Jesenski tapas kruhki z bio presnimi namazi in tremi nadevi

Če bi se od vseh vrst in oblik hrane morala opredeliti za najljubšo, bi zagotovo izbrala španske tapase. To pa zato, ker gre za male raznovrstne prigrizke, kar pomeni, da jih lahko poješ več kot le enega. In okušaš veliko več kombinacij okusov kot pri eni glavni jedi na velikem krožniku. Spomnim se, kako me je na potovanjih po Španiji vedno zabavalo prav izbiranje različnih tapasov z menija. In potem pričakovanje, kaj vse bo prišlo na mizo. Mogoče pa me je navsezadnje zato vleklo k študiju španskega jezika? 🙂 Kakor koli, danes so me navdihnili in nastali so jesenski tapas kruhki. Z eno posebnostjo. Kakšno? Beri dalje.

Jesenski krostini s tremi nadevi

Kaj je glavna značilnost tapasov?

Preden skočim na mojo jesensko variacijo, bi rada poudarila še en razlog, zakaj so mi tako ljubi. Njihova glavna značilnost je, da veljajajo za eno najbolj družabnih vrst hrane. Lahko jih jemo sede, lahko stoje, vedno pa v družbi. V Španiji jih najpogosteje naročijo in pojejo kar stoje ob šanku. Ob njih sproščeno klepetajo, kaj dobrega popijejo, malo pavzirajo in spet sežejo po novem zalogajčku. In še en plus – tapase brez problema posheraš z ostalimi za mizo; saj veš, jaz poskusim malo tvojega, ti pa malo mojega.

Kako pripraviš tapase doma?

Neverjetno enostavno. Za hitro varianto potrebuješ le kruh in nekaj slastnih dodatkov za nadeve. Seveda se lahko lotiš tudi malo zahtevnejših, ki imajo za osnovo koščke španske krompirjeve tortilje, kakšen kroket ali rezino popečene zelenjave.

Ampak jaz sem se držala načela keep it simple. Kot osnovo sem uporabila popečene rezine kruha z drožmi iz Pekarne Osem. Ja, bog pomagaj, tokrat ga nisem spekla sama, sem imela dan prej dovolj ostalega dela. 🙂 Včasih si moramo zadeve pač poenostaviti, ne pa še dodatno zakomplicirati, tako pač je.

Jesenski tapas kruhki z bio presnimi namazi? Zakaj pa ne!

Ker sem želela ustvariti jesensko obarvane tapas kruhke, sem se bolj kot kruhu posvetila nadevom. Razmišljala sem o kombinacijah okusov, ki bi skupaj lepo funkcionirali. Tako sem prišla do ideje, da kruhkom pod nadeve dodam še nepričakovano sestavino. V simpatični trgovinici z biološko hrano Norma sem izbrala tri presne namaze, ki so bili kot nalašč za moje jesenske prigrizke:

Namazi naj bi bili še posebej polnovredni in okusni, saj so oreščki in semena predelani presno po tradicionalni metodi mletja s kamnom ali hladnega stiskanja. Predelava z zelo nizkimi temperaturami pa omogoča, da se v namazih ohranijo vse hranljive snovi. Super, a ne?

Mimogrede, vsi trije namazi so veganski, ne vsebujejo glutena niti mlečnih izdelkov. Tako da so krasen nadomestek vsem mlečnim namazom, ko si zaželiš na kruhu še kaj drugega kot maslo in kremni sir.

Bio prodajalna Norma sicer ni le prodajalna z biološko hrano, ampak tudi ambasadorka zdravega načina življenja. Prizadevajo si, da strankam in gostom nudijo prijetno, sproščeno in tudi poučno nakupno doživetje. Z namenom osveščanja in preventivne vzgoje z njimi sodelujejo tudi strokovnjaki iz medicine in drugih področij. Ponujajo pa cel spekter zdrave prehrane, prehranskih dopolnil in naravne kozmetike. Obiščeš lahko njihovo spletno trgovino ali katero izmed fizičnih poslovalnic v Mariboru, Celju, Ljubljani in Krškem.

Tri jesenske kombinacije okusov

Takole sem si zamislila moje nadeve.

TAPAS KRUHEK ŠT. 1: rezina belega kruha + bio presni namaz iz bučnih semen + mocarela + trobarvni češnjevi paradižniki + pražene pinjole + sveža bazilika + zeliščna sol + nekaj kapljic olivnega olja.

Bio presni namaz iz bučnih semen

TAPAS KRUHEK ŠT. 2: rezina pirinega kruha + bio presni orehov namaz + kozji sir z belo plesnijo Kmetije Pustotnik + rezine hruške + brusnice in oreščki + sončnična semena + sveži timijan + zeliščna sol + nekaj kapljic olivnega olja.

Bio presni orehov namaz

TAPAS KRUHEK ŠT. 3: rezina pirinega kruha + bio presni namaz iz konopljinih semen + zeliščni sir Kmetije Pustotnik + sveže fige + drobnjak + beli sezam + zeliščna sol + nekaj kapljic olivnega olja.

Bio presni konopljin namaz

Sestavine so pripravljene, čas je za najboljše popečene kruhke

Kako narediti popolne popečene kruhke

Popečene kruhke za tapase lahko pripraviš praktično iz katerega koli kruha – svežega, nekaj dni starega, belega, črnega, z drožmi ali brez.

Postopek:

Kruh narežeš na 1 cm debele rezine. Vsako rezino z obeh strani na tanko premažeš z olivnim oljem; najlažje to storiš s čopičem. Rezine položiš na peki papir in jih daš v pečico, ogreto na 200 °C. Na vsaki strani pečeš kakšnih 5-7 min, da dobijo zlato zapečeno barvo. Vzameš iz pečice, počakaš nekaj minutk, nato pa se lotiš zabavnega dela.

Nasvet: kruhke popeci, šele ko imaš vse ostale sestavine že pripravljene (narezane in nasekljane). V nasprotnem primeru se bodo preveč ohladili in postali pretrdi. Medtem, ko so v pečici, pa lahko pripraviš pijače. 😉

Tapas kruhki so pečeni, zdaj pa akcija!

Najprej popečene kruhke premažeš z bio presnimi namazi. Fino je, da namaze prej hraniš v hladilniku, da niso pretekoči. Tako bo tekstrura ravno prav kremasta in mazljiva.

Bio presni namazi na krostini kruhkih

Nato jih lepo po vrsti obložiš s sestavinami, kot sem jih navedla zgoraj. Čez 10 minut se pred teboj bohotijo slastni jesenski tapas kruhki!

Krostini s presnimi namazi Sun&Seed

Večje kose kruha prerežeš na pol in to je vse! Zdaj samo še lepo serviraš in pokličeš goste k mizi. 😉

Jesenski krostini s tremi nadevi (1)

Pripravi si dovolj dodatkov za repete

Ti kruhki so tako okusni, da bodo garantirano šli za med! Zato ti že zdaj svetujem, da pripraviš kakšen kos sira in rezine fig, hrušk ter paradižničkov viška. 😉

Okusi v nadevih se krasno dopolnjujejo, bio presni namazi pa so definitivno pika na i. So kremasti, bogatega okusa in enostavno mazljivi, kot kakšno dobro arašidovo maslo. Z izbranimi sestavinami na kruhkih pa zasijejo v polnem sijaju.

Moj najljubši kruhek je tisti z orehovim namazom, kozjim sirom in hruško – malo sladkast, a hkrati z močno aromo oreha in plemenita sira. Ali pa ne, konopljin s figicami je tudi krasen, tako nežno kremast in svež hkrati. Konopljin namaz je naravnost božanski! Čeprav … tudi bučni namaz s svežimi paradižnički in baziliko je precej udaren. Ah, sploh se ne morem odločiti, vsak po svoje je najboljši! 🙂

Poskusi svoje jesenske tapas kruhke pripraviti tudi ti

Upam, da sem te spodbudila k ustvarjanju in da tudi v tvoji kuhinji nastanejo izvirni jesenski tapas kruhki! Še en namig: v Normi najdeš poleg teh treh okusov še nekaj drugih, recimo iz mareličnih jedrc ali sončničnih semen. Če si bolj na sladko, pa imajo še lešnikovega in mandljevega. 😉 Tudi pri nadevih si lahko ustvarjalen/-na. Moje ideje ti lahko služijo le za izhodišče ali pa jih v celoti upoštevaš. Prepričana sem, da bo rezultat v obeh primerih odličen! 😉

Če iščeš še kak jesenski recept, pa imam zate še eno idejo.

Pa en jesenski dober tek!

Opomba: objava je nastala v sodelovanju z bio prodajalno Norma.

Follow:
Deli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *