Velikonočna pinca in degustacija Naturetinih hrenov

Pred vrati je velika noč, spomladanski praznik, ki ga tradicionalno praznujemo tudi pri nas. Vsako leto se je resnično veselim, ker komaj čakam na dobrote, ki jih pripravijo mame in babice. Kamorkoli prideš, povsod te pričaka domača potička, pirhi, hren in še kaj. Vsaka gospodinja ima kak svoj trik ali svojo značilno jed, to mi je nabolj zanimivo. Malo me v slabo voljo spravljajo korona ukrepi, zaradi katerih bomo veliko noč že drugo leto zapored praznovali sami. Po drugi strani pa se veselim pripravljanja pirhkov z Otom – zdaj je že tako velik, da mi bo z veseljem pomagal. Letos bo na naši mizi prvič velikonočna pinca, degustirali bomo različne hrene, pirhe pa bodo prinesli posebni zajčki.

Velikonočni zajtrk_naslovna

Moja nova tradicija – vsako leto en nov velikonočni recept

Lani sem se odločila, da vpeljem eno novo velikonočno tradicijo. In sicer se bom odslej vsako leto potrudila in naučila speči eno novo velikonočno jed. Lani so bile to pletene kitke z drožmi, letos pa bo to velikonočna pinca, za katero sem recept našla pri Mlinotestovi akademiji Mojstri peke.

Pinca je en tak izjemno puhast in sladkast nežni kruhek, pripravljen iz kvašenega testa, obogatenega z jajci. Testo lahko po želji ozaljšaš še z rozinami, brusnicami ali kandiranim sadjem. Jaz sem mojo pripravila z moko Manitoba 0 in nad rezultatom sem bila navdušena. Priporočam, da pince spečeš tik pred velikonočnim zajtrkom, da bodo še tople, puhaste in sveže! Za pripravo potrebuješ dobri dve uri, pri čemer večino časa pince počivajo zaradi vzhajanja testa. Vmes lahko torej mirno pripraviš vse ostalo za velikonočno pojedino.

VELIKONOČNA PINCA – RECEPT (*povzet po Mlinotestovi Akademiji Mojstri peke)

Za kvasec:

 • 42 g kvasa (1 kocka svežega kvasa)
 • 1 dl mleka
 • žlica moke
 • žlica sladkorja

Za testo:

 • 500 g moke Mlinotest moke Manitobe »0«
 • 125 g sladkorja
 • 1 vaniljev sladkor
 • 8 g soli
 • lupinica bio pomaranče
 • 100 g masla
 • 3 cela jajca in 2 rumenjaka
 • pol žlice ruma
 • malo moke za površino

Za premaz:

 • 3 rumenjaki

Priprava:

 1. Kvasec pripravimo tako, da v mlačnem mleku razmešamo kvas, dodamo malo moke in sladkorja ter pustimo približno 15 minut, da kvasec vzhaja na dvojno količino.
 2. Razžvrkljamo 3 cela jajca in 2 rumenjaka sobne temperature, dodamo sladkor, vaniljev sladkor, sol, rum in naribano lupinico bio pomaranče. V drugo skledo presujemo moko in ji dodamo kvasec.
 3. Moki in kvascu primešamo ostale sestavine in z mešalnikom z nastavkom za pripravo testa (kljuko) počasi mešamo 10 minut. Za tem dodamo še maslo, ogreto na sobno temperaturo, in z višjo hitrostjo mešamo še 10 minut, da se testo odpusti od sklede. Testo lahko pripravimo tudi brez mešalnika – v skledo damo moko, kvasec in ostale sestavine ter s kuhalnico mešamo toliko časa, da dobimo homogeno maso.
 4. Na pomokani površini nekoliko zgnetemo testo. Preložimo ga v posodo, pokrijemo in pustimo, da 40 do 50 minut na toplem vzhaja na dvojno količino.
 5. Vzhajano testo zgnetemo in oblikujemo v dva okrogla hlebčka. Hlebčka pokrijemo in pustimo vzhajati 20 do 30 minut.
 6. Vzhajana hlebčka premažemo z razžvrkljanim rumenjakom. V vrh hlebčkov z britvico ali škarjami zarežemo križ.
 7. Pinci pečemo 30 minut pri 180 °C.

Nasvet: Če želimo, da je skorja pince svetlejša, jo po 10 minutah peke prekrijemo s papirjem za peko.

Pinca_Mlinotest

Kako pa pri vas pripravljate hren?

Tako, velikonočna pinca je rešena, zdaj pa še k hrenu. Pri nas doma smo koren hrena vedno samo naribali, medtem ko ga pri drugem delu družine pripravijo z jabolki in jajcem. In vsak je zaprisežen svojemu, brez pardona. 🙂

Letos se bom ribanju hrena na srečo izognila, saj je za celo paleto hrenov na naši mizi poskrbela Natureta. K velikonočnemu zajtrku bom tako postregla riban hren in hren s smetano, ki ima nekoliko omiljen okus, še vedno pa se odlično poda k različnim mesninam. Delikatesni hren bom uporabila za toplo hrenovo omako, ki bo priloga k budlu, ki ga bom pripravila iz ostankov velikonočnega zajtrka. Potem pa je tukaj še gorčica s hrenom, ki je še nisem nikoli poskusila in se že veselim degustiranja.

Ne pozabi na velikonočno dekoracijo

Drugi razlog, zaradi katerega mi je ta praznik tako pri srcu, pa je kreativni del velike noči. Sem obvezno spada barvanje pirhov, okrasitev mize in po novem še kakšen DIY projekt za otroke. Zadnja leta se glede velikonočne dekoracije sicer nagibam bolj k minimalističnemu stilu in ne kompliciram preveč. Na mizo bom tokrat postavila samo kakšno spomladansko lončnico ali pa veliko vazo forzicije. Definitivno nekaj v živahnih barvah, ki prinašajo pomlad. Krasna ideja se mi zdi tudi kakšna namizna velikonočna dekoracija iz suhega cvetja, ki ostane lepa tudi kasneje. Ali pa vedno aktualen šopek rož, s katerim ne moreš nikoli zgrešiti.

Pa veselo pisanko! 😉

Follow:
Deli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *