Podaljšan vikend v Budimpešti – 10 predlogov, kaj početi

Ni mi čisto jasno, zakaj tako dolgo nisem obiskala te čudovite evropske prestolnice. Je relativno blizu – samo 5 ur vožnje iz Ljubljane z vključeno pavzo za kavo in prigrizek. Ponuja bogato paleto kulinaričnih kotičkov in je hkrati zelo preprosta za raziskovanje. Podaljšan vikend v Budimpešti je lahko pravo doživetje in gurmansko razvajanje. Potrebuješ samo dobro družbo in nekaj predlogov, kaj početi in kam jo mahniti. Te zanima? Beri dalje.

Buda + Pest = Budapest

Najprej nekaj osnovnega znanja, ki ti pride prav, če se v Budimpešto odpravljaš prvič. Mesto leži na obeh bregovih reke Donave. Na levem je Buda, na desnem pa Pest (izgovorjava: Pešt), nekdaj ločeni mesti, ki sta dali ime današnji prestolnici Budapest. Buda je grajski hrib z bogato zgodovino, na katerega se lahko podaš peš ali z retro vzpenjačo. Pešta pa je spodnji, trgovinsko-poslovni del mesta, poln čudovitih stavb, muzejev, cerkev, trgovin, kavarn in restavracij. Čeprav je Madžarska od l. 2004 v Evropski uniji, je njena denarna valuta še vedno madžarski forint.

Ljudje so prijazni, preprosti, pripravljeni pomagati na vsakem koraku. Edina ovira zna biti jezik, saj je madžarščino kar izziv razvozlati, tudi če si študiral jezike. Ampak brez skrbi, domačini (predvsem mlajše generacije) dobro govorijo angleško, tako da se da vse zmeniti. Kljub dokaj urejenemu javnemu transportu je mesto veliko bolj zabavno raziskovati peš. Meni ni lepšega, kot se sprehajati po velikih bulvarjih, opazovati čudovito arhitekturo in se po poti ustavljati v naključnih kavarnicah. Budimpešta ponuja to in še veliko več.

10 predlogov, kam jo mahniti in kaj si ogledati

PRVI: Brunch, kosilo ali večerja v Judovski četrti

Moj idealen dan se na potovanju začne z dobrim zajtrkom in Judovska četrt v Budimpešti je kot nalašč za to. To je najbolj živahen del mesta, kjer je cel kup odličnih kavarn, hipsterskih barov, najrazličnejših restavracij, retro butikov in trgovin. Tukaj je definitivno prostor za mlade in tudi zvečer se tu največ dogaja. Zajtrk smo poskusili v Á table! Madách Boulangerie, za kosilo izbrali Mazel Tov, zvečer pa se na pijači ustavili v podhodu Gozsdu udvar.

Judovska četrt me je resnično navdušila, morda tudi zaradi predelanih zapuščenih prostorov in dvorišč, ki so jih tukaj zasedli umetniki. Spremenili so jih v odštekane bare ali pube, imenovane Ruin Pubs. Največji in najbolj znan med njimi je Szimpla kert, ki daje vtis labirinta na pol porušenih sob z vintage pohištvom. Najbolj živahno vzdušje je seveda na notranjem pisanem dvorišču. Čez dan se lahko tam ustaviš na kavi, zvečer se skupaj z lokalci prerivaš pred šankom, ob nedeljah pa je na sporedu tržnica. Malo naprej najdeš še Karaván, dvorišče s foodtrucki in street food ponudbo. Za vse okuse torej. Cel živ žav. Da ne pozabim, v tem delu se nahaja še ena največjih in najlepših sinagog v Evropi. Za ta del mesta si tudi naslednjič vzamem cel dan, saj ga je prav zabavno raziskovati.

DRUGI: Parlament

Naslednji dan smo začeli s sprehodom ob Donavi in se najprej ustavili pred madžarskim parlamentom. Pompozna arhitektura in veličina te zgradbe sta mi vzeli sapo! Gre za tretji največji parlament na svetu, ima kar 691 sob in 20 km stopnic. Zanimivo je, da je s 96 m višine tudi najvišja stavba v mestu (skupaj z baziliko sv. Štefana). In nobena druga stavba v Budimpešti po trenutnem zakonu ne sme biti višja. Notranjost si lahko ogledaš na vodeni turi, imaš pa veliko za videti že, če si ga ogledaš samo od zunaj. Poskusi ujeti tudi menjavo straže. Če se odločiš za obisk, ti toplo priporočam predhodno rezervacijo vstopnice na spletni strani, da se izogneš gneči na vhodu.

TRETJI: Bronasti čeveljci in Verižni most

Ko se nagledaš parlamenta, nadaljuj pot ob reki proti Verižnemu mostu. 5 min pred mostom se nahaja še en spomenik: bronasti čeveljci, posejani ob robu pločnika nad reko. Šele ko sem dobro pogledala, sem opazila, da ljudje vanje zatikajo cvetje in med njih postavljajo sveče. Gre namreč za spomenik v spomin na padle v drugi svetovni vojni, čevlji pa imajo žalostno zgodbo. Zapornike so pripeljali do reke, jih prisilili, da se sezujejo, nato pa ustrelili, da so popadali v vodo. Če bi imela pri roki svečo, bi jo prižgala še jaz.

Od tam se zdaj že dobro vidi najlepši izmed štirih mostov čez Donavo, to je Széchenyjev verižni most (Chain Bridge). Zdaj vem, zakaj me je ta most nekako spomnil na London – zato, ker so ga zgradili po načrtih angleških arhitektov. A preden zaviješ nanj, se ustavi še v prijetnem baru na prostem, ki se nahaja tik ob njem. Tam se zlekni v enega od ležalnikov, naroči limonado in uživaj v pogledu na hribček Budo na drugi strani reke.

ČETRTI: Grajski hrib Buda

Ko prideš čez Verižni most, na svoji levi že vidiš starinsko leseno vzpenjačo, ki te za 3 € odpelje na vrh grajskega hriba. Lahko pa se do vrha odpraviš tudi peš, na cilju boš v 15 minutah. Buda je kot nalašč za popoldanski sprehod po tlakovanih uličicah, polnih bogate zgodovine. Ogledati si moraš vsaj tri znamenitosti:

 • veličastni grad Buda, ki je bil nekoč kraljeva palača, danes pa je v njem narodna galerija,
 • Matijevo cerkev, čudovito neogotsko lepotico, znano po pisani strehi
 • in Ribiško trdnjavo s svojimi pravljičnimi stolpiči, pred katero narediš obvezno fotko za instagram. 😀

Še informacija za vse ljubitelje Jamieja Oliverja: 2 min od Matijeve cerkve se nahaja njegova restavracija Jamie’s Italian. Jaz sem jo z veseljem poskusila, več o tej okusni kulinarični izkušnji pa sem zapisala tukaj

PETI: Terme in kopališča

Ni čudno, da je eden izmed vzdevkov Budimpešte »City of Spas«, saj je to mesto res prava zakladnica kopališč. Nekaj jih je celo še iz turških časov, nekaj je novejših. Kakorkoli – če greš v Budimpešto, skoči mimogrede še v ene izmed term. Ali pa vsaj na eno sproščujočo masažo po celodnevnem sprehajanju. Recimo v največje Szechenyi Baths ali čudovite Gellert Baths ali turške Rudas Baths. Jaz sem preizkusila slednje in ni mi žal. Fino je, ker niso prevelike, tako da tudi ni prehude gneče. Še namig: če greš zvečer, lahko uživaš v nočnem pogledu na Budimpešto iz vročega bazenčka pod milim nebom.

ŠESTI: Centralna pokrita tržnica

Meni se zdi, da je tržnica vesela plat vsakega mesta. Tudi če je slabo vreme, je pravi naslov, da te spravi v dobro voljo. In centralna pokrita tržnica v Budimpešti je točno to. Ogromna hala, kjer najdeš spominke in gurmanske specialitete, ki jih boš kupil za domov. V pritličju si lahko napaseš oči ob kopici pisanih paprik, feferonov in začimb. Pri določenih stojnicah lahko okušaš lokalne suhomesnate izdelke in žganja. Izkoristi priložnost in nabavi eno domačo palinko (žganje, recimo slivovo) ali pa buteljko vina iz pokrajine Tokaj. V zgornjem nadstropju pridejo na vrsto še ostali spominki od razglednic in nakita vse do prtov, torbic in kučem.

SEDMI: Margaretin otok

Ko se naveličam mestnega vrveža, grem najraje nekam v naravo, po možnosti v kak velik urejen park. V Budimpešti je idealen kraj za malo aktivnega počitka Margaretin otok. Morda se sliši zelo oddaljeno, pa ni. Gre za majhen zelen otoček sredi Donave, do katerega prideš, če prečkaš Margaretin most. Glavna atrakcija sredi parkov je pojoča fontana, ki vsako uro razveseli obiskovalce z drugačnim glasbenim programom in koreografijo vodometov. Namig: na začetku otočka najemi kolo in se zapelji en krog po velikem parku. Na poti lahko občuduješ lepo urejene cvetlične grede, ogromna drevesa in celo ruševine. Predvsem pa daš za nekaj trenutkov možgane na off in uživaš v objemu narave. Super-fino-fajn!

OSMI: Sobe pobega

Tale mi je še posebej pri srcu! Ali veš, da je Budimpešta evropska prestolnica escape roomov? V mestu obstaja preko 80 sob pobega! Odlična novica za vse navdušene detektive, med katere spadam tudi sama. Na voljo so sobe z različnimi tematikami in tudi različnih težavnostnih stopenj. Kar je super, ker lahko izbereš najprimernejšo zase glede na to, kako izurjen in napredni detektiv si. Zaradi velike ponudbe so tudi cene bolj prijazne kot v drugih mestih. Ne pozabi, za sobo pobega morata biti v ekipi najmanj dve osebi, po mojih izkušnjah pa je optimalno 3-4.

DEVETI: Free walking tour

Vsakemu, ki se odloči za podaljšan vikend v Budimpešti, toplo priporočam en voden ogled. Čisto drugače je, če se čez mesto sprehodiš z lokalcem, ki mesto pozna kot svoj lastni žep. Jaz grem običajno na free walking tour in tudi tukaj se je to izkazalo za dobro idejo (izbrala sem to agencijo). Cena ogleda tukaj ni nikoli določena v naprej, ampak se o njej na koncu odločiš sam na podlagi kvalitete vodnika. To pomeni, da so vodniki motivirani do konca in povejo veliko več kot le gola zgodovinska dejstva. Med triurnim sprehodom dobiš pregled nad celim mestom, en splošni zgodovinsko-kulturni okvir in koristne namige, ki jih ne najdeš v nobenem vodiču. Tako v enem dopoldnevu obdelaš glavne znamenitosti in izveš marsikatero zanimivo zgodbo o mestu.

DESETI: Kavek

Stare kavarne, novejše kavarne, hipsterske kavarne, moderne kavarne. Kamor koli sem zavila, vsakič znova mi je nasmeh na obraz privabila magična besedica »KÁVÉK«. Prvič zato, ker je preprosto simpatična (v prevodu sicer pomeni kavo v množini, torej kave). Drugič pa zato, ker sem vedela, da me čaka skodelica zares dobre kave. Zraven pa še nekaj za pohrustat, hihi. Ponudba kavarn je zares bogata in kava je povsod odlična (ali pa sem imela le srečo?). Dogajalo se mi je to, da sem ravno spila kavo, čez 5 min pa sem odkrila še eno lepo kavarno. In potem še eno in še eno.

Slovarček uporabnih besed

Vse, kar moram še nujno zabeležiti za naslednjič, je kratek slovarček uporabnih madžarskih besed. Zagotavljam navale smeha ob učenju izgovorjave, še posebej, če boste to počeli v paru ali manjši skupini. Če prej spijete še en kozarec Tokaja, pa sploh.

 • Szia! – Čau, ojla (pozdraviš in odzdraviš)
 • Hogy vagy? – Kako si?
 • Egészségedre! – Na zdravje!
 • Jo étvágyat! – Dober tek!
 • Éhes vagyok. – Lačen/-na sem.
 • Tele vagyok. – Sit/-a sem.
 • Finom volt. – Dobro/okusno je bilo.
 • Köszönöm – Hvala.
 • Kérem. – Prosim.
 • Igen – Ja.
 • Nem – Ne.

Tako, to je bilo mojih 10 predlogov, kako čim bolje izkoristiti podaljšan vikend v Budimpešti. Če imaš tudi ti kakšen predlog, česa ne smem zamuditi ob naslednjem obisku, bom vesela tvojega komentarja. 😉

Follow:
Deli:

1 Comment

 1. 10/08/2018 / 12:45

  Hi, this is a comment.
  To get started with moderating, editing, and deleting comments, please visit the Comments screen in the dashboard.
  Commenter avatars come from Gravatar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *