Telovadba po porodu – 3, 2, 1, zavihaj rokave in akcija!

“Porod je za mano, prvih 6 tednov tudi, čas bo, da se malo premaknem.”

To je misel, ki mi je začela rojiti po glavi, ko si je moje telo opomoglo od poroda in prišlo k sebi. In ko sem ugotovila, da mi niso prav nobene stare hlače. Razmišljala sem, kdaj bom v ogledalu spet zagledala svojo staro postavo in si nadela najljubše kavbojke. Tehtala sem med tem, ali si kupim nekaj novih kosov garderobe ali enostavno začnem migati. In bilo je jasno – čas je, da se na mojem urniku znajde tudi fizična aktivnost. Telovadba po porodu je tema, o kateri se govori vsaj toliko kot o dojenju, zato sem se lotila raziskovanja.

Na spletu sem našla cel kup člankov na to temo, ampak tam se je šele začelo. Prijateljica hodi na jogo z dojenčki, Instagram me bombardira z oglasi za joga-pilates aplikacije. Še na Facebooku me zasledujejo reklame o popolni poporodni postavi. Tako rekoč na dlani sem imela cel kup rešitev, večina jih je obljubljala rezultate že čez en mesec. A vseeno nisem vedela, kje pravzaprav začeti in še pomembneje, kje zbrati motivacijo za vse to. V teoriji mi je bilo vse jasno, a tisto, kar pri telovadbi res šteje, je akcija. Ok, nekako bom že …

Vir fotke: Canva

Gumbek RESET

Meni je pomagal in verjamem, da bi še kateri novopečeni mamici. Najprej sem v svojih možganih morala pritisniti na gumbek “reset”. Pa še enkrat, za vsak slučaj, če mogoče prvič ni prijelo. Nato sem naredila nekaj globokih vdihov-izdihov in dovolila svojim mislim, da so ponotranjile nekaj zanimivih dejstev o mojem telesu:

1. Daj času čas

 • Tvoje telo se je 9 mescev spreminjalo, se prilagajalo, raslo in se konkretno preoblikovalo zato, da je na svet spravilo novo življenje. Otroka. Živo bitje. Malega človečka. Saj razumeš, da je to kar velik dosežek, a ne? Prav toliko časa si torej telo zasluži, da se povrne v prejšnje stanje. Dovoli mu, da to stori v svojem ritmu. Mogoče bo malo prej, mogoče malo kasneje. Nič hudega, ni pomembno. Kaj je nekaj mesecev proti vsemu preostanku tvojega življenja, ki te še čaka?
 • S telovadbo začni šele, ko si tvoje telo resnično opomore. Vsak porod je drugačen in vsako telo se nanj odzove na svoj način. Ne prehitevaj same sebe, ker si lahko narediš več škode kot koristi. Vsaka mamica zase najbolje ve, kdaj se počuti spet toliko pri močeh, da se lahko loti še telovadbe. Ne pozabi, tudi hoja je lahko na začetku super telovadba, ni treba že takoj skočiti v bootcamp telovadnico.

2. Prilagodi življenjski stil in se ne sekiraj

 • Samo telovadba po porodu ne bo naredila čudeža. Pomemben je tvoj celoten življenjski stil.Koliko časa si vzameš za počitek in spanje, kaj in koliko ješ, ali počneš stvari, ki te veselijo, ali si obkrožena z ljudmi, ki te spravljajo v dobro voljo (in samo občasno tudi ob živce 🙂 ). Lifestyle je zares pomemben in pametno bi bilo premisliti, na katerih točkah ga lahko izboljšaš in kako lahko vanj vključiš tudi gibanje.
 • Že zdaj se sprijazni s tem, da tu in tam ne boš mogla izvesti treninga do konca. Doma imaš novorojenčka, ki je vsaj prvo leto resnično odvisen od tebe. Zato je treba včasih kakšno zadevo pač prilagoditi. Pa kaj. Mogoče boš namesto jutranjega treninga lahko šla popoldne na dolg sprehod. Če si danes morala končati trening že na polovici, boš lahko jutri mogoče naredila še nekaj dodatnih vaj. Pomembno je, da si glede tega fleksibilna in si ne dovoliš, da bi zaradi mini prilagoditev izgubila motivacijo. Ne gre za to, da delaš popolno, gre za to, da delaš po svojih najboljših močeh in vztrajaš. Jutri je nov dan in nova priložnost, da se spet razmigaš.

3. Pozabi na diete

 • Beseda dieta v tem času NI tvoja prijateljica. Še enkrat se spomni, da je tvoj otroček odvisen od tebe. Če dojiš, je še toliko bolj pomembno, da tudi redno in dovolj ješ. Seveda to ne pomeni, da ješ kar vse povprek.
 • Poskusi izbirati zdrava, sveža, nepredelana in raznolika živila, iz katerih lahko pripraviš zdrave in hitre obroke. Ni treba preveč komplicirati, da bi jedla zdravo. Na spletu je veliko odličnih in zdravih receptov, samo malo je treba pobrskati. Pomembno je, da se poskusiš čim bolj izogibati nezdravi hrani – ocvrtim zadevam, umetnim sladilom, preveč soli … po zdravi pameti pač. Če pa ti sem in tja zapaše košček čokolade ali sladoled, si ga brez slabe vesti privošči.

4. Nehaj se primerjati

 • Ne primerjaj se z drugimi mamicami. Vsaka od nas je malo drugačna. Vse gremo čez svoje križe in težave. Ena ima preveč kilogramov, drugo jezijo hormoni, tretja se muči z dojenjem, četrta nič ne spi, peta mora vse postoriti sama, šesto živcira tašča in tako dalje. Če ima prijateljica bolj raven trebuh, to še ne pomeni, da več telovadi. Mogoče ima pač takšne gene, super zanjo, privošči ji. Raje kot na super-fit-popolne mamice z instagrama se skoncentriraj na svoje telo in svoj napredek. Tudi če je počasen, se bo po nekaj mesecih vztrajnost brez dvoma obrestovala.
Resetiraj svoje telo
Vir fotke: Canva

Kako naj izberem primerno vadbo zase?

Ko sem si osmislila zgoraj zapisane zadeve, sem šele začela zares razmišljati, česa bi se pravzaprav lotila. Za mlade mamice je primernih kar nekaj različnih vadb. Fino je, da lahko vsaka najde tisto vrsto vadbe, ki ji ustreza v vseh pogledih. Da jo ima blizu doma (ali pa kar v domači dnevni sobi) in da poteka ob primerni uri (ko dojenček zagotovo spi). Predvsem pa, da se je ne loti z muko, ampak da v njej navsezadnje tudi uživa.

Vadbe, primerne za mamice po porodu:

 • hoja
 • plavanje
 • joga
 • pilates
 • kolesarjenje
 • nizko intenzivne vadbe (npr. manj zahtevna aerobika in podobno)

Strokovnjaki pravijo, da se je prve tri mesece vsekakor treba izogibati teku, trebušnjakom, visoko intenzivnim vadbam in dvigovanju težkih uteži. Seveda pa je od vsake posameznice odvisno, koliko je telovadila ali trenirala že prej. Vsekakor po pameti!

Poleg zgoraj naštetih možnosti sem nagruntala še nekaj enostavnih idej, kako vključiti več gibanja v moj vsakdan. Namesto z avtom se do trgovine in po opravkih sprehodim z vozičkom. S prijateljicami na porodniški se raje podam na sprehod ali bližnji hrib kot pa samo na kavico in tortico. 😉 Tako lahko mimogrede prehodim 5 do 10 km, pa sploh vem ne. Pa tu še ni konec: med dojenjem včasih potreniram mišice medeničnega dna, med igranjem na tleh pa imam priložnost za nekaj razteznih vaj. Pa ne vedno, tu in tam, da ne bo pomote! 😀 Da ne govorim o tem, da je tudi otrok svojevrstna utež, ki ves čas krepi moje mišice.

Telovadba po porodu
Vir fotke: Canva

Če nimaš dovolj samodiscipline …

… se ne sekiraj, nisi edina. Tudi jaz je nimam. Pa še velika večina ostalih navadnih smrtnic. Zato pa so tukaj vodene vadbe, osebni trenerji, mobilne aplikacije in spletni programi, ki nam pomagajo pri uresničitvi cilja. Je pa res, da je tudi tukaj poplava ponudnikov, med katerimi je treba najti tistega, ki ti ustreza.

Moja popolna kombinacija zgleda tako, da:

 • skočim v moje udobne športne pajkice in telovadim zgodaj zjutraj v domači dnevni sobi, ko otrok še spi,
 • imam osebnega trenerja, ki mi nazorno pokaže vaje, mi šteje ponovitve in me vmes spodbuja,
 • se najprej vedno ogrejem in šele nato nadaljujem s treningom,
 • se vaje ne ponavljajo, ampak se težavnost postopoma stopnjuje
 • in da vse skupaj ne traja predolgo, da se lahko še stuširam (in si po možnosti pripravim še zajtrk), preden se mali zbudi.

Telovadba po porodu, ki mi resnično ustreza

Po hitri raziskavi trga sem na moje veselje našla vadbo, kjer lahko odkljukam vse zgoraj našteto. To ni plačan oglas, ampak samo delim svojo izkušnjo, ker sem zares navdušena. Že poznaš Nušo Gnezda in njen program FIT MAMI? Mogoče ja, mogoče ne … Kakorkoli, Nuša je specializirana za vadbo nosečnic in mamic po porodu. Jaz sem se odločila za njen spletni program, ker mi je trenutno najbolj udobno in priročno telovaditi doma. Zgleda tako, 2 x na teden prejmem mail z video treningom. Dostop do vaj mi ostane, kar pomeni, da jih lahko ponavljam tudi še kasneje.

Brez dvoma lahko rečem, da je to telovadba po porodu, kjer so vaje resnično dobro premišljene. Na začetku so ravno prav enostavne, da že takoj ne obupaš, in hkrati ravno prav zahtevne, da se v tiste slabe pol ure vseeno “prešvicaš”. Nobenih posebnih pripomočkov ne potrebuješ, samo svoje telo, podlago in elastiko. Trening ti ne vzame veliko časa – ogrevanje cca. 5 min in vadba cca. 20 min. In najboljše: vse skupaj je le dva klika stran in tudi če vadbo vmes prekineš, brez problema nadaljuješ kasneje.

Kaj pa rezultati?

Zdaj z Nušo telovadim že tretji mesec in rezultati se počasi že poznajo. Potrudim se, da odtelovadim 3-4 x na teden, čez dan pa grem še na kak sprehod. Vedno se lotim zjutraj, kasneje v dnevu mi skoraj zagotovo ne uspe. Nisem naredila slike prej/potem in je tudi ne bom. Meni je dovolj že to, da sem ulovila svojo staro težo in da lahko oblečem tudi najljubše kavbojke. Predvsem pa mi je najpomembnejše dejstvo, da se v svojem telesu dobro počutim.

Nušo sicer z veseljem spremljam tudi na njenem instagram profilu, kjer občudujem predvsem njeno prizemljenost in iskrenost. Všeč mi je, kako brez dlake na jeziku razblinja mite o doseganju popolne postave na zdrave in nezdrave načine. S svojimi zapisi spodbuja ženske, da uporabljamo zdravo pamet, namesto da preštevamo kalorije in podlegamo vsem možnim dietam. Je zagovornica zdravega in polnega življenja v pravem pomenu besede. Zame predstavlja dnevno dozo zdrave motivacije, včasih me nasmeji, spet drugič mi da misliti … Vedno pa pri njej najdem navdih, da “guram” dalje.

No tako. Otrok spi, tako da bi lahko šla pol ure odtelovadit. Pa danes bo sončen dan, kar pomeni možnost za dolg sprehod. No, pa doma bi bilo treba posesati, kar je tudi ene pol ure miganja. Koliko enih priložnosti za miganje. Če vse opravim, se popoldne nagradim z eno malo tortico in kaj koristnega preberem. Uravnovešeno življenje pa to. 😉

Kako pa si se ti lotila telovadbe po porodu? Imaš še kakšen dober nasvet?

OPOMBA: Objava ni sponzorirana.

Follow:
Deli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *