Kako se lotiti organizacije poroke, še preden se zaročiš

Pomlad je tu in začetek poročne sezone je tik pred vrati. Bodoče neveste pridno kljukajo svoje sezname, medtem ko ženini pazijo, da stroškov ne odnese v višave. Glavne stvari so dogovorjene, manjkajo le še detajli. Kaj pa tisti, ki ste šele na začetku planiranja? Ali tisti, ki se niste še niti zaročili? Pomlad je tukaj tudi za vas, pravzaprav današnji zapis namenjam prav vam. Dajmo torej pogledati, kako se lotiti organizacije poroke, še preden pride do usodnega »da«.

Vir fotke: Unsplash

Govorim iz izkušenj …

V zadnjih petih letih sem se zaradi svojega poklica srečala z vsaj 200 poročnimi pari. Mogoče je številka še večja, ne štejem natančno. Velik del mojega dela pri Jezeršek gostinstvu namreč predstavlja načrtovanje porok in poročnih pogostitev. In prav zaradi tega imam s porokami kar nekaj izkušenj. 5 let nazaj sem se poročila tudi sama, tako da sem dala skozi tudi ta vidik. Kaj sicer še počnem v svojem življenju, si lahko prebereš tukaj.

Sem zato poročna organizatorka? Ja in ne.

Ja, ker se posvetim vsakemu paru, ki pride do mene, in pozorno prisluhnem njegovim željam. Ker so pari takrat še dokaj na začetku planiranja, jim z veseljem svetujem, kako se lotiti organizacije. Na podlagi izkušenj jim pomagam pri načrtovanju, tako da pridemo skupaj do natančnega in smiselnega scenarija poročnega dne. Spotoma jim predlagam še druge zanesljive poročne ponudnike in odgovarjam na vsa možna vprašanja.

Ne, ker to ni edino, kar počnem. Niti nisem prisotna na vseh porokah, čeprav se z vsako v povprečju ukvarjam celo leto. Poleg porok načrtujem še vrsto drugih dogodkov, recimo poslovne, komercialne, osebne, športne in še kaj bi se našlo.

Poročni sestanki so nekaj najbolj zabavnega in poučnega

Pri toliko porokah si lahko predstavljaš, da je za mano vsaj še dvakrat toliko poročnih sestankov – najmanj dva na par. Vmes pa si izmenjamo še na desetine mailov. Prav zanimivo mi je od blizu opazovati dinamiko, ki jo imajo pari. V večini primerov glavno besedo prevzamejo dame, gospodje pa se s povedanim (vsaj navidezno) strinjajo. Včasih se zgodi, da jim je za vse vseeno, »itak bo na koncu, kot bo ona rekla«. Pri takšnih me kar malo zaskrbi. Nekaj pa je tudi zelo aktivnih ženinov, ki so po naravi control freaki, kot je bil moj. 😀 Takšni želijo biti vključeni v organizacijo vsaj toliko kot njihove izbranke, če ne še bolj.

Vir fotke: Unsplash

Skoraj vsem parom je skupno to, da se organizacije poroke lotevajo prvič. S tem nimajo izkušenj in posledično nimajo jasne predstave, kako se vsega skupaj lotiti. Kar je logično! Saj so že bili na porokah, a to je zdaj drugače. Tukaj gre zares. In prav zato so mi tako simpatični. Eni mi z žarom v očeh razlagajo, da je najbolj pomembno, da se dobro jé in pije, drugi dajejo prednost bandu. Tretji pridejo s totalno razdelanim planom dekoracije, četrti ne vejo še ničesar. Peti si zakomplicirajo življenje že v štartu, pa se niti še dobro začelo ni (takih na srečo nimam zelo veliko).

Poročni nasveti iz prve roke: kako se lotiti organizacije projekta poroka

Včasih me tako na koncu sestanka prešine želja, da bi bodočim mladoporočencem nekako olajšala zadeve. Kako uporabno bi bilo, če bi jim lahko še pred zaroko svetovala, kako se lotiti organizacije te pomembne življenjske prelomnice. Mislim, da bi nam bilo vsem malo lažje, če bi o nekaterih rečeh razmislili, še preden pridejo na prvi sestanek.

Pa gremo po vrsti. Naslednje vrstice so namenjene vsem, ki že planirate poroko ali šele razmišljate, da bi se enkrat poročili. Kjerkoli, kakorkoli, kadarkoli. Prepričana sem, da boste našli kak koristen nasvet, zato vabljeni k branju.

Pomlad – najboljši timing za zaroko!

Srčno upam, da bo tole prebral tudi kak moški, saj se ta korak nekako še vedno pričakuje od njih. Torej dragi moški, če razmišljaš o nakupu prstana, lepo prosim, ne zasnubi svoje drage na božič ali za novo leto. Vem, da se ti to zdi odličen trenutek, ker je christmas spirit na vrhuncu. Pa še cela družina se zbere, da lahko potem z vsemi navdušeno delita veselo novico.  

Ampak za planiranje poroke je to zelo slab timing. Zakaj? Ker so dekleta potem tako navdušena, da bi se rada poročila takoj (beri: še v naslednjem letu). A veliko krat jih že takoj na začetku čaka hladen tuš: vse dobre lokacije so do jeseni na žalost zasedene. Če vama je vseeno, da bo poroka marca ali novembra, se ne sekiraj. V nasprotnem primeru pa toplo priporočam, da usodno vprašanje planiraš raje spomladi. Tako bosta ujela ravno pravi timing za rezervacijo lokacije v naslednjem letu in tudi izbira ostalih ponudnikov bo neprimerno večja.

Vir fotke: Unsplash

Gremo naprej. Koga povabiti na poroko, da bo volk sit in koza cela?

Pametno je, da se že na začetku partnerja pogovorita, kako veliko poroko si želita. Bodita razumna in poslušajta drug drugega. Če si želita majhno poroko, ne vabita raznih tet in stricev iz šestega kolena, ker bodo sicer užaljeni. Ali ker si tako želijo vajini starši. Bo pač v ožjem krogu in pika. Če planirata veliko poroko in bosta vabila vse, ki jih poznata, se zavedajta, da to pomeni tudi večji strošek. Pogovorita se o vajinih željah, upoštevajta drug drugega in sprejmita kompromis, če je treba. Vsekakor pa povabita ljudi, ob katerih se tudi sicer dobro počutita. Zakaj bi morala na svoj dan gledati nekoga, ki vama gre na živce? Ni treba.

Zdaj pa k stroškom. Imela bi 80 svatov. Ali bo 10.000 € dovolj?

Koliko bo ta hec stal, je eno izmed prvih vprašanj, ki se porodijo takoj po zaroki. Še preden se lotita resnega planiranja, premislita, kakšen strošek si lahko privoščita. Po mojih izkušnjah je povprečna ocena stroška na svata na koncu med 80 € in 120 €. To vključuje vse osnovne stroške: hrano, pijačo, band, fotografa, vabila, obleke, prstane, frizuro, make up, šopek, torto in tako naprej. Lahko je seveda manj, če bosta poročni dan zastavila malo bolj skromno. Lahko je pa tudi več, če si bosta omislila veliko dodatnih zadev, ki bodo popestrile dogajanje (npr. foto stojnico, videografa, varuško, cel set poročnih tiskovin, bogato cvetlično dekoracijo, darila za svate, poseben prevoz, hotelske nastanitve itn.).

Vir fotke: Unsplash

OMG. Pa kdo bo to plačal?!

V večini primerov danes pari sami krijejo stroške poroke. Je pa še vedno določen procent porok, ki jih v celoti plačajo starši. Oboje ima prednosti in slabosti. Če poroko plačata sama, bosta morala sicer globoko seči v svoj žep. Bosta pa imela na koncu najverjetneje točno takšno poroko, kot sta si jo sama želela. Kadar svojo pomoč pri tem delu ponudijo starši, obstaja nevarnost, da mora par potem upoštevati tudi njihove želje. Ki se ne skladajo nujno s tistimi, ki jih ima par sam. Včasih recimo pride na sestanek tudi kakšen starš – kar me malo začudi, a sklepam, da plača poroko. Z denarno pomočjo seveda ni nič narobe, da ne bo pomote. Potrebno je le paziti, da starši ne povozijo vajinih želja s svojimi pričakovanji, sanjami in predstavami o poroki.

Bi pa tukaj rada rekla še nekaj. Naj vaju končni strošek nikar ne odvrne od poroke. Tudi če starši ne plačajo celotnega stroška, po navadi vseeno finančno pomagajo v obliki poročnega darila. Poleg tega tudi ostali svatje s svojim darilom (če je to finančni prispevek) pokrijejo določen del stroškov. Tako da končna bilanca vseeno ni tako slaba. Velikokrat je celo pozitivna. 😉 Vajina naloga je edino ta, da jasno izrazita željo po finančnem prispevku, če si to želita.

Vir fotke: Unsplash

Najeti poročnega organizatorja ali ne, to je zdaj vprašanje

A ni to samo še en nepotreben strošek?

V tujini zelo popularen poklic poročnih organizatorjev se pri nas zadnja leta šele dobro razcveta. Veliko parov vidi v poročnem organizatorju samo dodatni strošek, prednosti pa ne toliko. A vendarle se splača premisliti, če je res tako. Če bi povprečno nevesto po poroki vprašali, koliko ur, energije, živcev in denarja je v zadnjem letu porabila za poroko, bi bil njen odgovor: »Veliko. Zelo veliko. Verjetno preveč. Ko bi vsaj že v začetku najela dobrega poročnega organizatorja, ki bi vse uredil namesto mene.«

Vse lepo in prav, dokler se kaj ne zakomplicira

Dejansko je strošek, ki ga poročni organizator zaračuna, morda na prvi pogled res visok. Po drugi strani pa ta oseba stori veliko več, kot le svetuje, kako se lotiti organizacije. Nase popolnoma prevzame skrb za nešteto klicev, mailov, sestankov in dogovorov s poročnimi ponudniki. Slednji ne delajo skupaj vsak dan in se navsezadnje tudi ne brigajo eden za drugega. Da na poročni dan delujejo sinhrono, je potrebno prekleto veliko komunikacije. Zdaj pa pomislita, da nekdo od njih zamuja, ga kje polomi, zameša lokacijo ali kaj podobnega. Poročni organizator je takrat zlata vredna oseba, ki vse to ureja namesto vaju. Vidva pa se lahko medtem sprostita, uživata v svojem filmu in niti ne opazita, da je kaj narobe. Dneva, za katerega sta navsezadnje odštela toliko denarja in zanj nimata popravnega izpita, si vendar nočeta pokvariti z reševanjem kriznih situacij.

Odločitev je seveda vajina. Po mojem mnenju je dober poročni organizator vreden svojega denarja in se ga dejansko splača najeti.

Vir fotke: Unsplash

Še nekaj malih tajnih

Kdor prvi pride, prvi melje

 • Vsako leto se v Sloveniji poroči okoli 7.000 parov. To je torej vajina konkurenca v boju za popolno poročno lokacijo, band in fotografa. Kar veliko, a ne?
 • Prav te tri svari – lokacijo, band in fotografa – velja rezervirati dokaj hitro, cca. eno leto v naprej.

Pri izboru poročne lokacije vklopita zdravo pamet

 • Če planirata poroko na prostem, nujno preverita, ali je tam elektrika, voda in kakšna pokrita površina. Poroka na travniku se sicer sliši zelo romantično, a se lahko v primeru dežja sprevrže v pravo malo polomijo.
 • Veliko lokacij ima krasne zelenice in vrtove, kjer pripravijo poročni obred in pogostitev. Nujno se pozanimajta, kakšen je plan B v primeru slabega vremena.
 • Preverita pri poročnih lokacijah, kaj vse je že všteto v ceno menija. Morda lahko oni prevzamejo skrb za lične pogrinjke, izdelavo sedežnega reda in jedilnikov, cvetje na mizah, svečke in še kakšne manjše detajle. Na ta način lahko prihranita kar nekaj denarja in energije.
 • Z izbrano lokacijo natančno skomunicirajta, kdo in kdaj bo vse zadeve iz prejšnje točke pripravil, postavil in pospravil. Če nimajo dodatne osebe za to, jo bosta morala zagotoviti vidva (lahko prosita recimo priči).
Vir fotke: Unsplash

Dekoracija in delitev del

 • Tudi če bosta večino dekoracije za vajin dan pripravila in izdelala sama, si zaslužita na poročni dan uživati. Sestavita ekipo vajinih bližnjih, ki vama bodo pomagali z majhnimi opravili in jim dajta jasna navodila in zadolžitve.
 • Če je možno, dostavita večino zadev na lokacijo že v petek pred poroko.

Preštevanje svatov in otroci na poroki

 • Ko preštevata svate, nikar ne pozabita prišteti fotografa, banda, dj-a in ostalih članov ekipe, ki bodo z vama na ta dan. Tudi njim privoščita okusno večerjo, ni pa potrebno, da je 6-hodna.
 • Če bosta na poroko povabila tudi otroke, vama toplo priporočam najem varuške (npr. Varuška Živa). Strošek definitivno upraviči mir staršev in veselje otrok, ki so ves dan zaposleni z raznimi aktivnostmi in igrami.
 • Pri naročilu poročne torte lahko mirno naročita število kosov za le 70-80 % povabljenih. Tudi na ta način lahko prihranita kak evro. Iz prakse vama povem, da torte zmeraj, res zmeraj ostane veliko. Nekateri svatje jo prej že popihajo domov, drugi ne marajo sladkega, tretji so tako siti, da se komaj še premikajo … in tako je bilo pol odlične, lepe in drage torte narejene zaman.
Vir fotke: Unsplash

Zdaj pa samo še izberi prstan in akcija

In še in še bi lahko naštevala, a mislim, da je za prvič dovolj nasvetov, kako se lotiti organizacije poroke čisto na začetku. Naslednjič pa še kaj več o mojih najljubših poročnih ponudnikih, velja?

Follow:
Deli:

2 Comments

 1. 04/03/2020 / 13:49

  Oh kako super post!
  Tale nasvet s torto bi tudi nama prišel prav. No ja, smo se pa par dni še z njo sladkali. kar pa tudi ni bilo tako napačno 🙂

  • tamibuh
   Author
   04/03/2020 / 14:54

   Hvala, Kajči! 😉 Saj vem, v najboljšem primeru si jo pač odneseš domov. Je pa škoda, če ostanejo že narezani na pol pojedeni kosi povsod naokoli ob 1h zjutraj. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *