Vile in vrtovi Ravella – sprehod po romantičnih poteh mesta

Mestece Ravello je eden izmed najlepših biserov obale Amalfi. Je hkrati edino, ki ne leži ob morju, ampak na klifu nad obalo. Pod njim se razprostirajo številni vinogradi, opečnate hiše ter vijugaste ceste. Ponuja mnoge razgledne točke na okoliške hribčke in turkizno morje. Je majhno (manj kot 3.000 prebivalcev), a kljub vsemu ponuja veliko. Bohoti se s čudovitimi vilami in zelenimi vrtovi. Slovi kot “la città della musica” (glasbeno mesto), saj sta tam navdih iskala že Richard Wagner in Giuseppe Verdi. Ljubitelji glasbe in umetnosti še danes potujejo tja na prestižni Ravello Festival, ki z zares bogatim repertoarjem skrbi za glasbeno dogajanje čez celo poletje. Tokrat ti pokažem čudovite vile in vrtove Ravella in te povabim na sprehod po romantičnih poteh mesta.

Imenitne vile in vrtovi Ravella

Do Ravella se po vijugastih cestah pripelješ z avtom ali skuterjem, vozi pa tudi avtobus iz mesta Amalfi (cca. 30 min). Ko prispeš v mesto, se že takoj znajdeš na glavnem trgu. Tam ob pogledu na Duomo iz enajstega stoletja najprej v miru popiješ kapučino. Hitro ugotoviš, da mesto preveva ena taka umirjena atmosfera. Nikomur se nikamor ne mudi, med majhnimi ulicami in običajnimi hišami pa se ti že nasmihajo stare in mlade arhitekturne mojstrovine. Nekatere so zasebne, nekaj pa je odprtih za javnost. Naj ti predstavim najlepše vile in vrtove Ravella.

Sprehod po romantičnih poteh amalfijskega bisera

Villa Rufolo že iz časov Dekamerona

Pogled se iznad kapučina kmalu prestavi na Villo Rufolo. To je prva izmed dveh glavnih znamenitosti tega mesteca, o kateri je pisal celo Boccaccio v Dekameronu. Vilo je premožna družina Rufolo zgradila že v 13. stoletju, sredi 19. stoletja pa jo je prenovil škotski botanik Francis Neville. Ima bogato zgodovino, čudovito notranjost in še lepše vrtove. Je nekakšna mešanica različnih stilov, med katerimi oko pritegne predvsem arabski. Za 7 € si lahko ogledaš notranjost, lepo ohranjene sobane, stolp in seveda čudovito teraso z vrtovi, ki je hkrati razgledna točka.

Za nekaj € več si lahko omisliš še voden ogled. Kaj kmalu ti postane jasno, zakaj je ta prostor (in konkretno ta vrt) navdihoval umetnike skozi stoletja. Pravilne geometrijske oblike, lepo urejene cvetlice, skladne barve, limonovci in palme … in vse to z nebeškim razgledom na morje, ki se v vseh odtenkih turkizne in temno modre barve bohoti pod teboj. Nič čudnega, da ga nekateri opevajo kot enega najlepših razgledov na svetu.

Ko se naužiješ lepot Ville Rufolo, si se ravno dobro ogrel za naslednjo lepotico, Villo Cimbrone. Do nje se sprehodiš po simpatičnih uličicah (slabih 10 min), ki za spremembo od tistih v Amalfiju ali Positanu niso nabite s turističnimi trgovinicami in kitajsko robo. Tukaj je le nekaj manjših galerij, tu in tam so seveda kakšni spominki, vmes pa nekaj restavracij in kafeterij.

Villa Cimbrone – še starejša lepotica

Villa Cimbrone je še starejša, začeli so jo namreč graditi že v 11. stoletju. Na začetku 20. stoletja sta jo v tandemu prenovila angleški plemič Ernest William Beckett in Nicola Mansi, domačin iz Ravella. Staro ruševino sta preobrazila v magično posestvo, pri čemer sta mojstrsko kombinirala angleški slog krajinskega oblikovanja in tradicijo italijanskih vrtov. Delno sta preoblikovala vrtove in vanje dodala veliko okrasnih elementov, kot so paviljoni, fontane, majhni templji, pergole, kamniti in bronasti kipi ter eksotične rastline. Daleč najbolj opevana je Terrazza dell’Infinito, ki je še ena dih jemajoča razgledna točka Ravella. Gre za ogromno panoramsko teraso, posejano s kipi v romanskem slogu. Tam dobiš občutek, da lahko objameš celo amalfijsko obalo in sinje modro nebo hkrati. Oh, kakšen mir in milina …

Vila danes obratuje kot 5-zvezdični hotel, ki je prav zaradi čudovitih vrtov zelo popularna lokacija za destinacijske poroke. Povprečni strošek organizacije poroke za 40 gostov znaša 25.000 € (brez nastanitve v hotelu, transporta, oblek in ostalih zadev). Če pa želita mladoporočenca malo prišparati, gresta lahko tja tudi “samo” na medene tedne. Vstop v hotel je dovoljen samo gostom hotela, kakopak. Je pa zato možen ogled preostalega dela posestva in se za 7 € vstopnine resnično splača.

Villa Eva – romantična krasotica za poroke

To vilo sem odkrila bolj po naključju in ni ena od glavnih znamenitosti mesta, je pa še ena med romantičnimi poročnimi lokacijami. Če bi imela preveč denarja in če bi se šla poročit v Ravello, bi se šla zagotovo sem. Vse vile in vrtovi Ravella so lepe, a ta ima nek poseben čar, ki te kar potegne z ulice. Ni tako ogromna, še vseeno pa nudi vse, kar potrebuješ za poroko. Čudovit drevored, ravno prav velik vrt, krasno pozelenjeno pergolo, streho za plan B … In najpomembnejše v Ravellu – prostor za civilni obred s prekrasnim razgledom na Mediteransko morje.

Mestece resnično preveva en takšna umirjena in umetniška atmosfera. Če planiraš potovanje po amalfijski obali, ga nikar ne izpusti. Tukaj si lahko spočiješ od gneče turistov na plažah v ostalih mestecih in občuduješ bogato arhitekturo. Lahko se sprehajaš po mnogih zelenih labirintih – vile in vrtovi Ravella ti omogočajo točno to. Ali pa samo z višine zreš v turkizno morje in si napolniš baterije za nove podvige. Predvsem pa ne pozabi poskusiti katere izmed tipičnih jedi tega dela Italije, o katerih sem pisala tukaj. Obljubim, ne bo ti žal.

Kaj pa si ti najraje ogledaš v starih in majhnih italijanskih mestecih?

Follow:
Deli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *