CUP OF TEA – najlepše reciklirano pohištvo | INTERVJU

Odkar pomnim, mi srce zaigra ob lepih kosih notranje opreme. Veliko več bi bila recimo pripravljena zapraviti za kakšen statement kos pohištva kot za eno hudo obleko. Na Instragramu spremljam kar nekaj navdihujočih interior profilov in sanjam, kako bom nekoč doterala svoje stanovanje. Ko ga bom enkrat imela. 😉 Pa kako bom v njem postavila eno hudo stensko galerijo. Še posebej me navdušujejo ljudje, ki znajo iz starega pričarati novo. Ena takšnih je tudi Mariborčanka Tea Gorič. Pod blagovno znamko CUP OF TEA izdeluje čudovito reciklirano pohištvo, ob katerem človeku kar malo zastane dih. Samo pokukaj na njen Instagram profil in vse ti bo jasno!

Vintage kosi, odeti v prefinjeno moderno preobleko

Vsi primerki njenega pohištva so nekaj posebnega. Izdelki so vintage, a hkrati prefinjeno moderni. So stare duše, ki so dobile novo preobleko in živijo naprej. Prav vsak kos je lahko the statement piece za v dnevno sobo ali spalnico, ki potrebuje samo še tisto piko na i. Poleg recikliranih foteljev, s katerimi se je zgodba Cup of Tea začela, danes Tea izdeluje tudi mehke odeje iz merino volne, pa blazine, preproge, košarice. Rdeča nit je njen prefinjen občutek za estetiko in ravno prava mera poguma ter nežnosti, ki si jo takšni kosi zaslužijo. Tea verjame, da nosijo predmeti, ki jih je naredil človek, posebno energijo – za razliko od tistih, narejenih na tekočem traku. Prav zato so njeni izdelki tako edinstveni in hkrati trajnostni.

Tea Gorič, ustanoviteljica Cup of Tea

Ob občudovanju njenih mojstrovin me je takoj zanimalo več o nastanku blagovne znamke Cup of Tea. S Teo sva poklepetali, zato te danes te vabim, da si prebereš zanimiv interior-designersko obarvan intervju. V njem nam je Tea razkrila, kako nastaja njeno čudovito reciklirano pohištvo.

Tea, po izobrazbi si diplomirana kulturologinja. Kako te je pot zanesla do oblikovanja unikatnih dekorativnih kosov pohištva in kako dolgo se s tem ukvarjaš?

Študirala sem kulturologijo, izbrala sem modul management v kulturi, kasneje pa sem študirala še management marketinga. Ker izhajam iz glasbene družine, ki je bila zmeraj tesno povezana z glasbo, sploh klasično, je bilo nekako samo po sebi umevno, da sem se kmalu po študiju znašla v organizaciji festivala klasične glasbe. To sem redno počela dobrih šest let. V izredno mali ekipi sem se srečala z zelo raznolikimi nalogami in nabrala številne izkušnje. Ker pa gre pri tovrstnem delu večji del leta za delo v pisarni, za računalnikom, sem pogrešala ustvarjanje, neko lastno izražanje, predvsem pa delo z rokami. In vedno močneje sem čutila, da moram svojo kreativnost izraziti v okviru samostojnega projekta.

V tistem času sva s fantom za vikende veliko hodila na izlete po Sloveniji, izlet pa sva zmeraj organizirala v smeri prevzema kakšnega stola ali dveh. 🙂 Že od nekdaj sem namreč imela neko obsesijo s starimi fotelji, želela sem jih rešiti.

Zdi se mi čudovito, da stare, morda že malo zaprašene kose pohištva recikliraš in jim vdahneš novo življenje. Kako to, da si se odločila za reciklirano pohištvo?

Vse skupaj se je razvilo zelo spontano. Od nekdaj so me navduševale stare stvari. Ure in ure sem lahko preživela ob brskanju po stvareh na podstrešju hiše dedka in babice. Že v osnovni šoli sem stol, ki sem ga imela v kotu sobe, prekrila z bogatim temnordečim žametom, ki sem ga našla v babičini skrinji. Hkrati pa sem vseskozi nekaj ustvarjala. Malo šivala, babica me je naučila kvačkati, mami plesti, zelo rada sem risala, oblikovala, vezla, ustvarjala nakit in spoznavala raznorazne likovne tehnike. Odkar pomnim, sem bila navdušena nad oblikovanjem in dekoriranjem prostorov, kasneje sem se na daljavo vpisala celo v londonsko šolo za oblikovanje interierjev. Zdi se mi, da se je nekako vse to, kar me je kadarkoli veselilo, povezalo in nastal je CUP OF TEA, kjer so bili moji prvi projekti ravno prenove stolov.

Kako hitro tvoji izdelki najdejo nove lastnike?

Čisto odvisno. Nekateri zelo hitro, drugi pa imajo nove lastnike, še preden so dokončani. Velikokrat me namreč kontaktira tudi kdo, ki ima kak fotelj ali dva, ki mu ga je zapustila babica in sta zanj drag spomin, zato bi ga rad obnovil ter postavil v svoje domovanje.

Kje črpaš navdih za svoje delo? Kaj ti je pri njem najbolj pomembno?

Pogosto me navdihujejo kar stari kosi. Navdihujejo me tudi materiali, razne teksture ter predvsem barve. Pa če grem širše, tudi glasba, umetnine. Pri vsem, kar počnem, pa mi je zelo pomembno, da ustvarjam kar najmanj odpadkov. Včasih je žal sicer potrebno sprejeti kakšne kompromise, ko iščem na primer primerne pene in razna polnila, ampak če sem dosegla, da je na odpadu v tem trenutku 50 foteljev manj, ker sem jih obnovila in jih ljudje z veseljem uporabljajo, sem presrečna. Velik vtis name je namreč naredil stavek, ki ga je med predavanjem izrekel profesor na fakulteti. Rekel je: »Vsaka stvar, ki jo kupite, bo enkrat odpadek.« Te besede so mi še dolgo odzvanjale v glavi, rada jih delim in pogosto se jih spomnim, ko se odločam za kak nepotreben hiter nakup. In tudi zato želim, da so izdelki CUP OF TEA kvalitetni, ročno narejeni, brezčasni in da trajajo.

Tvoji izdelki izžarevajo neko posebno toplino, ki človeka kar poboža in povabi, da bi ga vzel domov. Ne le mehke pletene odeje, tudi vintage fotelji in stoli. Kako izbiraš kose in materiale, kje jih iščeš?

Vedno izhajam iz sebe. Če me nek star fotelj pritegne in vidim v njem potencial, kar ne morem mimo njega. Ne glede na to, kakšno ceno ima. Želim, da ponovno zažari v vsej svoji podobi. Pri materialih je podobno. Če izbira materiala ni stvar dogovora in izbire končnega naročnika, seveda zmeraj izhajam iz tega, kar je všeč meni. Poleg videza in občutka je zame najpomembnejša kvaliteta. Skrbim, da so materiali, ki jih uporabljam, kvalitetni, da bodo produkti trpežni, trajni in čim bolj brezčasni. Zato se izogibam modnim vzorcem, ki pogosto kličejo po hitri menjavi, saj se jih uporabniki naveličajo. Kot že rečeno, je nekje v ozadju CUP OF TEA kot osnovna ideja tudi skrb za okolje.

Nikakor ne morem mimo modne barvne palete, ki krasi tvoje reciklirano pohištvo. Včasih izbereš živahnejše odtenke, drugič bolj nežne. Ampak zdi se, da ima prav vsak izdelek določen ton z namenom. Kako pomembno vlogo imajo barve v celotni zgodbi?

Zame izjemno pomembno. 🙂 Fotelje na primer sem vedno dojemala kot nek kos pohištva, ki mora imet karakter. Ne glede na to, če so nam bolj všeč umirjeni interierji, v nevtralnih tonih in tudi če nam je všeč minimalizem, ali pa izčiščeno oblikovanje, je lahko fotelj res tisti statement piece – unikaten, poseben kos, ki nosi neko zgodbo. Seveda tu in tam ponujam tudi kak fotelj z oblazinjenjem v nevtralni sivi, črni ali beli barvi. Ponavadi gre za kose, ki so posebni že sami po sebi. Se mi pa zdi, da sem v teh nekaj letih našla svojo barvno paleto, ki vključuje vse barve, hkrati pa je zelo CUP OF TEA.

Kako se lotiš obnove določenega kosa? Opaziš zapuščen vintage fotelj, najdeš material zanj in se lotiš akcije ali obratno? Je morda material tisti, ki narekuje, kateri kos bo pasal k njemu?

Najprej je zmeraj star, zapuščen kos. Včasih stoji pri meni kar nekaj časa, preden se odločim, kakšna bo njegova končna podoba in v kateri material ga bom odela. Nekateri pa pridejo na vrsto kar takoj, ker je v trenutku kristalno jasno, kakšni bi morali biti.

Koliko časa običajno potrebuješ za prenovo enega kosa, npr. fotelja?

Odvisno sicer od posameznega kosa, ampak veliko več časa, kot si verjetno kdo sploh predstavlja. Zagotovo bi bilo veliko lažje in hitreje, če bi oblikovala stol ali fotelj in ga dala izdelati na novo. Vendar to ni bistvo. Bistvo je namreč ohranjanje in osvežitev starega ter s tem podaljšanje življenjske dobe.

Predstavljam si, da potrebuješ za svoje delo kar precej prostora, glede na velikost izdelkov, skladiščenje vseh materialov, orodja in pripomočkov. Kje potekajo te čarobne prenove?

Res je. Ko si na začetku, predstavlja največji problem ravno prostor. Tako sem zelo hvaležna mojim najbližjim, ki imajo zelo veliko razumevanja za delo, ki sem si ga izbrala. Stoli in fotelji so napolnili garaže, kleti, kasneje tudi stanovanja in vse odvečne sobe. Na začetku je bilo veliko improviziranja, stole sem brusila v prijateljevi delavnici, delovni prostor sem si uredila kar v dnevni sobi, oz. bolje rečeno namesto dnevne sobe sem imela studio, kjer sem pletla in šivala. Sedaj sem na točki, ko imam svoj studio in resnično sem hvaležna, da mi tega več ni potrebno početi doma.

Poleg recikliranih kosov pohištva izdeluješ tudi popolnoma svoje izdelke: trenutno zelo modne pletene odeje iz debele volne, dekorativne kvačkane krožne preproge in mehke žametne blazine. Po čem je največ povpraševanja, kaj je publika najbolje sprejela?

Vse se je začelo zaradi stolov in foteljev. Da ti kosi ne bili tako osamljeni na fotografijah, sem počasi dodajala blazine, pa preproge in košarice ter stenske obešanke. Seveda nisem mogla mimo pletenih odej iz merino volne … Težko rečem, kateri je tisti izdelek, po katerem je največ povpraševanja. Zagotovo je odvisno tudi od sezone, večina odej se proda v začetku in proti koncu leta. Fotelji in stoli so nekakšna konstanta, potem pa pridejo obdobja, ko je zanimanje večje za preproge, pa spet za blazine. Zdaj je recimo veliko zanimanje tudi za okrogle pletene blazine iz merino volne.

Ali je več kupcev, ki iščejo reciklirano pohištvo, iz Slovenije ali tujine? Kako najdejo CUP OF TEA?

Večji del kupcev je iz tujine. Zahvala gre spletu, ki nas je povezal tudi preko družabnih omrežij.

Kje bi raje videla svoje reciklirano pohištvo? V kakšni svetovno znani galeriji na ogled milijonom oči ali v domovih resničnih ljudi? Zakaj?

Odgovor je čisto preprost. Najbolj srečna sem, ko prejmem pozitivni odziv kupca. Če k temu pripne še fotografijo CUP OF TEA fotelja v novem domu, ali fotografijo svojega hišnega ljubljenčka, ki je odejo v trenutku vzel za svojo, pa je občutek veselja in zadovoljstva nepopisen. V takih trenutkih se zmeraj zavem, kako hvaležna sem, da lahko počnem nekaj, kar mi pomeni največ in pri tem razveseljujem tudi druge. Tako že odslužen fotelj, ki bi kaj hitro lahko končal na odpadu, z novo, unikatno preobleko zaživi v novem domu, pri tem pa je zaradi svoje unikatnosti zelo pogosto eden osrednjih kosov v prostoru. Seveda bi bila vesela, če bi se izdelek znašel v kakšni svetovno znani galeriji, ampak menim, da so moji izdelki kljub svoji unikatnosti bolj praktične narave in sodijo v domove ljudi.

***

Draga Tea, hvala za tvoj čas in zanimive odgovore. Ko bom velika, bom imela v dnevni sobi zagotovo tudi reciklirano pohištvo. Recimo en statement fotelj CUP OF TEA! 😉

*Vse fotografije so iz osebnega arhiva Cup of Tea, avtor je Sami Rahim.

Follow:
Deli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *