Za vso družino: trije recepti s čičeriko v soparniku

V današnji objavi te čakajo kar trije recepti s čičeriko, pri čemer niti eden od njih ni humus! Čičerika je neverjetno zdrava stročnica, ki bi jo v naši kuhi morali uporabljati pogosteje. Je namreč odličen vir beljakovin, rudnin, folne kisline in cinka. Skrbi za dobro prebavo, pomaga pri preprečevanju bolezni srca in ožilja in varuje pred sladkorno boleznijo. Ima nizki glikemični indeks, nima odvečnih kalorij, nasiti pa nas za dolgo časa. To je le nekaj koristnih značilnosti te super stročnice, ki blagodejno vplivajo na naše zdravje in počutje. Sem te prepričala, gremo v akcijo?

Vse tri recepte sem pripravila v soparniku Nutribaby+ blagovne znamke Babymoov, ki ga dobiš pri Hajdi.si. Pssst, ravno ta teden imajo na vse soparnike 15% popusta – če morda razmišljaš o nakupu, se zdaj res splača.

Če nimaš soparnika, lahko vse tri recepte seveda skuhaš tudi po običajnem postopku. 🙂

Trije recepti s čičeriko

Nekaj osnov o pripravi čičerike

Za kuhanje lahko uporabimo suha zrna, kuhano čičeriko v pločevinki ali čičerikino moko.

Če kupimo suho čičeriko, jo je treba namakati vsaj 12 ur, nato pa vodo zavreči in jo skuhati v sveži vodi. Med namakanjem zrna namreč izločijo strupene spojine, zato jih pred kuhanjem temeljito speremo z vodo. Druga opcija je že kuhana čičerika v pločevinki, ki pride prav, kadar smo na tesnem s časom. Iz čičerikine moke pa lahko spečemo krasen kruh ali jo uporabimo za pecivo.

Čičerika v prehrani dojenčkov in malčkov

Kdaj in kako dodati čičeriko v prehrano dojenčkov in malčkov? Po priporočilih mnogih nutricionistov jo lahko začnemo dodajati v kašice že od 6. do 8. mesca dalje. Kasneje jo samo pretlačimo z vilicami, okoli 1 leta pa postane odlično živilo za urjenje finomotorike, ko jo malčki skušajo prijeti kar s prstki. 

Trije hitri recepti s čičeriko v soparniku

Danes sem pripravila 3 enostavne in zdrave recepte za malčke, ki jih lahko od začetka do konca pripravimo v soparniku. Uporabila sem čičeriko iz pločevinke, ker sem jo imela pri roki. Količina vseh sestavin je 2 žlici, da ne bomo preveč komplicirali. 😀

Žita, ki sem jih uporabila v receptih, dam vedno v spodnjo posodo soparnika. Dodam jim ustrezno količino vode po navodilih na embalaži. V zgornje košare nato zložim ostalo zelenjavo glede na čas soparjenja. Nato samo še vklopim soparnik in mu pustim, da opravi svoje, medtem ko izkoristim čas za kaj drugega.

Čičerika na tri načine_sestavine

1. recept: KVINOJA S ČIČERIKO, SLADKIM KROMPIRJEM IN GRAHOM

Sestavine:

 • 2 žlici kvinoje
 • 2 žici kuhane čičerike iz konzerve
 • za 3 prste debel kolobar sladkega krompirja
 • 2 žlici zamrznjenega graha

Priprava:

 1. Kvinojo presuješ v cedilo in jo temeljito spereš. Nato jo pretreseš v spodnjo posodo soparnika in ji dodaš enako količino vode, da jo prekriješ.
 2. Čičeriko spereš pod tekočo vodo, prav tako zamrznjen grah.
 3. Sladki krompir olupiš in ga narežeš na kocke 1,5 cm x 1,5 cm. 
 4. Vso zelenjavo daš v soparnik – lahko vse skupaj v isto košaro. Čas soparjenja nastaviš na 20 minut.
 5. Ko je soparjenje gotovo, streseš vse sestavine v eno posodo, začiniš po okusu in dodaš malo olivnega olja ali masla. Postrežeš kot super zdravo samostojno jed ali pa kot prilogo pečenemu piščancu ali lososu.
Kvinoja s čičeriko za malčke

2. recept: RIŽOTA S ČIČERIKO, STROČJIM FIŽOLOM IN KORENJEM

Sestavine:

 • 2 žlici riža
 • 2 žici kuhane čičerike iz konzerve
 • 3 stroki zelenega stročjega fižola
 • 1 manjši korenček

Priprava:

 1. Riž presuješ v cedilo in ga temeljito spereš. Nato ga pretreseš v spodnjo posodo soparnika in mu dodaš dvojno količino vode. 
 2. Čičeriko spereš pod tekočo vodo. Enako storiš s stročjim fižolom in ga narežeš na koščke cca. 1,5 cm. Korenje olupiš in narežeš na kolobarčke.
 3. Vso zelenjavo daš v prvo košaro soparnika in nastaviš čas soparjenja na 15 minut.
 4. Ko je gotovo, streseš vse sestavine v eno posodo, začiniš po okusu, dodaš malo masla in parmezana. Postrežeš okusno zelenjavno rižotko, polno vlaknin in vitaminov.
Rižota s čičeriko

3. recept: JUHA IZ RDEČE LEČE, ČIČERIKE, BUČKE IN BROKOLIJA

Sestavine:

 • 2 žlici rdeče leče
 • 2 žici kuhane čičerike iz konzerve
 • za 3 prste debel kolobar bučke
 • 2 cvetki brokolija

Priprava:

 1. Lečo presuješ v cedilo in jo temeljito spereš. Nato jo pretreseš v spodnjo posodo soparnika in ji dodaš dvojno količino vode. 
 2. Čas soparjenja nastaviš na 20 minut, prvih 10 minut sopariš samo lečo, vmes pripraviš ostalo.
 3. Čičeriko spereš pod tekočo vodo. Bučko in brokoli opereš in narežeš na kocke cca. 1,5 cm x 1,5 cm.
 4. Po 10 minutah dodaš še košaro z zelenjavo in čičeriko.
 5. Ko je soparjenje gotovo, pretreseš vse sestavine v mikser, začiniš po okusu, dodaš nekaj tekočine od soparjenja in zmiksaš v želeno gostoto. Rezultat je lahko gostejša kaša ali pa okusna lečino-čičerikina juhica.
Čičerikina juhica

Več receptov za minije najdeš na mojem Instagram profilu, še en simpatičen za korenčkove žličnike pa se skriva tukaj.

Pa dober tek! 😉

Opomba: objava je nastala v sodelovanju s podjetjem Hajdi.si.

Follow:
Deli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *