Moji najljubši praznični piškoti z mandlji in čokolado

O teh piškotih prav moram povedati zgodbico. Začetek sega v davno leto 2007, ko mi je prijatelj Tomaž od nekod prinesel odrezek iz revije z receptom za naj piškot leta. To so bile takrat makadamijine grmadice, ki so očitno zmagale na tekmovanju za naj piškot leta 2007 (ja, tudi takšni izbori obstajajo). Če izbiramo Miss Slovenije in avto leta, zakaj ne bi še naj piškota. In kaj imajo z njimi praznični piškoti z mandlji in čokolado iz današnjega naslova? Beri dalje, pa ti povem.

Mami, prosim speči tole, baje je dobro

Takrat sem ta odrezek nesla naravnost mami, ki ima pri peki veliko daljšo kilometrino od mene. Se spomniš recimo njenega recepta za rustikalno slivovo pito? No, jaz te kilometrine pravzaprav skoraj nimam, še danes ne. 😀 Prosila sem jo, če jih pripravi, in od takrat naprej jih peče vsako leto. Obvezno za praznike, pa še kakšen krat vmes!

Najboljši božični piškoti

Brez teh piškotov zame ni decembra

Letos sem se odločila, da se jih končno lotim tudi sama, da nam v tejle turobni karanteni doma pričaram vsaj malo prazničnega vzušja. Brez njih zame enostavno ni decembra in če ne morem do maminih, sem morala naredila svoje. Mami sem prosila za recept in zavihala rokave.

Ko makadamijine grmadice postanejo praznični piškoti z mandlji in čokolado

Jaz ne bi bila jaz, če si ne bi zraven malo zmišljevala in recepta malo priredila po svoje. V orginalnem receptu so makadamijini oreščki, jaz sem jih zamenjala z mešanico mandljev, lešnikov in indijskih oreščkov. Rozine sem nadomestila s suhimi brusnicami, za posipe pa sem še malo pobrskala po shrambi in na koncu naredila tri različice. En del piškotov sem posula s seskljanimi oreščki, drugega s kokosovo moko in tretjega z nadrobljenim kokosovim čipsom.

In rezultat? Malo predelan recept za piškot leta 2007, ampak še vedno bombastičen okus! Ti piškotki so tako zelo slastni! Ravno prav krhki in hrustljavi, pa še vedno dovolj mehki, da se ti kar stopijo v ustih. Zelo čokoladni, z dodatkom suhega sadja in oreščkov, da uravnotežijo okuse. Z njimi ni veliko dela in še amaterjem uspejo – jaz sem dokaz. Enostavno moraš jih poskusiti, zato danes s teboj delim recept zanje. You can thank me later.

Praznični piškoti z mandlji in čokolado

HRUSTLJAVI PRAZNIČNI PIŠKOTI Z MANDLJI, BRUSNICAMI IN ČOKOLADO – RECEPT

Sestavine za testo:

 • 100 g mlečne čokolade
 • 1 žlička vanilijine esence
 • 150 g mehkega masla
 • 100 g rjavega sladkorja
 • ščepec soli
 • 1 žlička mletega cimeta
 • 175 g moke
 • 1 žlička pecilnega praška
 • 75 g sesekljanih mandljev, lešnikov in indijskih oreščkov
 • 1 jajce
 • 75 g posušenih brusnic (ali rozin)

Sestavine za obliv:

 • 100 g temne čokolade

Sestavine za posipe:

 • kokosova moka
 • nasekljani oreščki
 • zdrobljen kokosov čips

Priprava:

 1. Mlečno čokolado grobo sesekljaš.
 2. V posodi penasto stepeš maslo in sladkor, primešaš ščepec soli, vanilijevo esenco in cimet.
 3. V drugo posodo preseješ moko s pecilnim praškom in primešaš 75 g sesekljanih oreščkov.
 4. Moki dodaš še jajce, rozine in čokolado ter vse skupaj primešaš k masleni zmesi. Z rokami zgneteš testo, ga oblikuješ v kroglo, oviješ s prozorno folijo za živila ter postaviš v hladilnik za 1 uro.
 5. Pečico segreješ na 180 stopinj. S čajno žličko zajemaš za približno oreh velike kose testa in jih z navlaženimi rokami oblikuješ v kroglice, nato pa jih malo sploščiš. Položiš jih na pekač, obložen s papirjem za peko – pa ne preblizu, ker bodo še malo narasli.
 6. Pečeš 10 minut, da postanejo zlato rjavi.
 7. Za preliv grobo sesekljaš temno čokolado in jo raztopiš na vodni kopeli. Vsak piškot premažeš s približno 1 žličko čokolade in posuješ s preostalimi sesekljanimi oreščki, kokosovo moko in nadrobljenim kokosovim čipsom.

Naj tudi tebi ti slastni praznični piškoti z mandlji in čokolado pričarajo veseli december. Lahko jih komu celo spečeš za darilo in mu jih pustiš pred vrati – če je seveda doma v tvoji občini. 😀

Zdaj ko sem prebila led, pa se lotim še kakšnih iz nove e-knjigice Nine Zorčič, ki mi jo je letos prinesel Miklavž. Nina je prava mojstrica in komaj čakam, da preizkusim kak njen sladki recept!

Pa dober tek! 😉

Follow:
Deli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *