Kako ustvariti domačo stensko galerijo

Danes sem nabrala nekaj nasvetov, kako ustvariti domačo stensko galerijo. Odkar pomnim, namreč gojim neko posebno afiniteto do notranje opreme. Bolj kot izleta v Primark se razveselim izleta v Ikeo. Tam pol dneva najprej porabim v zgornjem nadstropju med lično opremljenimi in do zadnjega centimetra izkoriščenimi namišljenimi stanovanjci. Z interior designom se žal nikoli nisem ukvarjala profesionalno, čeprav me je sredi študija jezikov mikalo, da bi zamenjala smer. Se pa zato ljubiteljsko z veseljem lotim vsakega projekta, ki samo malo diši po prenovi in opremljanju.

Tovrstne galerije sem zmeraj občudovala v revijah in zraven sanjarila, da jo bom nekoč imela tudi sama. V dnevni sobi nad kavčem sicer že imamo nekaj slik, ampak bi se dalo zadevo krasno nadgraditi. Morda pa bo kmalu prišel čas, da se lotim dela. A za uspešen projekt potrebujem najprej dober načrt. Pa poglejva.

Kako začeti?

Za začetek je pomembno, da izbereš osrednji kos pohištva ob steni, ki ima nad seboj dovolj prostora za razgibano galerijo. Idealna je recimo kredenca, kakšna nižja omarica ali zofa, nad katero lahko razporediš okvirje in druge elemente. Jaz imam edino tako steno nad sivim kavčem v dnevni sobi.

Sedaj se za nekaj minut usedi pred ta element. Kakšne barve in iz kakšnega materiala je? Razmisli, kakšni okvirji bodo šli zraven. Bodo vsi v podobnem umirjenem tonu, kot na sliki levo, ali bodo različnih barv, kot na sliki desno? Tukaj ni pravih ali napačnih odgovorov, pomembno je, da funkcionira in odgovarja tvojemu okusu.

Lov za okvirji

Preden se zaženeš v trgovine, pomisli, ali lahko porabiš kakšne okvirje, ki jih imaš že doma. Tako lahko kakšnemu zaprašenemu kosu podariš novo življenje in prihraniš nekaj denarja. Nato svojo zbirko dopolni z nekaj novimi kosi, ki jih najdeš v trgovinah za dom ali na bolšjaku. Jaz bom nabrala okvirje različnih velikosti, barv in materialov, pri čemer bom pozorna, da bodo kot celota lepo pasali skupaj.

Stenska galerija naj pripoveduje zgodbo

Ob nabiranju elementov razmisli, kaj bo tvoja rdeča nit. Torej razmisli o zgodbi, ki ti bo pomagala ustvariti domačo stensko galerijo. Naj bo nekaj, kar ti je všeč, kar odraža tvoj osebni stil. Naštejem samo nekaj idej:

Čas je za načrt

Preden se lotiš vrtanja lukenj v steno, si lahko postaviš celotno razporeditev elementov na tleh. Iz starih časopisov izreži tako velike pravokotnike, kot so veliki tvoji okvirji. Potem si vzemi dovolj časa, da elemente prestavljaš in kombiniraš tako dolgo, dokler ni celota čisto po tvojem okusu. Nato papirje preprosto nalepi na steno in si oglej, kako bi izgledal končni rezultat. Ta korak lahko mirno tudi spustiš, ampak bo treba zato mogoče kakšno luknjo zvrtati dvakrat. Jaz ga bom najbrž res spustila in tvegala. Pa saj ne more iti tako narobe, če po tleh prestavljam kar okvirje? 😀

Če ne moreš (ali ne smeš) vrtati v steno … 

… nič hudega, zate imam dobro novico. V trgovinah z opremo za dom se dobijo dvostranski lepilni trakovi z nosilnostjo tudi do 2 kg. Tako ne bo treba vrtati lukenj, ampak bo treba samo paziti, da ne uporabiš kakšnih res težkih okvirjev. Lažje okvirje pa lahko brez težav pričvrstiš na steno prav z lepilnimi trakovi. V tem primeru je še toliko bolj pomemben prejšnji korak – natančni predhodni načrt galerije na tleh. Ko papirje prestaviš na steno, s svinčnikom samo nežno obriši vogale, da bo kasneje vidno, kam pričvrstiti prave okvirje.

Stenska galerija v modri barvi
Vir: Emily Henderson

Zabavni del – igranje z barvno shemo

Zdaj pride na vrsto moj najljubši del – kreativno kombiniranje in igranje z barvnimi paletami ter materiali. Iskanje podobnih tonov v nabranih umetninah. Kombiniranje odtenkov na slikah z barvami okvirjev. Pri tem je treba biti pozoren tudi na barve reči, ki so že v prostoru (barva kredence ali kavča, nad katerim bo stala galerija + barva stene). Skratka na koncu se mora vse to skladno povezati v celoto. Barve naj bodo komplementarne in tukaj je morda celo bolje imeti v mislih pravilo manj je več.

Zrcalce, zrcalce na steni, povej

Tudi ogledalo je lahko del skupinske stenske dekoracije! Celotni galeriji bo dodalo tridimenzionalno noto, hkrati pa bo prostor optično povečalo. Pa še frizuro in make up si lahko mimogrede popraviš, tudi če samo ležiš na kavču.

Še pika na i, pa imaš novo stensko galerijo

Ko imaš vse elemente na kupu, poišči še kakšnega izvenserijskega. Nekaj, česar človek običajno ne bi pričakoval na steni med slikami. Nekaj, ob čemer se bo ustavil vsak obisk in rekel “O uau, kako kul!” Nekoč sem pri prijateljici doma na temni steni zagledala lično obešen par žametnih salonarjev živo rumene barve. Zdelo se mi je strašansko domiselno. Mogoče pa je lahko ta kos preprost slamnik, ki ga imaš iz potovanja po Indoneziji. Pravzaprav karkoli, samo poglej po stanovanju in dodaj svoji stenski galeriji piko na i.

Za konec pa še stilska preobrazba

Da bo končni izdelek zares kot se šika, se za konec potrudi še s stiliranjem okolice. To po domače pomeni, da malo prestaviš sobne rastline in mogoče kupiš nov lonec za benjamina. Ali pa zamenjaš prevleke za blazine na kavču. Lahko se tudi poigraš z lučmi ali ob galerijo namestiš udoben gugalnik z mehko odejo. Joj, nova mehka odeja se sliši tako fino. 🙂

Voilà, za vikend lahko že povabiš prijateljico na kavo in uživaš ob komplimentih!

Tako, upam da sem poskrbela za nekaj sveže inspiracije. 😉 Naštela sem nekaj namigov, kako ustvariti domačo stensko galerijo, in upam, da ti kateri izmed njih pride prav. Jaz imam nekaj materiala že doma, nekaj ga bom še nabavila. Ko bo gotovo, pa ti pokažem, kaj je nastalo. 

Follow:
Deli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *