Prijetno mama dopoldne, speča otroka in najboljši pesto sendvič

Po nekaj napornih dnevih (ali tednih?) neprestane akcije se mi je včerajšnje prijetno mama dopoldne zdelo kot glavni zadetek na loteriji. Bilo je tako preprosto in lepo, da se ga želim še dolgo spominjati, zato mu namenjam današnjo objavo.

Prijeten sprehod z vozičkom po Ljubljani

Ko se planeti poklopijo in se sestavi prijetno mama dopoldne

Naj razložim. Včeraj je bil en tak dan, ko se planeti poklopijo in stvari stečejo, kot je treba. Dan, ko namesto napovedanega dežja sije sonce.

S prijateljico se zmeniš za kavo in za spremembo nobena (zaradi prigod z otrokom) ne zamuja. 5 minut, preden prispeš do kavarne, oba otroka ravno zaspita. Zagrabi te mini lakota in naročiš najboljši pesto sendvič daleč naokoli.

V miru se pogovarjaš debelo uro, dokler se prvi ne zbudi. Počaaaasi poješ svoj sendvič in uživaš v vsakem grižljaju, ker ti ga ni treba deliti in vmes 53 x pustiti pri mizi ter steči za otrokom. Po njem si privoščiš še tortico (kakšen razvrat!) in si misliš, pa kaj, življenje je ta trenutek lepo. In jo zmažeš.

In še izbor kavarne se ti userje – nova Lolita je še bolj odbita kot tastara na Cankarjevem nabrežju in idealna za takšno mama dopoldne.

Lolita Eipprova interier

Nova Lolita ob Gradaščici idealna za mamice z vozički

Nedavno se je ob Gradaščici, kakšnih 50 m naprej od Sax Puba, odprla nova Lolita. Imenuje se Lolita-Eipprova, po ulici, na kateri se nahaja. Kdor je bil v stari Loliti v centru Ljubljane, se bo strinjal, da že tisto krasi zares poseben interier s poudarkom na oblikovanju. Samo spomni se pisanih oblazinjenih naslonjal, visokega stropa s freskami, posebnega lestenca in dizajnerskih Black Cherry svetil.

Interierju so se zelo premišljeno in z veliko truda očitno posvetili tudi na novi lokaciji. Vanj so domiselno ujeli duh Eipprove ulice. Če je Lolita na Cankarjevem nabrežju izjemno svetla in klasično kavarniška, je ta ob Gradaščici bolj boemska, malce skrivnostna in temačna. Ima pa tudi ta teraso, ki je pod krošnjami dreves in le streljaj od umirjene Gradaščice še bolj vabljiva kot tista v centru. Tukaj mimo se ne drenja toliko turistov, atmosfera pa je prijetno sproščena, skoraj ležerna. Idealna za mamice z vozički, ki se v teh časih izogibamo zaprtim javnim prostorom in smo raje nekje zunaj.

Odbit interier: miks stilov, materialov in umetnosti

Ko vstopiš v kavarno … si najprej razkužiš roke. Smo pač v teh časih. 🙂 Potem se pred tabo odpre nenavaden prostor, pri čemer ne veš, kaj bi si najprej ogledal. Vitrino z rogljički in seksi sladičkami na desni ali čudovito pohištvo z mnogimi detajli na levi strani. Pogled nase zagotovo vlečeta tudi dve ogromni lončnici (sta to morda že drevesi?) v turkiznih loncih. Če to ni dovolj, je tukaj še obokan strop, kjer se bele opeke zlijejo v igro fresk, grafik in betona. Pa tudi kakšna ploščica se najde sem in tja. Priznam, jaz sem kar malo obstala, moje oči pa so potovale po zgodbi, ki jo pripovedujejo vsi umetniški detajli tega prostora.

Kasneje sem ugotovila, da je koncept & interier delo studia Triiije. Ista ekipa je poskrbela tudi za interier prve Lolite in arhitekturno ter krajinsko zasnovo prenovljenega Vrta Lili Novy (bivšega vrta Kluba Gajo). Umetniško piko na i pa je Loliti na Eipprovi dodal virtualni umetnik Jaša Mrevlje-Pollak. Rezultat je dovršen miks stilov v prostoru, ki deluje nekako nedokončan in ravno prav kavarniško-boemski.

Ali mamice na porodniški res hodimo samo po kavicah?

Verjamem, da marsikdo misli, da mamice na porodniški hodimo samo po kavicah. No, to ni res, vsaj v mojem primeru ne. Sama nisem ena tistih mamic, ki bi se včlanile v Facebook skupine in se ves čas udeleževale srečanj. Pa nimam nič proti takim skupinam, da ne bo pomote. Razlog se skriva v dejstvu, da imam na srečo nekaj dobrih prijateljic, ki so na porodniški v približno enakem obdobju kot jaz. Z njimi se ujamem enkrat na teden ali dva in to mi je čisto dovolj. Vmes pa mi tudi ni hudega, če grem “le” na sprehod – sama z Otom in brez kavice.

Dobrodejni učinki mama klepetov

Se pa vsakega srečanja z mojimi puncami zelo veselim. Ker si kot mlade mamice neumorno izmenjujemo izkušnje, si potarnamo in se bodrimo. Stojimo si ob strani, ne glede na izzive in težave, ki nam pridejo na pot. In se skupaj veselimo – malih zmag naših otrok in nas samih.

Na srečo imam okoli sebe same ljubiteljice hrane, ki bi med novo torbico in dobrim kosilom vedno raje izbrale slednjega. Ob kavici skoraj vedno najdemo kaj za pod zob, četudi samo rogljiček. Ok, včasih tudi cel brunch (namig za enega najboljših v mestu najdeš tukaj). Ker si ga zaslužimo, vsaj tako smo prepričane. 😉 Veliko krat si izberemo novo kavarno v mestu in nato komaj čakamo, da jo preizkusimo. Highlight tedna, ti povem.

Na mama klepetih si podelimo tudi vse male tajne. Npr. kateri čeveljčki so the best zimo, kateri kozarček je najbolj priročen za učenje in kateri voziček najbolj praktičen. Pa katere vaje je dobro delati za finomotoriko dojenčka in kaj mu še skuhati, da ne bo jedel vedno enako.

Ali se mame pogovarjamo samo o otrocih?

Ne! Ko obdelamo “otroške” teme, se z veseljem posvetimo še nam samim. Ta del se mi zdi še najbolj dragocen, pa četudi zanj ostane najmanj časa. Včasih skupaj brainstormamo, drugič razvijamo podjetniške ideje in tretjič debatiramo o naših življenjih nasploh. Takrat se za trenutek zazdi, da vendarle nismo “samo” mame, ampak imamo tam nekje še neko drugo življenje. Tedaj oživijo še naše druge vloge, ki večino časa nekje hibernirajo, a vsake toliko le pokukajo na plano. Če jim le dovolimo.

Gradaščica jeseni

Prijetno mama dopoldne obvezno dopolnijo razposajeni otročki

In že se zasliši glas iz vozička … ura za debatni krožek je končana. Prijetno mama dopoldne se zdaj nadaljuje po lužah, koreninah, med drevesi in ptički. In tudi to ima svoj čar.

Drage moje so-mamice, hvala, da ste. Pa tudi tiste, ki to še niste, pa vseeno poslušate kilometrske debate o otrocih, hvala, da ste.

Pa do naslednjič. 😉

Follow:
Deli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *