Na kosilu pri Jamieju Oliverju v Budimpešti

Sredi ponosnega Buda hribčka se čisto blizu mogočne Matejeve cerkve s pisano streho nahaja Jamie’s Italian. Da, to je tisti Jamie z malih zaslonov, ki tako goreče prisega na italijanske jedi. In zdaj lahko končno rečem, da sem bila na kosilu pri Jamieju Oliverju.

Od kod Jamiejeva ljubezen do italijanske kuhinje?

Če vsaj malo spremljaš Jamieja, veš, da goji posebno strast do Italije. Dolga leta se je namreč uril pod mentorstvom italijanskega Chefa Gennara Contalda in tako spoznaval skrivnosti italijanske kuharske tradicije. Z Gennarom sta posnela serijo kuharskih oddaj po Italiji, hkrati pa sta začela postavljati restavracije Jamie’s Italian. Prvo sta odprla leta 2008 v Oxfordu, od takrat pa jih je po svetu zraslo že več kot 60. Ena od njih je tudi v Budimpešti.

Tagliatelle namesto golaža

Verjetno si zdaj misliš, da bi človek v Budimpešti moral jesti raje lokalne specialitete, kot so golaž, langaš in paprikaš. Ampak za tole Jamiejevo kosilo je bilo vredno “prekršiti” omenjeno pravilo. Prav vse jedi od prve do zadnje so bile odlične, najbolj pa so nas sezule tagliatelle bologneseItalijanska klasika, ki je v tako dobri različici še nismo poskusili.

Jamie’s Italian – pokukajmo v meni

V meniju prevladujejo klasike italijanske kuhinje, kot so različne bruschette, tagliata, solata caprese, testenine, lasagna, rižote in pice. Družbo pa jim dela še nekaj novodobnih pogruntavščin, kot so recimo Jamie’s Italian Burger ali Crispy Polenta Chips. Seveda so tukaj tudi odlične sladice – izbiraš lahko med tiramisujem, malinovo mille-feuille, pavlovo in brownijem. Prav vse jedi na meniju pa nosijo Jamiejev pečat. Pripravljene so iz prvovrstnih sestavin, niso komplicirane, pa vendar skrivajo nek poseben trik, ki jih naredi tako izvrstne. 

Vse skupaj lepo zaokroži še vinska karta, kjer so poleg italijanskih vin na voljo tudi madžarska odlična vina. In seveda kotelji, brez katerih ne gre: aperol spritz, negroni, martini in belini. 

Na kosilu: kaj smo izbrali

Na kosilu pri Jamieju smo bili štirje, tako da smo lahko poskusili nekaj različnih dobrot z menija:

  • CRAB ARANCINI – fried balls of crab risotto with a pickled fennel, bean, mint salad, lime and yoghurt dressing
  • SALMON SALAD – Flaked hot-smoked salmon with heritage beets, radish, fennel and creamy ricotta, topped with seeded crackerbread, fresh horseradish and green goddess dressing
  • CLASSIC SUPER FOOD SALAD – A super fresh combination of avocado, roasted beets, mixed pulses and grains, spouting broccoli, pomegranate, spicy seeds with harissa dressing and cottage cheese
  • GENNARO’S TAGLIATELLE BOLOGNESE – Amazing pork and beef slow cooked in red wine, topped with pangrattato and Parmesan
  • PIZZA PARMA – Classic Margherita topped with San Daniele prosciutto, rocket & extra virgin olive oil
  • EPIC CHOCOLATE BROWNIE – With proper chocolate sauce, vanilla ice cream & caramelized popcorn
  • RASPBERRY & HONEYCOMB PAVLOVA – Rippled, gooey meringue, zesty cream, macerated raspberries, smashed honeycomb and fresh mint

Arancini za predjed so me še najmanj navdušili, vse ostalo pa je bilo za prste polizat. Kot rečeno, največje presenečenje so bile tagliatelle bolognese. Tako “navadna” jed, pa tako dodelana. Ravno prav kuhane testenine, odlično začinjena mesna omaka, na vrhu pa še parmezan in popečene krušne drobtine za hrustljavost. Mamma mia, kako so bile dobre! Med obema sladicama pa je bila moja zmagovalka omamna pavlova – sveža, krhka, ne prekisla, ne presladka … popolna. Vsemu skupaj je dala piko na i še profesionalna postrežba. Kljub temu, da še zdaleč nismo bili edini gostje, si je naš natakar vsakič vzel čas in nam vse lepo razložil, predstavil vina in nas celo fotografiral. 🙂

Če boste v Budimpešti, se nujno spomnite na tole. Toplo priporočam, res je njami! Tukaj pa še namig, kam na dober zajtrk in katere znamenitosti si ogledati v madžarski prestolnici.

Follow:
Deli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *