Recept za čokoladne cupcakese, ki je obnorel Slovenijo

Dva tedna. Dva tedna sem spremljala nore odzive na Emin recept za čokoladne cupcakese. Dan za dnem je objavljala navdušene in ekstatične feedbacke in fotodokaze, da cela Slovenija preizkuša taisti recept. Trume so drle v trgovine in pokupile ves mascarpone. Tudi modelčke za mafine se je baje komaj še kje dobilo. Emi so se javljale blagajničarke in poročale, da dekleta kupujejo samo sestavine za ta sveti recept. Edino logično je bilo, da ga preizkusim tudi sama.

Saj bi ga že prej, ampak kaj, ko mi je manjkalo pol sestavin. V normalnih časih bi se še isti dan pohitela v trgovino in stvar bi bila rešena. Med to karantenico pa se še posebej učimo potrpežljivosti, a ne? V trgovino še vedno hodi izključno Mart (zakaj, preberi tukaj) in najbrž bi me vprašal po zdravju, če bi ga poslala samo po tri manjkajoče sestavine. A kdor čaka, dočaka. Enostavno mi ni preostalo drugega, da sem počakala na naslednji večji nakup in z njim dobila svoj mascarpone, vanili sladkor in sladko smetano. Ostalo sem pa imela. In končno sem se ga lahko lotila.

Recept za čokoladne cupcakese - Emazing Creations

Saj poznaš Emo, a ne?

Ok, pojdimo še malo na začetek. Kdo je Ema, mi najbrž ni potrebno posebej razlagati, drži? Če pa je slučajno še ne poznaš, potem je danes tvoj srečen dan, da si končno izvedel/-a zanjo! Ema Koselj v prvi vrsti dela čudovite torte pod blagovno znamko Emazing Creations. Peče tudi druge trendovske sladičke, načrtuje sanjske stilinge postavitev tort in vodi delavnice o peki tort. Ampak to niso kar ene navadne sladice. To so take kreacije, da te sezuje, pusti odprtih ust in vrže na rit hkrati! Resnično in brez pretiravanja – Ema je ena velika umetnica, podjetnica in slaščičarka v eni osebi. Njene torte pa niso nadpovprečno lepe le na pogled, tudi okusne, sočne in nadslastne so. Če pogledaš na njen instagram feed, ti bo vse jasno. Ni čudno, da jo neveste za svojo poroko rezervirajo že skoraj prej kot lokacijo in fotografa!

In po čem je Ema še znana? Da nikoli, res nikoli ne deli svojih receptov. Kar je popolnoma logično – to je vendar njena poslovna skrivnost, v katero vlaga svoj trud, čas in denar. Njen adut, ki jo loči od konkurence. In njen avtorski izdelek, ki ima tako kot katero koli drugo delo svojo vrednost.

Ta veseli dan ali dan, ko Ema deli recept

A vendar se je v času karantene odločila, da s svojimi sledilci velikodušno podeli delček svojega znanja. Huraaaa! Posnela je videorecept za čokoladne cupcakese z banano, sadnim polnilom in puhasto vanilijevo kremo in ga objavila na svojem IGTV. Da bi, če smo že doma, vsaj nekaj res dobrega spekli in predvsem – res bili doma. In ljudem se je zmešalo. Vsi so jih hiteli peči – mladi, stari, otroci, dame in celo moški. Nikoli si nisem mislila, da lahko en recept povzroči takšno evforijo, ampak evo, zajela je tudi mene. 😀 Kljub temu, da nimam doma niti brizgalne vrečke in nastavkov za doziranje, sem se jih radovedno lotila. Tisto kremo bom pa že nekako namazala gor, sem si mislila.

Dragi moji, tukaj je slavni recept za čokoladne cupcakese z vanilijevo kremo!

Z dovoljenjem Eme recept za čokoladne cupcakese delim tukaj, če slučajno nimaš časa vsakič znova pogledati videorecepta.

ČOKOLADNI CUPCAKESI Z BANANO, SADNIM POLNILOM IN PUHASTO VANILIJEVO KREMO

PRVI DEL: SESTAVINE ZA ČOKOLADNE MUFFINE

Mokre sestavine:

 • 1,5 zrele banane (namesto banane lahko tudi 1,5 jajca)
 • 100 ml tople vode
 • 80 ml mleka (za veganske uporabi mandljevega)
 • 3 jedilne žlice olja

Suhe sestavine:

 • 150 g moke
 • 30 g kakava
 • 1 jedilna žlica pecilnega praška
 • 60 g belega sladkorja
 • 60 g rjavega sladkorja
 • 10 g vanili sladkorja

Postopek:

 1. Nastaviš pečico na ventilator in 175 °C.
 2. V blenderju zmiksaš mokre sestavine.
 3. V ločeni posodi z metlico dobro zmešaš suhe sestavine.
 4. Suhim sestavinam priliješ mokre in z metlico mešaš, da dobiš homogeno zmes brez grudic.
 5. V brizgalno vrečko preliješ maso za lažji nadzor nad doziranjem. Če je nimaš, uporabi zajemalko za sladoled. Posodice za muffine napolniš največ do polovice!
 6. Pekač daš v ogreto pečico in pečeš 15 minut na 175 °C.
 7. Tortice so pečene, ko je zobotrebec, ki ga zapičiš vanje, čist. Če je umazan, jih pustiš v pečici še minutko ali dve.
 8. Pečene tortice vzameš iz pekača in jih pustiš 10 min na rešetki, da se ohladijo.

DRUGI DEL: SESTAVINE ZA VANILIJEVO KREMO IN SADNO POLNILO

Medtem pripraviš puhasto vanilijevo kremo za brizganje. Z električnim mešalnikom zmešaš naslednje sestavine do brizgalne konsistence:

 • 250 g mascarpone
 • 250 g sladke smetane
 • 80 g sladkorja v prahu
 • 10 g vanili sladkorja
 • vanilijeva esenca ali strok.

Nadaljevanje postopka:

 1. V tortice izdolbeš luknje, ki jih napolniš s sadjem. Najbolj slastna kombinacija nastane, če uporabiš zrele banane, lahko pa uporabiš katero koli sveže sadje, ki ga imaš pri roki, npr. jagode, maline, …
 2. *Moj dodatek k receptu: če si zelo sladkosned, dodaj v tem koraku v vsako luknjico še pol žličke nutelle. 😉
 3. Kremo daš v brizgalno vrečko z nastavkom po želji. Če nastavka nimaš, samo odreži konico vrečke in brizgaj v krožnih gibih.
 4. Na koncu poljubno okrasiš s svežim sadjem, npr. jagodičevjem, drobljenimi praženimi lešniki, cvetočo jablano z vrta ali drugimi cvetki.
Recept za čokoladne cupcakese z banano in vanilijevo kremo

Zdaj pa resno. So res tako dobri?

Dejansko je ta recept za čokoladne cupcakese eden tistih, ki si jih dobro shraniš, ker veš, da ga boš ponovil vsaj še 100 krat. Čokoladne tortice so fino sočne tudi drugi dan, čeprav so me skoraj malo preveč spominjale na banana bread. Naslednjič namesto banane poskusim z jajcem. Vanilijeva krema pa je mmm … za prste polizat! Zagotovo jo bom uporabila še v kakšni drugi torti ali pecivu. Piko na i definitivno doda sadno polnilo, ki poskrbi za svežino in dodatno dimenzijo okusa. Naslednjič pod sadje nabrizgam še pikico nutelle, pa bodo popolni.

Postopek je enostaven in primeren tudi za popolne slaščičarske amaterje (npr. mene). Edino, kar me je malo jezilo, je bilo to, da nisem imela nastavka, da bi lahko spodobno nabrizgala kremo. Tako sem improvizirala kar z navadno plastično vrečko za zmrzovanje, ki sem ji odrezala konico. Kremo sem sicer nabrizgala v krožnih gibih, ampak rezultat ni bil bogve kaj. Malo kasneje, ko so bili že kakšno uro v hladilniku, sem poskusila malo popraviti z jedilnim nožem. Malo boljše je bilo, ampak še vedno ne čisto tako, kot bi si želela. Sklep: do naslednjič nujno nabavim nastavke za brizganje.

Okrasila sem jih bolj na brzino s tistim, kar sem imela pri roki. Uporabila sem sveže jagode in maline ter jim dodala še malo liofiliziranih (po domače hrustljavih posušenih) borovnic. Za piko na i sem uporabila barvite papirnate ptičice, ki sem jih enkrat lani nabavila v Smile Concept Store. Na koncu sem jih samo še zložila na mojo lično Eviales deščico in voilà!

Še nasvet za neučakane sladkosnede

Med komentarji pri Emi sem brala, da so najbolj sladkosnedi pojedli skoraj vse tortice, še preden so jih uspeli dokončati. 😀 Moj nasvet je, da je vredno malo počakati in jih dati najprej za nekaj ur v hladilnik. Tudi če si bolj neučakane sorte, pojej vmes samo ostanke biskvita, ki si jih izdolbel/-a iz tortic. 😉

Draga Ema, hvala za recept in upam, da te kaj podobnega prime še kdaj! 😉

Kaj pa ti misliš, so mi uspeli? So zamikali tudi tebe ali si jih že naredil/-a?

Follow:
Deli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *