Varuška Živa odprla novo igralnico v Ljubljani | INTERVJU

Za Živo sem prvič slišala nekaj let nazaj, ko mi je nek poročni par omenil, da jo bo imel za varstvo otrok na poroki. Kakšno leto kasneje sva se osebno spoznali na nekem poročnem seminarju. Takoj sem začutila njeno toplino in iskreno veselje do dela z otroki. Za imenom Varuška Živa se je skrivalo skromno in na prvi pogled tiho, v resnici pa zelo pogumno dekle z jasno vizijo. V naslednjih letih sem dobila zanjo še precej priporočil in z veseljem jo mojim parom priporočam tudi sama.

Po nekem zanimivem naključju naju je usoda spet pripeljala skupaj, ko sva lani obe postali mamici. Tako jo med časom porodniške vidim pogosteje in vsakič odkrijem še kakšno zanimivost o njej in njenem delu. Nikoli nisem pomislila, da so lahko varuške tako zelo aktivne, kot je Živa! Občudujem jo, kako je iz ljubezni do svojega dela ustvarila pravi mali biznis. Živa ni le varuška s srcem in dušo, ampak tudi šefica ekipi varušk, s katerimi organizira celo paleto aktivnosti za otroke. Prejšnji mesec si je izpolnila še eno dolgoletno željo – odprla je svojo igralnico!

O novi igralnici, njenem delu in viziji sva tokrat poklepetali v intervjuju. Vabim te, da jo pobliže spoznaš tudi ti.

Živa, si ena najbolj aktivnih in podjetnih varušk, kar jih poznam. Kdo pravzaprav je Varuška Živa in kaj vse počne?

O hvala, zdaj mi je pa malo nerodno! Najprej čisto na kratko. Imam dnevno varstvo otrok, ki je registrirano pri Ministrstvu na šolstvo, nudimo tudi občasno varstvo, varstvo na porokah, animacije na piknikih in rojstnih dneh. Poleg tega sodelujemo z več podjetji, za katera organiziramo družinske dneve, decembra pa praznične prireditve. Za otroke nudimo poslikavo obraza na prireditvah in rojstnih dneh, glitter tattoo-je in še kaj. Zdaj se nam je pridružila še igralnica, ki je bila na mojem seznamu že nekaj let.

V februarju si torej otvorila še čisto novo igralnico v Ljubljani. Kako to, da si se odločila za ta korak?

Želja odpreti igralnico je v meni tlela že nekaj let. Pa se nekako nikoli ni vse skupaj poklopilo. Celoten projekt zahteva poleg vsega še velik denarni vložek. No, en mesec pred koncem porodniške sem očitno iskala nov izziv in prostor me je našel. 😀 Takoj sem vedela, da moram tokrat res v akcijo.

Igralnica se nahaja na Viču. Kako je velika in koliko otrok naenkrat sprejme?

Igralnica je velika dobrih 60 m². Mislim, da je optimalna za praznovanje okrog 15 otrok, največ bi jih sprejeli 20. Smo imeli pa tudi že zabavo za 30 odraslih. Prostor je večnamenski in ga lahko prilagodim za različna praznovanja ali dogodke. Moram omeniti, da je prostor res svetel in ima majhno čajno kuhinjo s hladilnikom, kjer imamo vedno na voljo čaj, kavo in sokove.

Kakšen koncept ima igralnica? Je odprta ves čas in namenjena varstvu čez dan ali le po predhodnem dogovoru?

Igralnica je trenutno namenjena predvsem praznovanjem in organiziranim dogodkom, zato je potrebna predhodna rezervacija.

Ok, torej jo lahko najamemo recimo za otroško zabavo. Koliko stane najem prostora in kaj vključuje?

Cena najema je odvisna od dneva praznovanja, ter ali si želite praznovanje z animacijo ali zgolj najem prostora. Cena najema prostora med ponedeljkom in četrtkom je 110 evrov, praznovanje z animacijo pa 130 evrov. Cena praznovanja med petkom in nedeljo brez animacije je 130 evrov, z animacijo pa 150 evrov.

Praznovanje poteka 2 uri in pol. 20 minut pred pričetkom varuške pričakajo slavljenca v igralnici in staršem pomagajo pri pripravi hrane. Po praznovanju je 10 minut namenjenih poslavljanju. Skupaj torej 3 ure. V igralnici lahko najdete čisto vse, kar potrebujete za uspešno praznovanje. Imamo veliko igrač za otroke vseh starosti, družabne igre. Na voljo imamo plastične krožnike, kozarčke, pribor, nože, pitnik, sklede za prigrizke, stojala za torte itd. Res se trudim, da tudi tukaj staršem olajšam praznovanje, zato čisto vse dobijo pri nas. Seveda lahko prinesejo svoje tematske krožničke, kozarčke …

Vsaka tematika ima svoj program, ki ga sproti prilagodimo otrokom in njihovim željam. V grobem pa je zabava sestavljena iz ustvarjalne delavnice, plesa, družabnih iger, otroci igrajo tudi Bingo in tako dobijo še majhna darilca. Na koncu je seveda na vrsti še torta, ki jo prinesejo s seboj.

Nudiš torej tudi možnost, da za zabavo igralnico preuredite v pravo malo pravljično deželo. Na voljo so štiri različne tematike dekoracije, da je vse skupaj še bolj personalizirano in estetsko dodelano. Nam poveš kaj več o tem? Koliko stane takšen upgrade?

Trenutno lahko izbirajo med štirimi različnimi tematikami in sicer mavrično zabavo, samorogi, gozdno zabavo in dinozavri. Pripravljene tematike so brezplačne. Kot doplačilo imamo le girlando iz balonov, za katero je cena od 70 evrov dalje. V pripravi pa imam tudi nove tematike.

Vendar pa rojstni dnevi niso edino, kar se dogaja v igralnici. Ob četrtkih je dan za mamice z dojenčki, drži? Kako potekajo ta druženja?

Res je! Še ena stvar, ki sem jo na moji porodniški pogrešala, je bilo druženje. Bila sem prva, ki sem v krogu prijateljev imela otroka. Prve pol leta na porodniški nisem imela družbe. Zato sem se odločila, da en dan v tednu posvetim mamicam na porodniški. Urice potekajo vsak četrtek dopoldan. Na voljo je kava, čaj in pecivo. Mamice se družimo, klepetamo in si pomagamo. Otroci pa se med tem skupaj igrajo. Res se imamo luštno, zato upam, da nas obišče čim več mamic. Kmalu se nam bo pridružila tudi družinska terapevtka, ki bo urice usmerjala. Urice žal niso brezplačne, cena obiska je 10 evrov. Prijava pa zaenkrat ni potrebna.

Povedala si mi, da si želiš, da igralnica postane tudi podporni center za družine, kjer bi se lahko srečevale mame, očetje, otroci … Prostor, kjer bi se odvijala različna predavanja na temo otrok, morda manjši dogodki. To se mi zdi super ideja, ki bi jo lahko podprla tudi Mestna občina Ljubljana. Ti je v tem pogledu zgled DC Mala ulica?

Tukaj bom podala malce daljši odgovor. 😀 Svojo pot sem kot “varuška Živa” pričela pred 13 leti in sicer z občasnim varstvom otrok. Takrat v Ljubljani ni bilo še nobene igralnice. Igralnice so bile v večjih nakupovalnih središčih. Skoraj takoj sem pričela na glas razmišljati, da takšen prostor v Ljubljani manjka. Žal sem bila takrat premlada, da bi se lotila takšnega projekta. Ker sem bila res rada varuška, imela pa sem tudi svoj avto, sem otroke vozila po Ljubljani na različne dogodke, predstave, imela sem tudi letno vstopnico v živalski vrt. Vse to sem plačevala s svojim denarjem. Včasih sem se hecala, da več plačam kot zaslužim, ampak mi to nikoli ni bilo v breme.

Potem sem izvedela, da Mesta občina načrtuje projekt Male ulice, česar sem se zelo razveselila. Mala ulica ima krasne programe za celotno družino. Edini problem je, da se nahaja v strogem centru Ljubljane. Jaz se srečanj tam udeležujem enkrat na teden. Problem je, ker je potrebno plačati parkirno hišo, vstopnino, potem malico ali kavico … In vse skupaj na koncu ni prav poceni. Zdaj boste rekli, pa pojdi z avtobusom. Sem šla, pa sem z vozičkom tako grdo padla z njega, da na avtobus ne upam več. Zato menim, da bi moralo biti takšnih centrov več. Ni nujno, da bi bili 100 % financirani s strani občine, lahko bi izvajali samo skupne projekte. V prihodnosti bom delala tudi na tem. 😀

Ker je ravno pomlad in prihaja čas porok, izkoristiva ta pogovor še za eno stvar. V ponudbi ima Varuška Živa tudi varstvo in animacijo otrok na porokah. Kako to poteka, koliko varušk je prisotnih in kako dolgo so na poroki?

Ja, ena izmed prvih dodatnih dejavnosti je bilo varstvo na poroki. Varstvo na poroki smo začeli izvajati čisto po naključju. Mislim, da sem bila celo prvi ponudnik v Sloveniji. Ena izmed bralk me je namreč kontaktirala, če pri prišli na njeno poroko zabavat otroke. In seveda sem rekla ja. Tako se je pričela moja zgodba z varstvom na porokah.

Naše varuške po navadi pridejo po obredu oz. na končno lokacijo poroke. S seboj prinesemo čisto vse, kar je potrebno za zabavo otrok. Mizice, stolčke, ustvarjalni material, plastelin, barvice … Pripravimo kotiček z igračami, na voljo imamo tudi družabne igre. Vse skupaj pa vodijo otroci. Skupaj se odločamo, s čim si želijo zabavati, saj je to tudi njihov dan. Zabavo popestrimo s poslikavo obraza, glitter tattoo-ji, oblikovanjem balonov, mini kinom in tombolo.

Koliko varušk pride zabavat otroke, je odvisno predvsem od števila otrok. Do 5 otrok zabava ena varuška, do 14 otrok dve varuški in tako dalje. Pri tem, koliko varušk pride na poroko, sem zelo natančna, saj lahko le tako poskrbimo za nemoten potek in predvsem varnost.

Na porokah smo različno dolgo: od treh ur, bili pa smo tudi že dva dni skupaj. 😀 Bi pa nekako rekla, da smo največkrat prisotni 5 do 6 ur.

Je za varstvo na porokah veliko povpraševanja, se pari odločajo zanj? Kaj so glavne prednosti?

Vedno več. Še dobra štiri leta nazaj ta ponudba v Sloveniji sploh še ni obstajala. Sedaj pa jo pozna že večina parov. V kolikor je na poroki skupina otrok, se najem varušk res izplača. Starši se lahko malce bolj sprostijo, otroci se zabavajo in mislim, da imajo tako od poroke vsi največ. Večkrat se nam na koncu tudi zahvalijo, da so se ravno zaradi našega varstva končno lahko malce sprostili in zabavali.

Glede na vse dejavnosti, ki jih počneš, sklepam, da imaš ob sebi ekipo varušk, ki delujejo pod brandom Varuška Živa. Kako velika je ta ekipa? Je težko dobiti zanesljive sodelavce? Otroci so vendarle zelo občutljiva skupina, ki jih ne zaupaš kar vsakomur.

Imam že kar veliko ekipo. Moram pa priznati, da je dobro ekipo res težko sestaviti. Prvi kriterij pri izboru je izobrazba. Vse varuške imajo pedagoško izobrazbo. Potem pa dekleta res počasi uvajam, vedno najprej delajo skupaj z varuškami, ki so pri meni že dolgo časa, da dobijo dobro prakso in do potankosti spoznajo način dela. Zaupanje se vzpostavlja počasi. Moje varuške so »moje punce«. Res se trudim za dobre odnose v ekipi, imamo skupna srečanja, gremo na tortico. Trudim se, da imajo z mano odkrit in odprt odnos in mi lahko zaupajo. Res sem vesela, če mi povejo, kaj bi lahko v procesu dela tudi izboljšali.

Draga Živa, hvala za odgovore in tvoj čas. Želim ti veliko nasmejanih obrazkov v tvoji novi igralnici in uspeha pri vseh aktivnostih, ki jih se jih lotevaš! Bi rada za konec še kaj sporočila staršem malčkov?

Hvala tudi tebi Tamara za ves čas in trud! Res se že veselim vseh praznovanj, ki prihajajo. Vsaka stranka mi je pomemba in se res trudim ustreči vsem željam. Največ pa mi seveda pomenijo nasmejani obrazi otrok. Hvala staršem, ki nam zaupajo že vsa ta leta!

Za več informacij o varstvih in aktivnostih, ki jih ponuja Varuška Živa, si lahko ogledate njeno spletno stran. Za rezervacije lahko pišete na info@varuska-ziva.si ali pokličete na 040 202 442.

*Vse fotografije so iz arhiva Varuške Žive.

Follow:
Deli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *