Kam na zajtrk v Budimpešti – Budapest Bagel

O znamenitostih madžarske prestolnice sem že govorila, danes pa želim s teboj deliti namig, kam se odpraviti na najboljši zajtrk v Budimpešti. V poplavi klasičnih lokalov in bistrojev me je še posebej navdušil eden, kjer strežejo izključno kruhke bagel. Imenuje se Budapest Bagel in mirno lahko rečem, da boljšega bagla še nisem jedla.

Budapest bagel - zajtrk

Po naporni noči se prileže dober zajtrk

Na začetku moram omeniti, da smo tokrat z možem in prijatelji obiskali Budimpešto zaradi koncerta Robbieja Williamsa. Robbie je car, naredil je spektakularen šov. In ker smo bili na koncertu pozno v noč, si lahko predstavljaš, s kakšnimi glavami smo se zbudili naslednji dan. Vse, kar smo si želeli, je bil en slasten zajtrk in dobra kava. Takrat sem (po priporočilu Aljine objave) v navigacijo vstavila Budapest Bagel in kmalu smo bili na cilju. Lačni in precej optimistični, glede na to, kakšen meni smo zagledali pred seboj. Zdelo se je, da je pred nami morda najboljši zajtrk v Budimpešti.

Bagel – ljubezen na prvi ugriz

Nimam pojma, od kod moja ljubezen do baglov, ampak jaz jih preprosto obožujem. Prvega sem najbrž jedla kakih 10 let nazaj v Berlinu in že takrat je bila ljubezen na prvi ugriz. Najboljšo ponudbo do zdaj pa sem našla prav v Budapest Bagel. To je v resnici en mini lokalček, ki streže vse vrste baglov: slane in sladke, z različnimi posipi in bogatimi nadevi. Poleg tega pa imajo še odlično kavo. Win-win!

Ali veš, od kod bagel sploh prihaja?

Prihaja iz judovske kulture, natančneje s Poljske. Baje, da so prve začeli delati okoli 17. stoletja. Na začetku 20. stoletja jih je izseljevanje Judov poneslo čez lužo, pravi bum pa je bagel v ZDA doživel v petdesetih letih, po koncu druge svetovne vojne. Po vojni so se Judi namreč zelo hitro asimilirali in ponesli svojo kulturo in recepte tudi izven New Yorka. Pekarnice z bagli so takrat rasle kot gobe po dežju. Bagli so v ZDA po popularnosti prehiteli celo krofe! Zanimivost: Dunkin’ Donuts, najbolj znan prodajalec krofov, danes prodaja tudi bagle (Vir: Slate, A Short History of the Bagel).

Posebnost bagla: luknja v kruhku

Kar me pri baglu najbolj navdušuje, je njegova tipična oblika z luknjo na sredini. Zaradi nje je v sendviču ravno pravo razmerje kruha in vsega ostalega, kar pride med razrezani polovici okrogle štručke. Še ena zanimivost: ta oblika kruha je stara že več stoletij in je imela v starih časih predvsem praktično vrednost. Zaradi luknje so lahko štručke preprosto nizali na dolge palice in si tako poenostavili transport. Danes, ko kruh prevažamo z avtomobili in ne peš, smo na to prakso v razvitem svetu seveda pozabili. A vendar je oblika z luknjo prva stvar, po kateri prepoznamo bagel.

Druga posebnost: najprej v vodo, šele nato v pečico

Druga značilnost je postopek priprave. Iz kvašenega testa narediš hlebček, ki gre najprej za kratek čas v vrelo vodo, šele nato pa v pečico. Najbolj tipični bagel je posut z makom ali sezamom, čeprav baje obstaja preko 30 različnih kombinacij okusov testa in posipov. Odličen recept s celotnim postopkom za pripravo v domači kuhinji sta pripravila tudi Jernej in Maja iz Jernej Kitchen

Čisto iskreno, jaz sem prelena, da bi jih delala doma, in se zato toliko bolj razveselim, ko jih najdem kje na meniju. V Ljubljani jih je imel Brodo, ki ga ni več, sicer pa jih v ostalih gostinskih obratih še nisem zasledila. Mogoče pa jih kakšen lokal končno vključi v svojo ponudbo in prekosi mojo najljubšo brunch restavracijo v Ljubljani.

Ocena zajtrka z bagli v Budimpešti

Da se vrnem v Budimpešto … Naše lačne oči so požirale vse, kar je ponujal meni pri Budapest Bagel. Izbira je bila bogata, odločitev pa težka. A lakota nas je premagala in končno smo si izbrali vsak svojo kombinacijo. Jaz sem izbrala kruhek z makom, v njem pa sirov kremni namaz, avokado in umešana jajčka. Pa vmes še malo solatke. Mmmm, kako je bil dober! Odlično pečen kruhek, v njem pa harmonija ostalih okusov, ki so odlično pasali skupaj. Slasten, sočen, bogato nadevan in hrustljav – vse, kar sem si želela! Pa še hitra in učinkovita postrežba. Dodaten dokaz o kvaliteti je dejstvo, da smo šli po repete in poskusili še druge okuse. Če povzamem, Budapest Bagel nas je prijetno presenetil in celo presegel moja pričakovanja. Tisto jutro je bil to za nas definitivno najboljši zajtrk v Budimpešti. In ob naslednjem obisku grem zagotovo spet, da pokusim kakšno novo kombinacijo.

  • Budapest Bagel
  • 2 lokaciji: Baross utca 4, 1088 Budimpešta in Margit krt. 62, 1027
  • spletna stran
  • INSTA

Tako, zajtrk smo rešili. Če potrebuješ tudi namig za njami kosilo, pa pokukaj sem. In dober tek!

Kateri lokali v Budimpešti pa so tvoji favoriti?

Follow:
Deli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *