Najboljši brunch v Ljubljani – Gostilna Vida

Kdor me dobro pozna, ve, da je brunch moj najljubši obrok in družabni dogodek hkrati. V današnjem zapisu zato razkrivam, kje najdeš najboljši brunch v Ljubljani ta hip.

Od kod moja ljubezen do bruncha?

Naj razložim, od kod. Meni se zdi pač res fino, ko lahko dan začneš obdan z dobro družbo ob enem dobrem dolgem zajtrku. Ko greš od doma in razmišljaš, kaj z menija bi poskusil danes. In hkrati že v naprej veš, da boš spet pristal pri svoji klasiki. Poleg tega veš, da se ti nikamor ne mudi in da lahko v miru predebatiraš vse za naprej in nazaj. In tudi veš, da si boš v štartu naročil kavo z mlekom, čez dve uri pa še eno, ker boš še vedno na istem mestu. In nenazadnje – ker veš, da bo po krasnem dopoldnevu pred teboj še vedno druga polovica dneva, da lahko kaj narediš. No tako, zdaj veš.

Ali je brunch res v modi šele zadnjih nekaj let?

Je že res, da je brunch v Evropi postal še posebej popularen v zadnjih letih – najprej v tujini, nato še pri nas. Ampak v resnici gre za preporod. Brunch so namreč iznašli že konec 19. stoletja v Angliji, nato pa se je prijel v tridesetih letih 20. stoletja v ZDA. Razmišljam, ali je k ponovni popularnosti pripomogel novodobni slog življenja, hipsterji, Instagram ali kaj drugega. Dejstvo je, da v večjih mestih po tujini lokali in kavarnice danes ponujajo bogate “zajtrk/brunch menije” čez cel dan. V tistih najbolj obleganih je treba narediti rezervacijo kar nekaj časa v naprej. In kolikor opažam, hodijo na brunch tudi starejše generacije, poslovni partnerji, družine in še kdo, ki nima nujno instagrama.

Brunch – priložnost za instagramabilne fotografije

Nekateri lokali se v želji, da bi svojim gostom omogočili čim bolj instagramabilne fotografije, še dodatno potrudijo. To pozdravljam. Poleg odličnega menija poskrbijo tudi za ustrezen interier in dodatke, ki pripomorejo k lepši sliki. Saj veš, nič ne prodaja bolje kot lepe in privlačne fotke. Seveda je prvi pogoj dodelana jed na pastelnem ali pisanem krožniku. Potem so tukaj še mize iz masivnega lesa, zlat ali črn pribor, posebne skodelice za kavo … celo prikupne in ravno prav velike zelene rastlinice na mizi. In potem takšne cvetke kot jaz gnjavimo ostale za mizo in jih prosimo, naj še malo počakajo, ko natakar prinese hrano. Potem na hitro poškljocamo nekaj fotk v upanju, da bo ena res lepa in primerna za objavo. In končno se pojedina lahko začne. 🙂

Brunch ponudba se je končno prebudila tudi v Ljubljani

Tudi Ljubljana je v zadnjih letih pridobila nekaj simpatičnih lokalov, kamor lahko greš zjutraj na kaj več kot toast ali rogljiček. In tam navsezadnje ostaneš tudi čez kosilo. Na mojem seznamu so Ek bistro, TINK superfood café, Menagerie, Le Petit Cafe, Bazilika bistro, Kavarna Rog … Najljubša pa mi je trenutno Gostilna Vida na Gornjem trgu, ki je popolna kombinacija lepega ambienta, dobre kave in ravno prav hipsterskega menija za dobro jutro.

Gostilna Vida – moja zmagovalka med ljubljanskimi brunchi

Vida je dokaj nov lokal, ki je zaživel letos poleti, in se nahaja v prostoru, kjer je bil nazadnje Biro (najbrž se ga kdo še spomni). Izbereš si lahko mizo zunaj pod senčniki (kar ti poleti priporočam samo popoldne) ali v prenovljenem in živahnem notranjem prostoru. Skriti adut pa je zagotovo notranji zeleni atrij – prava tropska oazica, v kateri skoraj pozabiš, da si v Ljubljani. Tam niso fotogenične le mize, ampak cel vrt!

Sedaj pa se posvetim še zajtrk meniju. Moj absolutni zmagovalec je Kriminalec, harmonija barv in okusov okoli kruha z drožmi. Ker zajtrk brez jajčk in avokada ni pravi brunch. Umešana jajčka me niso tako navdušila, pa tudi naješ se ob prvi izbiri veliko bolj. Odlični sta tudi jogurtova in smuti skleda, obe bogato obloženi s svežim sadjem in zares izvrstno domačo granolo. Na meniju se mi vedno nasmihajo tudi puhaste palačinke z albuminsko skuto, ampak še niso dobile priložnosti. Morda jih poskusim naslednjič.

Gostilna Vida je odprta cel dan, kar pomeni, da imajo poleg zajtrkov (ki jih strežejo od 8h do 12h) na meniju tudi okusne solate, obilne sklede, glavne jedi za kosilo, pa tudi kaj za pikat zvečer. Baje da je odličen curry laksa, tega še moram poskusiti. Vidina kuhinja je fuzija preproste, iskrene, sveže, sezonske, zelene, premišljene & okusne hrane, kot pravijo oni. Sama ne bi mogla povedati bolje.

Follow:
Deli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *