgleda tvoj običajen dan? Ti sploh ostane kaj časa zase? Si upaš na glas povedati, koliko ur dnevno se družiš s telefonom?

Usklajevanje vsega je seveda naporno; jemljem vsak teden posebej in se poskušam dobro organizirati. Mož dela v dveh izmenah; ko je popoldan doma, lahko naredim cel dan res veliko, naslednji teden pa malo manj. Na to smo se vsi navadili in moram reči, da nam kar dobro gre. Objave si poskušam pripraviti vnaprej, recimo vsaj dve na teden, ostale pripravim isti dan; to vključuje pospravljanje, styling, fotografiranje, obdelavo fotk, pisanje opisa. To si pripravim čez dan, ko sta otroka v vrtcu, nato pa samo objavim okoli 20h zvečer.

Veliko časa mi vzame komunikacija in svetovanje. Je pa veliko lažje zdaj, ko imam ločeno pisarno od drugih prostorov, da se zares posvetim temu. Vedno poudarjam, da je organiziranost ključ do mirnega življenja, čeprav priznam … Včasih sem vse prej kot to. 😀 S telefonom se dnevno družim nekje 3,5 ure, vsaj tako pravi aplikacija. Kak teden več. Delam pa veliko tudi na računalniku. Tam se posvetim ostalim stvarem, kot je blog, pisanje objav, odgovarjanje na maile. Na telefonu pa kraljuje bolj ali manj Instagram.

Kakšni so tvoji plani za prihodnost, v katero smer bo potovala Carica sveta? Kje jo vidiš čez pet let? S katerimi podjetji si želiš sodelovati?

Grobo začrtanih ciljev nimam. Rada bi, da bi bilo čez pet let na blogu en kup DIY objav in idej za lepši dom. Pa veliko uspešnih prenov po predhodnem svetovanju. Smer bo verjetno ostala dom/interier, dopuščam pa možnost, da še kaj dodam, se prepuščam toku.

Podjetja, s katerimi želim sodelovati … mislim, da vsaka carica dobro ve, katero je na mojem prvem mestu. Sem Ikea fan, že odkar pomnim, dom imamo opremljen praktično ves z njihovimi kosi, obožujem njihov koncept, nove dizajne. Verjetno (sigurno!) bi zaplesala happy dance, če bi se možnost za to sodelovanje kdaj pojavila.

***

Draga Urška, hvala za tvoje izčrpne odgovore! Razveseljuj nas s svojimi carskimi idejami še naprej, da bodo naši domovi polni premišljenih prenov in uporabnih dekorativnih izdelkov. Želim ti, da čim prej osvojiš magičnih 10.000 na Instagramu, da ti nikoli ne zmanjka kreativnega navdiha in da boš imela vedno dovolj orodja v kleti. Pa da kmalu postaneš Ikeina uradna ambasadorka v Sloveniji, zdaj ko bo končno tudi pri nas! 😉

***

Ti je bil intervju všeč? Imaš tudi ti kakšen prostor, ki čaka na prenovo, pa ne veš, kako se lotiti? Urško lahko za nasvet kontaktiraš na mail onajecaricasveta@gmail.com ali ji pustiš sporočilo na Instagramu.

*Vse fotografije so iz osebnega arhiva Urške Oman.

Follow:
Deli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *