Redkobesedno – Instagram poezija, ki seže do srca | INTERVJU

Ti je všeč poezija? Meni je, pa se kljub temu ne spomnim, kdaj sem nazadnje držala v rokah kakšno zbirko pesmi. Pa ne, ker je ne bi imela doma. Nekako se mi je vedno zdelo, da se pesmi pač ne bere kar tako mimogrede. Za to si je treba vzeti čas, umiriti misli, odpreti dušo. Sicer je brez veze. Mi je kar škoda verzov, da bi bili prebrani tja v en dan. Ampak! Na Instagramu sem nedavno odkrila profil Redkobesedno, ki poskrbi za mojo dnevno dozo poezije, tudi če nimam veliko časa. Saj vem, morda zdaj maješ z glavo misleč, kam gre ta svet, če je še poezija odšla na Instagram. Kam gre? Gre pač, kamor gre – naprej. In če je realnost današnjega časa to, da na Instagramu najdemo recepte, vadbe, ideje za potovanja, nasvete in vsemogoče izdelke – zakaj ne bi še poezije? Tukaj je torej Redkobesedno – Instagram poezija.

Naj razložim. Redkobesedno je Instagram profil s slovensko poezijo, ki si je v zelo kratkem času utrl pot med zvezde. Kako si ne bi, ko pa so pesmi kratke, sveže, lahkotne in prodorne. Neposredne, preproste, brez okraskov. Univerzalne. V njih se najde vsak, tudi jaz in zagotovo se boš tudi ti. Profil obstaja šele slabih 6 mesecev, pa ima že več kot 10.000 sledilcev, pri čemer ni zadaj nobenega posebnega marketinga. Mislim, da je to dovolj zgovoren podatek, ki priča o tem, da je publika enostavno čez noč vzljubila Redkobesedno. In ga vzela za svojega. Instagram poezija je postala pravi hit!

Kot bralko me je pritegnilo tudi to, da so verzi anonimni. No, skoraj anonimni. Pod njih se podpisuje gb, več pa o avtorju ne vemo. Oziroma nismo vedli do danes. 🙂 Moja radovednost mi ni dala miru in zanimalo me je, kdo se skriva za skrivnostnima črkama gb. Avtor se je prijazno odzval mojemu povabilu in poklepetal z menoj. Vabim te, da spoznaš mladega ustvarjalca, ki Slovenijo navdihuje s svojimi verzi in prebereš današnji intervju.

Kdo je »gb«, ki izliva svoje misli na IG profilu Redkobesedno? Se lahko na kratko predstaviš in nam poveš kaj o sebi?

Predstavljam si, da je lahko vprašanje »kdo si?« za mnoge zares enostavno, pri meni pa je (na žalost ali srečo) to malenkost drugače; zdi se mi namreč, da je ugotavljanje, kdo ali kaj smo, zelo dolgotrajen proces, sam pa imam občutek, da se še vedno nahajam bolj na njegovem začetku in tako (zaenkrat še) nimam najbolj jasnega odgovora. 😊 Ker pa sem po drugi strani prepričan, da nas v veliki meri opisujejo stvari, ki jih počnemo, bi se lahko opisal nekako tako → ime mi je Gal in prihajam iz Ljubljane. Zaradi situacije, v kateri se nahajamo, v zadnjem času predvsem veliko berem, kuham, pišem in se spoznavam s podjetništvom. Poleg vsega naštetega trenutno izpolnjujem še zadnje obveznosti, da bom lahko oktobra nadaljeval z magistrskim študijem psihoanalitične psihoterapije, ter sočasno iščem vse mogoče načine, kako bi lahko v prihodnjih mesecih čim več časa preživel na teniškem igrišču. 😊

Gal, ki ustvarja pod imenom Redkobesedno. (Foto: osebni arhiv)
Kako je nastala ideja za Redkobesedno? Od kod ime?

Želim si, da bi imel na to vprašanje (vsaj malenkost) boljši odgovor. 😅 ideja za redkobesedno je namreč nastala povsem spontano in je v veliki meri »samo« rezultat moje radovednosti; celoten proces, od ideje do prve objave, mi je vzel le nekaj ur in ni plod daljšega načrtovanja. Tudi o imenu nisem prav dosti razmišljal, želel sem samo, da bi bilo že takoj jasno, da je govora o nečem krajšem (v tem primeru »poeziji«, če ta to sploh je); zdi se mi, da je bila ta želja prisotna predvsem zato, ker o večini ostalih stvari v svojem življenju razmišljam zelo na dolgo in široko (kar je verjetno razvidno tudi iz mojih odgovorov haha 😅), redkobesedno pa je in bo ostal prostor, kjer so (tudi zame) stvari malenkost drugačne → torej (predvsem) krajše in bolj razumljive.

Kaj želiš bralcem oz. sledilcem z njim sporočiti?

Hmm nisem prepričan, da sem želel s svojimi objavami karkoli sporočiti (vsaj na začetku zagotovo ne); za sporočilo namreč potrebuješ vsaj nekoga, ki ga bo prejel in prebral, sam pa nisem niti približno pričakoval, da bi lahko moji nekaj-vrstični zapisi na beli podlagi (sploh) kogarkoli dejansko zanimali. 🙏 Danes, po dobrih petih mesecih od nastanka strani, bi mogoče lahko izpostavil eno sporočilo, ki je prisotno v praktično vse zapisih → zmoreš (sicer preprosto, a izredno pomembno), še bolj kot to pa se mi zdijo pomembna sporočila/spoznanja, ki jih v zapisih najdejo bralci sami in morda niti niso tako zelo neposredno povezana s tem, kaj (jim) želim sam s posameznim zapisom sporočiti.

Kako to, da si se odločil za objavo poezije na Instagramu in ne v klasični obliki – natisnjeni zbirki pesmi?

No, pa bom končno lahko odgovoril (bolj) na kratko 😅; predvsem zato, ker je bolj hitro, preprosto in povsem brezplačno. Ne vem, če se ljudje zavedamo, kakšno moč imajo v resnici mobilne naprave v naših žepih; dejstvo, da lahko prav vsak izmed nas v vsakem trenutku nekaj napiše/nariše/posname in to v parih klikih deli s svetom je hmmmm breathtaking; generacije pred nami te možnosti niso imele in če samo pomislimo, koliko vrat se nam je s tem odprlo, nam to (dejansko) lahko vzame sapo!

Ali meniš, da lahko »virtualna poezija« doseže več ljudi in postane viralna?

Prepričan sem, da ja; verjetno smo vsi že slišali npr. za Rupi Kaur, r.h. Sin-a ali Atticus-a, ki dokazujejo, da je to (še kako zelo) mogoče. Potencial socialnih omrežij je ogromen in iskreno verjamem, da bomo v prihodnje slišali za še več podobno uspešnih zgodb.

Razmišljaš, da bi morda enkrat v prihodnosti vseeno izdal tudi pesniško zbirko v obliki knjige?

Razmišljam oziroma sem ravno pred kratkim vstopil v proces ustvarjanja svoje prve knjige, čeprav sem se temu prej močno izogibal (prepričan sem, da bo ta veliko daljši, kot je bil proces ustvarjanja profila redkobesedno 😅). Dolgo časa sicer že razmišljam o tej ideji, a se prej zanjo nisem odločil iz dveh razlogov: nisem vedel, kaj (če sploh) več lahko ponudim v knjigi (v primerjavi z objavami na Instagramu) & nisem poznal rešitve za to, da mi knjiga nikakor ne omogoča tolikšne interakcije z bralci, kot mi jih omogočajo socialna omrežja. Verjamem, da bom/sem uspel najti rešitev za oba problema, v veliko pomoč/motivacijo pri tem pa mi je že sama misel na to, da bom lahko v bližnji prihodnosti v rokah držal svojo lastno knjigo; ne-ver-je-tno.

Številke na tvojem profilu so zelo zgovorne. Zgolj 80 objav, pa že več kot 10k sledilcev … medtem ko Redkobesedno ne sledi nikomur. Kje je tvoj recept za uspeh?

Ne vem oziroma močno dvomim, da obstaja skrivni recept; o tem sem, ker se mi zdi fascinantno, res veliko razmišljal, a razloge za »uspešnost« strani sam (veliko bolj kot v sebi) iščem v ljudeh, ki tej strani sledijo. Prvi razlog, ki je sicer delno povezan tudi z mano, je (očitno) dejstvo, da ljudje zase v objavah najdejo določeno vrednost, kakršnakoli že ta je (se namreč pri vsakem posamezniku razlikuje). Drugega iščem v tem, da se v družbi (končno!) vse bolj in bolj odpira prostor za iskrenost, pristnost in (mogoče tudi) ranljivost; zdi se mi, da ljudje počasi ugotavljamo, kako pomembno se je obkrožiti (tudi) s stvarmi, ki niso namenjene samo »kruhu in igram« & hkrati v nas sprožijo določene procese/občutke, ki niso (nujno) vedno samo pozitivni. Zadnji razlog za uspešnost profila redkobesedno, ki se malenkost prepleta s prejšnjim, pa vidim preprosto v tem, da imamo ljudje »perfekcij«, ki jih delimo/jo na socialnih omrežjih, počasi dovolj & predstavlja profil redkobesedno temu (v to iskreno verjamem) odlično protiutež.

Od kod črpaš navdih za poezijo?

Navdih za pisanje je ena zares zabavna reč; včasih ga je ogromno in včasih ga ni popolnoma nič. 😅 Velika večina stvari, ki sem jih do sedaj napisal, je »posledica« moje življenjske poti oziroma mojega razmišljanja in dojemanja sveta, navdih pa iščem tako v zame najpomebnejših stvareh v življenju (ljubezni v najširšem pomenu besede) kot tudi v tistih malo manj pomembnih, čeprav to včasih niti niso (jutranji kavi, sončničnih poljih, Picasso-vi sliki La Rêve, igriščih, polnih otrok, sončnih zahodih, …). Stvari okoli nas so, če si za njih vzamemo dovolj časa in jim namenimo dovolj pozornosti, naravnost čudovite in prepričan sem, da lahko vsi (tudi) v njih najdemo navdih, če smo ga le dovolj dolgo pripravljeni iskati.

Nekatere objave spremljajo tudi krasne ilustracije. Jih ustvarjaš sam?

Žal ne (ko bi jih vsaj!) 🙃 Moje risarske sposobnosti so bile že v osnovi šoli ocenjene z (največ) db (3) haha & to je obdobje, ko te ocenijo z dobro samo, če ZARES slabo rišeš (oziroma slabše kot to več niti ni mogoče) 😁 Resnico na stran; pomembno je, da se ljudje zavedamo, kaj so naše prednosti in kaj naše slabosti. Risanje ni in nikoli ne bo moja prednost, ker pa sem želel vsaj del svojih objav »opremiti« z ilustracijami, ki pašejo zraven oziroma zapisanemu dajo dodatno vrednost, sem te naročil pri ljudeh, ki se s tem (poklicno) ukvarjajo. V prihodnje (in za knjigo in za objave) pa načrtujem, da bi se povezal z mlajšimi ilustratorji/kami, ki so na začetku svojih poti, in tako tudi njim »pomagal« do vsaj malenkost večje prepoznavnosti na socialnih omrežjih; obstaja namreč ogromno kvalitetnih ustvarjalcev/k, ki pa jim v tej loteriji pozornosti in prepoznavnosti na Instagramu te žal nikakor ne uspe (pri)dobiti. 

Kakšne plane ima Redkobesedno za prihodnost?

Redkobesedno si kar se da največje število možnosti za prihodnost pušča odprtih in se, veliko bolj kot načrtno, proti njej premika s tokom. 😊 Z gotovostjo lahko trdim le, da bom slej ko prej izdal (vsaj eno) svojo knjigo s poezijo (čeprav sem si kot majhen želel ustvariti nekaj veliko bolj podobnega Harry Potter-ju 😅) in si prizadeval za to, da bodo ljudje tudi v prihodnje preko objav na strani lahko (mogoče) prišli malenkost bolj v stik s sabo in se (vsaj) za trenutek ustavili ter se spomnili/opomnili, da zmorejo, znajo & so dovolj. Več kot presrečen bom že, če mi uspe »samo« to dvoje. 🙏

***

Gal, hvala za tvoje odgovore. Želim ti še veliko kreativnega navdiha za tvoje verze, pisanje knjige in vse ostale podvige!

***

Tebe pa vabim, da si danes tekom dneva vzameš nekaj minut, si skuhaš kavico in se v miru sprehodiš čez profil Redkobesedno. Naj se ti ne mudi, naj se ti za trenutek ustavi čas. Naj te verzi odpeljejo daleč od karantene, nekam na lepše.

Follow:
Deli:

2 Comments

 1. Kaja
  07/05/2020 / 10:35

  Kako čudovit intervju 😍 najlepša hvala. ❤️

  • tamibuh
   Author
   07/05/2020 / 16:24

   Hvala, Kaja! ❤️

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *