Zakaj obiskati priprave na porod v zgodnji nosečnosti

Trenutno imam kar nekaj nosečih prijateljic in zdaj razumem, kako se počutijo. V pričakovanju. Radovedno. Srečno. Malo na trnih. Zmedeno od poplave informacij. Pripravljeno na kakršen koli pameten nasvet, ki bo pomagal pri porodu, nakupu pravega vozička ali izbiri pripomočkov za dojenčka. Pisala sem že o tem, katere knjige je fino prebrati, tam je veliko koristnega. A če bi morala izbrati samo en nasvet, bi jim brez dvoma položila na dušo, da obiščejo priprave na porod. Po možnosti pri Nini Jenštrle. Kdo je Nina in zakaj je po moje tako koristno obiskati priprave na porod? O tem bom govorila danes. Boš kmalu mamica? Potem nujno beri dalje.

Vir fotke: Unsplash

Prelomnica zame kot bodočo mamico

Spomnim se sebe eno leto nazaj, ko sem se začela na materinstvo šele dobro pripravljati. Že v zgodnji nosečnosti sem začela veliko brskati o porodu in vsem, kar naj bi bodoča mamica vedela o njem. Porod se mi je zdel kot nek nadnaravni izziv, ki sem ga hotela opraviti z odliko. Kolikor se to pač da. 😉 Še iz mojih plesnih časov se spomnim, koliko treningov in priprav je potrebnih za en dober rezultat. Zato sem bila odločena, da to pripravljalno obdobje čim bolje izkoristim in se na porod temeljito pripravim.

Po nekem srečnem naključju sem odkrila Nino Jenštrle in njene skupinske priprave na porod oziroma tečaj za bodoče starše. To je bila zame ena ključnih prelomnic. Tukaj namreč ne gre za tisto klasično šolo za starše, ampak za nekaj popolnoma drugačnega. Bolj intimnega, globljega. Po eni strani veliko bolj nežnega in hkrati tako zelo uporabnega.

Priprave na porod – najlepše darilo za bodoča starša

Morda se sliši malo smešno, tečaj za starše. Pa vendar, komentarji v stilu “kaj pa moraš vedeti, pač rodiš in potem si mama” so zame pač starokopitni in pasé. Tehnično ta trditev mogoče pije vodo, ampak v tej enačbi manjka marsikaj. Recimo cel spekter čustev, vprašanj, dilem. Pa strahov pred neznanim in pomislekov, ki se ti kot bodočemu staršu porajajo. Obisk tečaja se mi je zato zdel edina pametna in logična izbira. Še pravočasno sem pisala Božičku, ki me je na moje veselje uslišal. Kasneje se je izkazalo, da je bilo to najboljše možno darilo, ki bi si ga sicer brez oklevanja podarila tudi sama.

A ni to enako kot šola za starše?

Ni. Šola za starše je eno, priprave na porod pa drugo.

Šolo za starše organizirajo porodnišnice in zdravstveni domovi, predavanja izvajajo izkušene babice. Skupaj je 12 predavanj, ki se zvrstijo v enem mescu (cca. 3 predavanja na teden). Informacije, ki jih dobiš, so vsekakor dobrodošle, so pa zelo faktualne in tehnične narave. Npr. kako potekajo porodne dobe, vse o negi dojenčka, varni vožnji, prvem obisku zobozdravnika, dojenju, cepljenjih itd.

Priprave na porod te po drugi strani opremijo z malo drugačnimi informacijami. V našem primeru so bile razdeljene na 6 srečanj, kjer smo celostno zaobjeli obdobje nosečnosti, poroda in prvega poporodnega obdobja. Ta tečaj poteka v veliko manjši skupini, morda tudi zato, ker ni zastonj. Omogoča pa zato veliko bolj sproščeno in intimno vzdušje ter več prostora za sodelovanje. Priprave na porod po večini vodijo porodne spremljevalke ali doule, ki imajo s porodi praviloma večletne izkušnje.

Kdo je Nina?

Nina Jenštrle je eno posebno bitje s posebnim poslanstvom. Je ena izmed prvih in najuspešnejših porodnih spremljevalk v Sloveniji, ki se je za to pot odločila pred 10 leti. To pomeni, da že desetletje s svojo navzočnostjo prisostvuje čarobnim trenutkom, ko prihajajo nove dušice na svet. Po izobrazbi je psihologinja, v praksi pa ne le doula (beri dula), ampak še marsikaj. Je še voditeljica skupinskih priprav na porod in učiteljica joge plesa (shakti dance). In kot da to ne bi bilo dovolj, je tudi vodja ženskih krogov in vodja obredov v času nosečnosti in po porodu (Blessingway, Closing bones). Pa mama dveh krasnih deklic, partnerka, ljubiteljica narave in še kaj bi se našlo. Vse skupaj združuje pod imenom Rojstvo ljubezni. Kdor pozna Nino, se bo strinjal, da prostor vedno napolni z eno tako milino in spokojnostjo. Ena moja prijateljica pravi, da Nina ne pride v prostor, ampak priplava na oblačku. 🙂

To je Nina. Foto: Ines Images

Kako potekajo priprave na porod

Prva stvar, ki me je prijetno presenetila, je bil že prostor, kjer so priprave potekale. Urejena dvorana, pritajena svetloba, nekaj svečk, umirjena glasba … Na tleh pa joga blazine v krogu, kamor smo se razporedili pari. Popolnoma drugačna atmosfera od tiste v nabito polni predavalnici. Nosečkam priporočam, da si vseeno prinesejo še kakšno dodatno blazino, saj lahko tudi sedenje na tleh po eni uri postane naporno. 😉

Kot rečeno, predavanja so razdeljena na 6 sklopov, pri čemer je na koncu vedno čas za vprašanja. Posamezno srečanje traja 2 uri. Teme pa Nina zastavi takole:

 1. NOSEČNOST OBLIKUJE OTROKA
 2. SKRIVNOSTI ZDRAVEGA PORODA
 3. PORODNA BOLEČINA ALI IZVOR MOČI
 4. GIBANJE IN DIHANJE MED PORODOM
 5. PRVI SKUPNI ČAS Z DOJENČKOM
 6. PORODNA ZGODBA IN DELITEV IZKUŠENJ

Podroben opis vsakega posameznega predavanja si lahko prebereš na Ninini spletni strani.

Moja izkušnja prej in potem

Spomnim se, da sva šla z Martom na te priprave popolnoma nevedna in vsak s svojimi, malo stereotipnimi predstavami o porodu. V resnici nisva točno vedela, kaj pričakovati. Takrat sem bila na začetku drugega trimesečja, torej v 4. mesecu.

Po prvem srečanju mi je bilo v hipu jasno, da naju bo ta tečaj tako ali drugače zaznamoval. Nina je naredila je en tak čaroben uvod v celotno tematiko, da sem bila pod vtisom še naslednji dan. Jaz sem bila sem popolnoma očarana, Mart pa po moško precej skeptičen. “Da niso to samo neke čirule čarule in duhovne zadeve,” je rekel. 😀

No, tako skrajno ni bilo, vsekakor pa je bilo tudi duhovno. Ampak pozitivno duhovno. Ravno prav duhovno, da je kmalu pritegnilo tudi moške v skupini.

Šele ko zdaj pogledam nazaj, vidim, kakšne tektonske premike je povzročila Nina. Počasi, a vztrajno. Zacementirane predstave in zakoreninjena prepričanja so iz tedna v teden izpuhtevala. Postopoma nam je odstirala skrivnosti poroda, odpirala tabu teme in nas kdaj pustila odprtih ust. Predvsem pa nas je vsak teden obdarila z dragocenimi informacijami. Ne le mamice, tudi očetje so skozi predavanja postajali vse bolj senzibilni. Kmalu smo vsi dojeli, da porod niso le popadki, CTG, epiduralna in adijo, ampak ima porodna izkušnja veliko večje razsežnosti.

Vir fotke: Unsplash

Razlogi, zakaj obiskati priprave na porod

O porodu nisem nikoli prej razmišljala na tak način, kot nam ga je predstavila Nina. Meni so bile njene priprave neprecenljive, ker:

 1. sem doumela, da zelo pomembno vlogo igra že obdobje nosečnosti. Začela sem zavestno filtrirati vplive okolja. Poslušati dobre porodne zgodbe, ne slabih. Skrbeti zase, se izogibati stresu, se poslušati in dovolj počivati. In po drugi strani vzpostavljati nežno povezavo z dojenčkom, ki je rasel v meni.
 2. sem se psihično tako dobro pripravila na porodno bolečino, da sem na koncu rodila popolnoma naravno, brez ultive, epiduralne ali smejalnega plina.
 3. nas je Nina razsvetlila z dejstvom, da imamo starši, predvsem pa porodnica, pri porodu tudi svoje pravice. Zdelo se mi je skoraj neverjetno, ko sem prvič slišala, da ni niti priporočljivo niti NI TREBA roditi leže na postelji. Ali pa da se lahko med porodom tuširaš s toplo vodo, kar blagodejno vpliva na popadke. In da naj poskrbimo, da bo v porodni sobi prižgana samo kakšna manjša lučka, ne pa tista ogromna na stropu.
 4. smo se naučili naravnih metod lajšanja bolečine, kot so menjavanje položajev, masaža, tuširanje.
 5. sem bila do poroda in med njim popolnoma pomirjena, pozitivno naravnana, brez kakršnih koli pomislekov ali strahov, ali bom zmogla. Enostavno sem vedela, da bo šlo. Ko je prišel trenutek, sem se prepustila in 100 % zaupala vase, v otroka in ekipo, ki je bila ob meni.

Za vedno hvaležna, da sem našla Nino

Za vse zgoraj našteto bom Nini za vedno hvaležna. Danes ji rečem moja porodna vilika, ker nas je na koncu spremljala tudi med porodom. A to je že drugo poglavje. Ne le, da je spremenila moj pogled in pristop k porodu, spremenila je tudi Martovega (kar ni mačji kašelj)! In če mamica med porodom kaj potrebuje, je to najprej 100 % podpora bližnje osebe, danes je to največkrat partner. Moška vloga pri porodu je pogosto spregledana, čeprav sploh ni tako nepomembna. Tudi očetje morajo razumeti, kaj se takrat dogaja in verjamem, da ni enostavno biti v oporo, ko lahko samo opazuješ in čakaš. In ne moreš ničesar nadzorovati in vplivati na to, kako se bo odvilo.

Najbolj smešna in hkrati resnična primerjava na svetu

Najbolj mi je v spominu ostala ena malo smešna, a še kako resnična primerjava. Slišali smo, da je porod v nekih točkah kot kakanje ali kot seks. Gre za zelo intimno situacijo, kjer je ključnih nekaj povsem osnovnih zadev. Mora ti biti prijetno in udobno. Ne paše ti, če te med tem kdo moti in priganja. Želiš se popolnoma sprostiti in prepustiti. Šele takrat lahko vse steče, kot je treba. Če nisi sproščen, se telo zakrči in vsi vemo, da to v kateri koli od omenjenih situacij ni dobro. 🙂 Zato je treba tudi pri porodu poskrbeti za podobne pogoje: pritajeno svetlobo, umirjeno glasbo, prijetno vzdušje. Ni treba, da na vsake pol ure prihaja v sobo kopica ljudi, prižiga luč, glasno govori in moti dogajanje. A ni to zanimivo? Tako banalno, pa še kako res!

Naj bo tudi tvoja porodna zgodba izpolnjujoča

Za konec bi rada poudarila, da je vsak porod zgodba zase, njegov potek pa odvisen od mnogih dejavnikov. Od otročka, ki ima svoj načrt prihoda na svet do mamice, njenega počutja in praga bolečine. Od partnerja do ekipe, ki je v porodni sobi. Morda tudi od lune in še kakšnih zunanjih dejavnikov. Nima se smisla preveč primerjati, se pa lahko iz slišanih zgodb marsikaj naučiš. V vsakem primeru pa je na mamici in očetu, da se na vse skupaj psihično pripravita, povežeta in se informirata. Čisto vse tudi odvisno od sreče, na koncu so najvažnejše informirane odločitve. In seveda zaupanje, da se bo vse izteklo kot se mora.

Prepričana sem, da si vsi zaslužimo lepo in izpolnjujočo porodno izkušnjo, ne glede na okoliščine. Moja se je začela prav s pripravami na porod in hvala vesolju, da je bilo tako. Če ravno pričakuješ otročka, ti iz vsega srca želim enako. Če pa imaš tudi ti kak skriti adut, ki je bil tvoj AHA moment v času nosečnosti, prosim, na dan z njim. 😉

Follow:
Deli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *