Sadno marmeladne pirine galetke – idealno pecivo za hladne dni

Že nekaj časa občudujem francosko pecivo galette in se spogledujem z različnimi recepti zanj. Galeta (kot jo imenujemo po naše) je rustikalno pecivo nepravilne okrogle oblike, ki jo lahko z malo truda naredi prav vsak. V današnji objavi te čaka recept za sadno marmeladne pirine galetke, ki jih boste to jesen jedli za zajtrk, po kosilu in še ob popoldanski kavi. 😉

Sadno marmeladni nadev

Sladka ali slana galeta, možnosti so neskončne

Pri galeti imaš veliko prostora za improvizacijo, saj je lahko sladka ali slana, za osnovo pa lahko uporabiš listnato, kvašeno ali krhko testo. Jaz sem izbrala krhko, ki sem ga tokrat pripravila iz pirine moke. Gre pa po istem principu kot za vse domače pite, npr. rustikalno slivovo, se je še spomniš? Tokrat sem ga samo še malo nadgradila in mu dodala nasekljane pistacije in mandlje za nekaj dodatne hrustljavosti in polnega okusa.

Sestavine za pirine galetke

Sadni namazi in sveže sadje pričarajo sočne grižljaje

Več domišljije uporabimo pri nadevu. V tem koraku sem si dala duška in uporabila štiri nove bio sadne namaze Uroš & Valentina, nanje pa zložila sveže sadje, namočeno v esenci vanilije in medu. Namazi so svojo nalogo opravili odlično, saj vsebujejo izjemno visok delež sadja. Breskov in borovničev 90 %, jagodni in malinov pa kar 99 %. Vse skupaj se je med pečenjem povezalo v izjemno sočni sadni nadev, ki je lepo dopolnil hrustljavo krhko testo.

Omamne pirine galetke

Razultat so bile omamne, ne preveč sladke in ravno prav sočne pirine galetke, ki izvrstno pašejo k popoldanski kavici ali čaju. No, tudi pri dopoldanski se priležejo, če sem poštena. Če jih želiš dodatno posladkati, dodaš na že malce ohlajene sladkor v prahu. Sicer pa pohrustaš kar takšne, malo bolj zdrave. 

Moji nadevi so šli takole:

Meni se zdijo res njami. Kateri nadev pa se tebi zdi zmagovalna kombinacija?

SADNO MARMELADNE PIRINE GALETKE – RECEPT

Sestavine za testo:

 • 180 g pirine moke
 • 40 g nasekljanih pistacij in mandljev
 • 150 g mrzlega masla
 • 3 jedilne žlice ledeno mrzle vode
 • ščepec soli

Priprava testa:

V posodo daš suhe sestavine (moko, pistacije in mandlje, sol) in jih premešaš. Maslo na grobo naribaš (kar na ribežen, kot sir) in ga s konicami prstov vtreš v moko. Dodaš 3 žlice mrzle vode in vse skupaj na hitro zgneteš v testo. Delaš hitro, da se maslo čim manj segreje. Kepo testa oviješ v folijo in pustiš v hladilniku počivati 30 minut.

Namig: preden vzameš maslo v roke, si jih umij z ledeno vodo, da se ti ne bo začelo topiti ob stiku s toplimi dlanmi.

Sadno marmeladni nadev

Sestavine za nadeve:

 • sadni namazi Uroš & Valentina
 • sveže sadje: 1 breskev, 3 slive, pest borovnic
 • 2 žlici medu
 • 1 žlička vanilijevega ekstrakta
 • 1 žlica koruznega škroba (če ga nimaš, ga nadomestiš z belo moko)

Priprava sadja:

Sadje narežeš na krhlje. V večji posodi zmešaš med, vanilijev ekstrakt in koruzni škrob. V zmesi okopaš krhlje breskev in jih prestaviš na krožnik. Nato enako ponoviš še s slivami in nazadnje z borovnicami. Tako, sadje je pripravljeno, zdaj se lahko končno lotiš galetk.

Sadne galetke

Postopek priprave galetk – zadnji del

 1. Testo vzameš iz hladilnika in ga razrežeš na 4 dele.
 2. Vsak del med rokami na hitro povaljaš v kroglico in jo položiš na peki papir. Čez daš še eno plast peki papirja in testo razvaljaš na debelino 4-5 mm. Nič hudega, če robovi niso popolma pravilne oblike – če jih pustiš nedodelane, bodo imele galetke še bolj rustikalen videz.
 3. Sedaj imaš pripravljene 4 osnove za galetke.
 4. Na vsako namažeš en sadni namaz in pustiš rob 2 cm. Čez nadevaš sveže sadje, nato pa z rokami zapogneš robove navznoter. Lahko si pomagaš tudi s topim nožem.
 5. Robove premažeš z razžvrkljanim jajcem in čez potreseš rjavi sladkor.
 6. Pečeš 45-50 minut na 190 °C.

Ta da! Galetke so pečene. Uživaj v hrustljavih grižljajih in mi sporoči, kateri namaz te je najbolj prepričal. Moj favorit je gozdna borovnica. 😉

Opomba: objava je nastala v sodelovanju z blagovno znamko Štartaj Slovenija in podjetjem Spar Slovenija.

Follow:
Deli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *