Dvobarvni BBQ krompirček iz pečice v pisani solati

V zadnjem času se vse bolj navdušujem nad brezmesnimi jedmi in posledično raziskujem tovrstne recepte. Še posebej so mi všeč kombinacije pečene in sveže zelenjave na skupnem krožniku, ki ga lahko dekoriram po mili volji. Rezultat je običajno nekaj med bogato solato in pisano prilogo, ki poteši lakoto in zadovolji tudi ostale čute. Ta teden sem tako pripravila dvobarvni BBQ krompirček iz pečice, kar se mi zdi odlična ideja za preprosto kosilo ali večerjo.

Pisana solata s soljo Barba

Zakaj dve vrsti krompirja?

Navadni krompirček je seveda čisto ok. Je pa tukaj še nekoliko zapostavljen, a veliko bolj hranilen sladki krompir, o pozitivnih učinkih katerega sem že pisala. Ne le, da pomaga krepiti imunski sistem; je tudi antioksidant, vsebuje ogromno vitaminov in pomaga celo pri tvorjenju kolagena, ki je v zadnjem času tako popularen. Zaradi vsega naštetega se ga potrudim v naše obroke vključiti vse pogosteje. Včasih navadni krompir preprosto zamenjam s sladkim. Tokrat sem uporabila oba in od tod tudi ime jedi.

Trik je v kombiniranju svežih in pečenih sestavin

Ko pripravljam tovrstne jedi, vedno sledim vodilu, da na isti krožnik postavim kombinacijo sveže in pečene zelenjave. Na ta način ne dosežem le raznolikih okusov, ampak dobim tudi različne teksture. Zelenjava, pečena v pečici, dobi polnejši okus, meso se od znotraj zmehča, včasih postane skoraj kremasto (npr. pri melancanih ali bučkah). Od zunaj pa mora dobiti značilno zlato zapečeno barvo, kar obljublja hrustljavost. Za drugo komponento hrustljavosti pa obvezno dodam še nekaj sveže zelenjave, ki krožniku prinese tudi svežino. Odlične so recimo mlade kumarice, redkvice, stebelna zelena, korenček, paprika, češnjevi paradižniki, … kar ti srce poželi! Za današnjo jed sem izbrala mlade kumarice in redkvice, ki sem jih ujela zjutraj na tržnici.

Sestavine za dvobarvni krompirček iz pečice

Detajli naredijo razliko

Zelenjavo in ostala živila večinoma skombiniram glede na trenutno zalogo v hladilniku in shrambi. Čisto po trenutnem navdihu. Včasih se zelenjavi pridružijo jajca, drugič feta ali sir za žar, tretjič rezine mesa, četrtič čičerika. Vedno pa poskusim najti nek element, ki celotni jedi doda piko na i. V tem primeru sem izbrala tri zaključne sestavine: svež koprc, nekaj rezin limete in sol z okusom Barba, ki sem jo uporabila tudi v prejšnjem receptu. Le da sem tokrat preizkusila še drugi okus – BBQ, ki vsebuje sladko rdečo papriko, dimljeno na hrastu, rdeči poper in pekoči feferon. Kot najbrž že veš, gre za odličen slovenski izdelek, ki se je na trgovinske police prebil v oddaji Štartaj Slovenija.

Zdaj pa končno k receptu. Potrebuješ naslednji šopek sestavin:

DVOBARVNI BBQ KROMPIRČEK IZ PEČICE – RECEPT

Sestavine:

 • 2 srednje velika navadna krompirja
 • 1 večji sladki krompir
 • 3 domača jajca
 • 3 manjše sveže kumarice
 • pest redkvic
 • 2 pesti rukole
 • skodelica belega sira ali fete
 • limeta
 • sol z okusom Barba – BBQ
 • svež koprc
 • olivno olje

Postopek:

 1. Vklopiš pečico na 200 °C, ventilacijski program.
 2. Opereš in olupiš navadni krompir in ga narežeš na palčke cca. 7 cm x 0,5 cm. Narezan krompir predeneš v skledo s hladno vodo in ga pustiš stati 30 minut.
 3. Postopek ponoviš še s sladkim krompirjem, le da ga ne namočiš. Predeneš ga direktno na pekač s peki papirjem, naoljiš z malo olivnega olja, premešaš in daš v pečico. Pečeš ga 20 minut na 200 °C.
 4. V vrelo vodo daš kuhat jajca. Po 10 minutah jih odstaviš, spereš s hladno vodo in pustiš na strani, da se ohladijo.
 5. Kumarice in redkvice opereš in narežeš na kolutke. Redkvice na tanjše, kumarice na debelejše. Kakšno redkvico samo razpoloviš.
 6. Ko je sladki krompir pečen, ga predeneš v drugo skledo/globok pladenj. Pečico zdaj nastaviš na 220 °C.
 7. Navadni krompir odcediš in osušiš s papirnato brisačko. Predeneš ga na prazen pladenj, malo naoljiš, premešaš in daš v pečico. Pečeš ga 30-35 minut na 220 °C.
 8. Vmes poiščeš ličen večji servirni krožnik in si pripraviš še ostale sestavine, da jih boš na koncu zložil/-a skupaj. Opereš rukolo. Olupiš in narežeš jajčka. Nadrobiš beli sir. Narežeš nekaj krhljev limete. Natrgaš koprc.
 9. Ko je tudi drugi pekač krompirja gotov, še tega predeneš v skledo, kjer ga že čaka pečen sladki krompir. Oba skupaj posoliš z BBQ soljo Barba in pekač fino pretreseš.
 10. Zdaj imaš vse sestavine gotove in vse samo še z občutkom zložiš skupaj.
Pisana solata s sladkim krompirjem

Jed serviraš takole:

Začneš z rukolo, ki jo enakomerno razporediš čez cel krožnik.

Nato je na vrsti BBQ krompirček iz pečice. Nanj v treh kupčkih dodaš sveže kumarice.

Potem sledijo redkvice, ki jih razporediš med kumarice. Kolutke trdo kuhanih jajc naložiš tja, kjer je še prostor. 🙂

Zdaj čez vse skupaj nadrobiš beli sir. Po vrhu pokapaš nekaj kapljic limetinega soka, nekaj lepih krhljev limete pa pustiš za dekoracijo.

Za piko na i naključno potreseš še laske svežega koprca. Čestitke, če si se prebil/-a do konca! 😀

Pa dober tek!

Opomba: objava je nastala v sodelovanju z blagovno znamko Štartaj Slovenija in podjetjem Spar Slovenija.

Follow:
Deli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *